Пасоније и резање винове лозе

Пошто израслина грожђа расте до следеће хоризонталне жице на решетки, они су везани за њу. Постоји много начина за подвезивање.

Поред везивања винове лозе, љети, када се брине о грожђу, користе се фрагменти, штипање, штипање и јурњава. Тако задржавају облик грмља, побољшавају услове за сазревање гроздова и штите од болести и штеточина. Пасинки треба уклонити у почетној фази развоја, када су дуги 5-7 цм, а када су пасторци предуги, пасинкование узрокује чиреве на изданцима и може оштетити главне бубреге.

Када се брину о грожђу, крхотинама, штипању, штипању и јурњави

Да ли све грмове грожђа треба пасинковаиа

У мају – јуну, изданци грожђа расту веома активно. Током дана, раст једног младог

Зелени избојци могу бити до 15-20 цм (под претпоставком да је време топло).

Просечна дневна температура треба да буде најмање +10 степени Целзијуса. Ако је време хладно или чак хладно, кораци су веома, веома мали, али се такође дешава да грожђе уопште не расте.

Да ли је потребна паша за грожђе? Све зависи од тога шта је најважније када узгајате грожђе: добијте добро воће или користите лозу у обликукишобран за сенчење арбора.

Тхиннед винес:

  • трпе мање;
  • имају бољу прозрачност;
  • након кише, болест лишћа са пепелницом је смањена,
  • плодови су мање подложни сивој трулежи.

Грмови, на којима се правилно обављају бојење, ловљење и стезање, мање су склони гљивичној болести лишћа, посебно плијесни.Претјерана густина лишћа и изданака доводи до развоја сиве плијесни на плодовима, у раним јесенским мрким мрљама почињу да се појављују на лишћу - пламењаче.Ризици ће се значајно смањити, потребно је само правилно провести стањивање винове лозе.

Штипање

Током периода цветања, препоручује се да штипање младих грана није за све сорте грожђа.Ово се може урадити на сортама са функционално женским типом цвећа или на сортама склоним јаком измету цвећа и грашка бобица.Смисао ове технике је да када, 2-3 дана прије цватње, уклонимо врх пуцњаве, а затим преко 6-8 листова у односу на сноп, уводимо побједу грожђа у стресно стање.У овом случају, покреће се одбрамбена реакција биљке - повећање скупа бобица. Стискање је добро обављено у пластеницима , посебно стакленим и загрејаним.

Стискање врха пуцња провоцира активан раст посинка на снимању.Дакле, један или два корака одлазе.

Плуцкање горњег дијела изданка изазива активан раст посинака.

Баггинг

Снимци другогРед, који се формира од летњих пупољака грожђа, називају се пасторцима.

Број пастора зависи од услова узгоја винове лозе, од тога колико је винова лоза оптерећена усјевима и других изданака, од тога колико очију је остављено на грму, од услова неге и исхране.

Маскирање је важна техника, без ње се не може радити у виноградарству.Овим поступком постиже се добра прозрачност и осветљење грмља, а такође се побољшава проток сунчеве светлости за боље зрење бобица.

У виновој лози, где се растање пастуба одвија превише активно и брзо, пригњечење се врши током друге подвезице и током ковања.Примање деце грожђа се уклања са дна стабла грожђа, јер простор у непосредној близини плода не треба да буде прегуст.Много ваздуха благотворно утиче на стање лозе, а сунчана боја побољшава боју плода.На грмљу, високо обликовани, избојци и пасторци постају много слабији и њихово уклањање се често заборавља.

Али ако потпуно уклоните пасторке, штавише, на свим изданцима грмља, то ће довести до клијања аксиларних пупољака, што ће бити веома лоше.Ови пупољци би требали клијати тек следеће године.

Ако су пасторци остављени да расту, тада ће се појавити зелени грм који није разнесен од стране ветра и који ће бити веома густ, што ће неминовно довести до развоја болести.

Осим тога, само доњи 3-4 корака посинка раде на грму и грозду, сви остали (узводно) - само на себи.

Чим пасторкарасте и на њему се формирају 3-4 листа, стегнут, остављајући 1-2 листића (на посинку). Овај део посинка се у литератури често назива "чуваром шпијуна". У овом случају, не постоји опасност да ће аксиларно око проклијати, а грм ће постати сувише густ. Мора се рећи да пасторак (у грудима листова) може имати своје пасторке. Они, такодје, уштипкују после 1-3 листа. Такво бојење побољшава аерацију грмља и приступ сунчеве светлости грожђу, воће је мање подложно труљењу.

Ако је винова лоза оштећена током мраза или ако је у пролеће била неправилно орезана, пасторке снажније расту на њој и треба их оставити да добију младе воћке.

Ојачава раст посинака штипањем врхова винове лозе на висини од 15-20 цм, а брзи раст пасторка омогућава да се у првим годинама живота добију обилни и велики приноси из младог грожђа грожђа.

Побољшава раст посинка тако што стисне врхове гроздова

Ембоссинг

Уклањање свих неразвијених листова на врховима изданака како би се осигурала исхрана и сазријевање гроздова је лов. Јурњава грожђа доприноси бољој отпорности винове лозе на мраз и акумулацији пластичних супстанци у лози.

Прогон грожђа и његови датуми зависе од вегетације и врсте винове лозе. Операција се изводи када се активни раст изданака заустави и уклони се само мали дио зелене боје, најмањи и неразвијени листови: 6-8 горњих интернодија.Правилно ковањем љети, у другој или трећој деценији јула.У пракси, јурњава изданака се изводи 3, 4 пута у интервалима од неколико дана.Касни рељеф је неефикасан, јер може изазвати раст посинка, ау екстремним случајевима може довести до прераног развоја зимских пупољака.Правилно изведена ловачка гљива повећава отпорност грмља зими и побољшава сунчеву свјетлост на грожђу.Да би се адекватно асимиловали током зрења грозда, потребно је оставити 6-10 листова преко последње гомиле бобица.

Побољшава се фотоградирање грожђа, јер сунце постаје боље осветљено.Раст пуцања се зауставља, а исхрана винове лозе се побољшава, хранљиве материје у већим количинама улазе у плод, као резултат:

  • гроздови брже сазревају;
  • њихова величина се повећава;
  • повећава се садржај шећера у плодовима;
  • повећање приноса;
  • Проветравање грмља постаје све боље.

Дебрис

Обрезивање стабала стабла лозе, учињено у рано пролеће, је недовољно, тако да избојци треба да се секу у лето када је грм прекривен зеленим лишћем.То се ради без икаквих алата - одломити гране, претјерано згуснути грм.Тако се може назвати наставком орезивања, што се ради у прољеће и јесен, јер се уз рано обрезивање винове лозе не може разликовати плодни бубрег од празног, неплодног.Летња олупина почиње средином маја и траје до летаберба.Остаци стварају једнообразно оптерећење грмља са усјевом и планира једнообразан развој грожђа.Након олупине, зрачења се побољшава, више сунца пада, гроздови грожђа су лијепо обојени и богати шећером, што је веома важно за десертне сорте и сорте намијењене винификацији.

Раст бушотина утиче на квалитет и количину усева.Храњиве твари произведене грмљем умјесто храњења воћа конзумирају се за раст нових изданака и листова.

Остаци се врше у зависности од сорте грожђа, од времена плодоношења, од брзине раста винове лозе и од тога како се развијају изданци из успаваних пупољака.