Пеацх Блоссом Феатурес Пеацх

Саднице брескве припадају породици шљива, али нико још није успео да сазна земљу порекла плода. Његов укус, љековита природа и декоративна својства надмашила су многе воћке и воће, повећала његову популарност.

Одабир саднице брескве

Да би се добила добра жетва, стабло брескве мора бити правилно одабрано и посађено у земљу. Довољно је обратити пажњу на неколико препорука.

 1. Пре него што купите младице, препоручује се да питате дистрибутера о његовом пореклу, карактеристикама прилагођавања према саставу вашег тла.
 2. Вриједи обратити пажњу на узраст младице. Најповољнија је старост од 1 године.
 3. Проверите коренски систем. Ако сте из кореновог система угурили малу количину коре, требало би да видите слој зелене боје, који указује на здравље и плодност дрвета. Смеђа нијанса је управо супротна.

Приликом избора младице, посебну пажњу треба посветити горе наведеним факторима, што ће резултирати укусном и здравом бресквом у великим количинама.

Период цветања

Цветање почиње од почетка априла, с првим зракама топлог сунца, а трајање му је око 2 седмице. Бресква цвета, у већини случајева, један по једанцват. Они се деле на:

 • цвеће велике величине, чији пречник достиже 3,5 цм, широк;
 • мала звона, пречника не више од 1,5 цм, сакупљена у једној чаши.

Цветна бресква, тачније њена грана, прекривена је великим бројем пупољака који касније формирају јајник. Након тога, у периоду од 80 до 150 дана, од њих дозријевају велике, сочне плодове. Период сазревања не зависи само од временских услова, већ и од сорте.

Цветање брескве је сасвим добро исцрпљујуце дрво, па се препоруцује да се направи врхње. Главно је да се изабере право време и да се зна шта култура захтева у одређеном периоду развоја.

На пример, после цветања, потребно је користити ђубриво - 70 г амонијум нитрата или 50 г урее, која се разређује у 10 литара воде по култури. Ђубриво минералног поријекла, тако да га требате направити у кругу око стабљике.

Разлози за недостатак цветања

Често приликом стицања, извршилац, говорећи како цвјета бресква, обећава брзо плодоносење.Ако бресква не цвета, онда је проблем:

 • замрзавање кореновог система;
 • промрзлине дебла и грана;
 • пораз паразита или гљивица.

Ако се горенаведени знакови не пронађу током инспекције, ваља детаљније разумјети ову ситуацију. Један од глобалнијих узрока је погрешно мјесто за садњу саднице. Дрво брескве треба бити лоцирано на парцели са добрим осветљењем, у релативној удаљеностиод остатка дрвећа.

Ако се стабло брескве налази у сумњивом, мочварном подручју, цветање је једноставно немогуће.

Бресква цвета само када је здрава и квалитетна, правилно оплођена. Сваке године постоји потреба да се храни хранљивим материјама, што значајно стимулише развој кореновог система.

Могуће је убрзати и побољшати цвјетање уз помоћ гнојива, што није тешко припремити. Довољно за повезивање:

 • 70 г урее или амонијум нитрата;
 • 40 г фосфора;
 • 50 г калијума.

Други разлог за недостатак цвјетања брескве је недостатак резидбе. Уклањањем грана, стимулишете развој пупољака, уклањањем старих изданака.

Обрезивање треба обавити једном годишње, у првој половини прољећа. Да бисте их уклонили током резидбе потребно вам је изданак који се налази у средини, вертикално растуће гране. Обрезивање треба и плодних изданака, оставити не више од 4 пупољка. Немогуће је потпуно одрасти дрво на прагу цватње.

Закључак

Дрво брескве је веома избирљиво, захтева пуно пажње, труда и новца. Само уз правилну његу добићете заиста вредну и богату жетву.