Пепео као природно ђубриво за краставце Краставци

Сваки вртлар жели да његова култура буде богата, укусна и здрава.Али за то треба водити рачуна о плодоносним биљкама.На пример, краставац је најпопуларније поврће за негу.Због тога се многи питају које је гнојиво погодно за краставце који расту у стакленику и на отвореном пољу?Како направити избор, а не погрешити?

Пепео је одлично дјубриво за краставце

Зашто је потребно ђубрење

Након што је краставац почео, почиње да расте веома брзо.До пуне зрелости плода је 7-10 дана.Сваки вртлар, приликом уклањања већ зрелог поврћа, може посматрати свеже и јаке јајнике, који захтевају храњење.Ако се краставци не хране, плодови ће нарасти и изгубити сок. Такође је непожељно користити различита ђубрива у великим количинама, иначе можете оштетити земљу, а плодови могу бити отровни. То је оно што се може десити биљкама са вишком неких хемијских елемената:

 • Калијум глут промени способност биљака да апсорбује азот.Као резултат, избојци постају танки, а лишће губи зелено.
 • Ако је, напротив, биљка презасићена азотом, онда ће цијели процес раста ићи у зеленило и стабљике.Плодови ће сазрети дуго времена, иакумулирају нитрате.Такви краставци су опасни.
 • У случају презасићења фосфором, плодови краставца ће се замрљати и биљка ће се осушити.
 • Тако да се такви проблеми нису догодили, а тло није акумулирало хемијске елементе у себи, многи фармери и вртлари почели су да користе природна средства као ђубриво и прелив.Ово природно ђубриво је пепео.

  Све више и више пољопривредника преферира оплодити краставце природним средствима

  Предности пепела за земљиште и биљке

  Пепел који остаје из органске материје садрживише од три десетине различитих хранљивих материја.У процесу сагоревања азот испарава, а све хранљиве материје - калијум, магнезијум, калцијум, бор остају.Састав шљаке може да варира у зависности од тога која биљка је спаљена.

  Пепео садржи масу минерала који су драгоцени и корисни за киселу подзоличку земљу.Погодан је за биљке од тренутка раста.Такође, производ сагоревања се користи у припреми семена за садњу: у разблаженом са пепелном водом, семе се намака за један дан.И као ђубриво које се користи у вегетацији биљака и формирању усева.

  Пошто је у пепелу много калцијума, сасвим је рационално користити га као средство за деоксидацију у земљишту.У просеку, за 1 квадратни метар се узима 500 грама.производа.

  Зола се такође ефикасно бори против биљних болести и штеточина.Његова мешавина са дуванском прашином помаже да се елиминише крсташка бува.Шљака,помешан са нафталеном, савршено отјерао мухе.То значи посуту шаргарепу и јагоде, опрашене у рано пролећном грмљу.Пепео - непријатељ пепелнице, боји се уши.Постоји много начина да се користи природни производ за превенцију болести биљака и елиминисање штеточина.

  Да би се нормализовала равнотежа киселина, пепео се узима по стопи од 0,5 кг по квадратном метру земље

  Пепео као храна за краставце

  Краставац- поврће је готово у потпуности направљено од воде, а његова потрошња доприноси побољшању организма.Да би се узгојио заиста здрав усјев, зелено поврће треба да се правилно храни.Идеалан алат за храњење краставаца иу стакленику иу отвореном пољу је иста дрвена шљака.

  Током периода раста, краставце треба оплодити отприлике 4-6 пута, не више.Прва фаза храњења пепелом може се обавити током формирања биљке, када листови тек почињу да се појављују на стаблу.Други пут је потребно обрадити тло током почетка цветања.Надаље, пепелни дресинг се врши када биљка почне да доноси плодове, отприлике једном у 2-3 недеље.Храните биљке у топлом времену и након пажљивог заливања.У супротном, коренски систем може бити оштећен, а земља ће се осушити.

  Постоји неколико начина да се производ сагоревања користи као храна за краставце.У стакленику се земљиште третира сухим пепелом током заливања.Такође можете направити ову инфузију: 2 кашике.кашике пепела1 л воде се уноси и периодично се меша недељу дана. То значи обрађивати земљиште у стакленику и оплодити краставце у свакој фази њиховог раста, као иу периоду плодоношења.

  Ако краставци расту на отвореном тлу, онда се земљиште претходно оплођује пепелом током копања. Као додатну исхрану биљака, можете користити и фолијарну методу. Раствор пепела за ово се припрема на следећи начин: 1 чаша пепела на 10 литара воде се уноси током дана. Краставци се прскају таквом водом и спречавају болести.

  Може се хранити краставце пепелом изван корена у стакленику. Има добар ефекат на њихово плодоношење.

  Гнојење у стакленику треба спровести рационално иу малим дозама. Чак и такво природно ђубриво може бити штетно.

  Одрасли краставци се оплођују пепелом прскањем

  Како правилно нанети пепео да би се постигао жељени ефекат

  Ако се пепео користи као ђубриво за земљиште, исхрану биљака и контролу болести и штеточина, онда треба познавати нека правила за његову употребу:

  • Да пепео не би изгубио драгоцени калијум, мора се складиштити у затвореној посуди.
  • Пепео се мора складиштити на сувом месту и не излагати влази, у супротном храњиве материје ће испарити.
  • Наранџаста шљака се не користи у хортикултури, јер садржи много гвожђа и штетних оксида.
  • Производ сагоревања не дозвољава мешање са стајњаком,суперфосфат, креч, фосфорно брашно, сулфати и дивизма. Све ове активности смањују доступност одређеног хранива биљкама.
  • Приликом ђубрења земљиште, шљака је закопана 7-10 цм дубоко.
  • За земљано тло, гнојиво се користи током јесењег копања, а за пјесковито тло у прољеће.

  Компетентна дорада краставаца и ђубрење земљишта пепелом ће омогућити да се добије велика и, што је најважније, корисна жетва!