Период првих плодних трешања након садње трешње

Приликом одабира садница, важно је обратити пажњу на то које године слатка трешња доноси плод након садње. Од тога зависи не само очекивани резултат, већ и квалитет усева. Сорте трешње које брзо почињу да производе бобице обично се карактеришу ниским приносима.

Правилно пристајање

Да би трешња почела да доноси плодове и дала укусне плодове у времену, треба га засадити према одређеним правилима.

Дрво треба плодно тло и максималну сунчеву свјетлост.

Ако игноришете ове препоруке и одредите садницу на погрешном месту, не можете чекати на правовремену жетву.

Неколико основних правила треба узети у обзир приликом садње дрвета.

  • Садњу треба обављати у близини других опрашивача. У те сврхе треба користити различите сорте трешања. Да би трешња могла што ефикасније да донесе плодове, засађена је поред трешње. Када та стабла стоје у близини, јавља се максимално опрашивање, што убрзава процес плодоношења.
  • У хладним регионима (сјеверни дио земље) треба засадити у рано прољеће. У јужним деловима земље, искрцавање се врши у октобру.
  • Рупа за садњу саднице мора бити такве величине да је коријенски систем биљкеслободно се налазе на цијелом подручју. Не дозволите ограничење коријена.
  • Често биљка има лоше воће ако има недовољну количину хранљивих материја или прекомјерну влагу у тлу, стога се препоручује да се пијесак сипа на дно рупе тако да се влага брже апсорбује и не доводи до труљења коријена.

Брига за боље плодоношење

Ако трешња не доноси плодове дуго времена, потребно је више пажње од вртлара. Ако пратите сва правила за садњу и негу, можете узгајати дрво које ће вас сваке године одушевити укусним и сочним плодовима. Вриједи обратити пажњу на препоруке за његу.

Заливање се врши у интервалима од 14 дана. Вишак влаге доводи до чињенице да коријени биљке почињу трунути. Као резултат, дрво престаје нормално да функционише (број јајника и изданака се смањује), што утиче на услове плодности.

Неколико дана пре наводњавања, препоручује се наношење ђубрива на земљу. Предност треба дати комбинованом храњењу. Први пут можете хранити културу органским супстанцама. За то се користи хумус (по стопи од 2 кг по 1 м2). Друго храњење се врши помоћу раствора суперфосфата (50 г на 10 л воде) или амонијум нитрата (30 г на 10 л воде).

Да би се постигао максимални принос, они често вину крошњу раствором меда. Пчеле се слажу по слатком укусу и опрашују биљку.

Да би се избегла инвазија паразита и болести, препоручује сепрскање културе са раствором урее (30 г на 10 л воде) или бакар сулфатом (10 г на 10 л воде).

У вријеме дотјеривања, препоручљиво је обратити пажњу на мјесто гдје се узгаја трешња, на њен изглед и климатске услове. У врућим деловима земље, наводњавање је много чешће како се земља суши, а превијање треба да буде лакше. У таквим тренуцима користе се сва иста решења, само њихова концентрација треба да буде 2 пута мања.

Могући датуми оплодње

Већина вртлара почиње узгајати усјеве, а да чак ни не размишљају о томе које године су плодови трешања:

  • већина сорти почиње производити плодове 4-5 година након садње;
  • неке сорте могу донети плодове након 2-3 године, само је њихов принос знатно нижи, тако да се посебна пажња мора посветити овом параметру;
  • постоје сорте трешања које доносе плодове након 7-9 година, карактеришу их високи приноси: од таквих стабала сакупљају се до 80 кг производа одличног квалитета;
  • ако сорта мора доносити плод само 10 година након садње, онда ће она имати највећи принос: сваке године до 100 кг одабраних производа сазрева на таквом дрвету.

Закључак

Да би се тачно знало колико пута је трешња потребна за почетак плодоношења, све њене главне карактеристике и опис треба детаљно проучити. Дакле, куповина садница се не обавља на тржиштима, већ у специјализованим расадницима.или пољопривредне радње.Тамо можете добити специфичне информације о зрелости одређене врсте.Исправна садња и квалитетна нега утичу и на брзину плодности и квалитет бобица.