Патка и драке: како их разликовати једни од других Патке

Важно је да узгајивач живине зна број мушкараца и женки у стаду патке. Помаже у праћењу стоке и правилном израчуну репродуктивног потенцијала. Тешкоћа у расподели патака по полу повезана је са одсуством карактеристичног диморфизма код ових птица. Нестлације немају тако изражене разлике. Али у пракси, узгајивачи користе бројне методе које помажу у идентификацији пола стада.

Мужјаци и женке патака изгледају отприлике исто

Предности

Одвајање и бројање патки по полу даје пољопривреднику неколико предности за управљање и планирање фарме:

 • дракови су отпорнији и отпорнији на болести;
 • жене се не сукобљавају, не желе летјети;
 • однос између мушких и женских представника од 1 до 4 утиче на ниво продуктивности за јаја;
 • жива тежина мушког узорка је већа од тежине женке, што је важно за оријентацију фарме на месу;
 • за избор најбољих произвођача за наредну годину, власници израчунавају однос “3-4 патке по 1 драке”.

Критеријуми

Традиционалне методе се користе за дистрибуцију патака по полу:

 • спољне карактеристике;
 • карактеристике понашања;
 • зградарепродуктивног система.

Да бисте одредили пол, морате пажљиво испитати појединца

Спољне карактеристике

Спољашње разлике између патке и драке састоје се од следећих особина:38]

 • Различито перје: женске птице се чешће карактеришу сивом бојом перја са тамном нијансом.Код мужјака је боја перја сјајна и привлачи пажњу.Пројекте карактерише присуство "браде", која код жена није присутна.
 • Устав: глава женке је округла, врат је краћи и гладак.Тело је већ, мишићи ногу мање развијени.
 • Структура костију: Предња кост мужјака је масивнија и шири се од кљуна у облику троугла.Чело женки је већ, а продужетак изгледа као трапез.
 • Кљун: нос мужјака има раст изнад.
 • Облик репа: мушки представници на врху имају заобљена пера, а женски реп карактеришу равне линије.
 • Жива тежина: маса женки је много мања од драке.Представник мушке мошусне патке тежи до 5 кг, а женке до 3.

Недостаци методе одређивања спољашњих особина су да понекад разлике у саставу, величини или облику перја нису изражене. Боја зависи од врсте и врсте.Код дивљих јединки ова разлика је јасна, али домаће врсте карактеришу исте беле боје.

Још један недостатак ове методе је да се под различитим условима бриге и исхране брише разлика између мушкараца и жена.Појављују се и мали драке и велике патке.

​​

Код дракова је боја перја светлија од боје патака

Понашање

Обично се у јату патака женке ходају напред, а драке су у страну и иза.Током периода инкубације, остављени сами, "мушкарци" се међусобно прескачу.Узгајивачи посматрају ниво агресије међу стадима.Доминантни примерци мужјака се понашају активно, боре се са другим "мушкарцима", свађају се око патака и хране.

Искусни власници разликују пачји секс и звук птица: женски шарлатани, узорци са мушком звиждаљком и шиштањем.

Метод разликовања по понашању карактеришу недостаци: хомосексуалност се јавља код птица са погрешним садржајем и исхраном.Доминантна патка у таквом пару копира чак и сексуално понашање драке.Слично томе, понашајте се и птице мушке припадности.Ако не постоје разлике у боји перја, онда је одређивање пола по понашању погрешно.

Драке прави сиктање

Структура репродуктивног система (према јапанској методи)

Идентификација спола према анатомским особинама је такође погодна за одрасле чланове стада, идаили дуцклингс.Код мушких јединки присутан је псеудопенис - набор величине до 3-4 мм.Да бисте га пронашли, њежно масирајте подручје ануса (клоаке) код птица.

Користећи ову методу, држите птицу левом руком главом према себи.Отворите клоаку прстима и окрените је са стране репа. Рудименти ће се наћи у "мушкарцима"Спирални полни орган, у "женама" - равне израслине у облику лоптица.

Сексуална идентификација пачића

Одређивање рода је важно за селекцију пачића за узгој. Разлике у изгледу пилића јављају се у старости од 8 или 12 недеља. Да би се секс брже одредио, искусни узгајивачи користе модерне и популарне методе.

Ућаци привучени ултразвуком су одвојени по полу

Технолошке методе укључују употребу ултразвучног уређаја. Власници су експериментално одабрали фреквенцију која привлачи и сакупља представнике истог пола из дизајна. Копије са другачијим полом се плаше. Фармер перади треба да засади и обележи стоку из обе групе.

Већ описани метод идентификације се такође користи према карактеристичној структури репродуктивног система.

Од народних метода које још увијек користе узгајивачи, метода држања наопачке је популарна. Ако узмете мушке пачје патке и окренете га наопако, окреће се, разбија се и гледа около. Жена у таквој ситуацији виси и не миче се.

Још једна популарна метода је посматрање понашања пачића у чопору. Доминантна пилић се активно понаша, упушта се у свађе са осталим "момцима", удаљава их од хранилица и патака. Узгајивачи перади тврде да се мужјаци у старости од 7 дана одликују дебљим и дужим вратом од женки и већом главом. Јасно је да се ове популарне методе не претварајусто посто аутентичности.

Ако власник зна како разликовати патку од драке, он рационално планира повећање продуктивности и дистрибуције хране. Ово знање утиче и на повећање броја живине. Од тога зависи успех у развоју индустрије меса или јаја.