Пасмине кунића Буттерфли Раббитс

На фармама се често могу видети лепи зечеви са мрљастим кожама, место на носу и образима који личе на лептира са раширеним крилима. Са великом вероватноћом, ове јединке припадају раси, која је названа у част горе наведених инсеката. Због својих квалитета и карактеристика, зец Буттерфли је популаран у многим регионима планете. Разумећемо шта је овој раси тако драг.

Специфичност расе

Пасмине пасмине лептирастих зечева одликују се јасним специфичним изгледом и комбинацијом корисних карактеристика. Разматране животиње се разликују по великој разноликости врста, што се изражава разликама у нијансама крзна и карактеристикама устава.

Историја узгоја

Пасмину су узгајивачи узгајали у другој половини осамдесетих година КСИКС вијека на територији Британије. Због специфичне, лепе и разноврсне боје коже, пасмина је брзо постала популарна и распрострањена у свим крајевима свијета, посебно у круговима узгајивача аматера.

У почетку, пасмина се одликовала својим декоративним ефектом. Маса појединаца није прелазила 2-3 кг. Како би се повећала тежина животиња, „лептири“ се укрштају са другим пасминама.зечевима, који су имали већу тежину.

Као резултат мукотрпног одабира, представници расе која се разматра "стекли су" тежину и формирали неколико специфичних популација. Декоративни представници "лептира" су сачувани и веома су популарни као кућни љубимци.

Карактеристичне карактеристике

Буттерфли Раббит - средња особа са необичном бојом. У почетку, због декорације, припадали су узгајалишту крзна. Али у савременим условима, због повећања тежине код многих врста пасмине, они се активно узгајају за месо. Коже се користе у природном облику, без фарбања, што повећава њихову вриједност и цијену.

Опис Буттерфли Раббит Бреед:
 • Устав је јак;
 • меснатост је добра;
 • средње величине;
 • тежина - 4-4,5 кг;
 • торзо густ и издужен - дужина до 60 цм;
 • просечна глава - заобљена код женки и дугуљаста код мужјака;
 • истурене уши средње величине;
 • одличне млијечне и мајчинске квалитете;
 • плодност - у просјеку се роди до 8 беба;
 • добар тов;
 • висока стопа сазревања и раста младих;
 • крзно - сјајно, средње дебљине;
 • очекивано трајање живота - 5-7 година.

Специфичност боје и њених сорти:

 • главна боја коже је бела;
 • на крзну постоје насумично расуте мрље које могу бити различитих боја, величина и конфигурација;
 • састанакбоје мрља су црна, сива, плава, чоколада.

Присуство мрља на белој кожи се не разликује само у "лептирима".Друге расе и појединци "мешовитог порекла" могу имати такву боју.Пасмина лептир има карактеристике које га разликују од других сличних.

Знакови чисте крви животиња пасмине лептира:

 • на носу и образима, мрље подсећају на лептира са отвореним крилима;
 • око очију, непрекидне мрље;
 • Пегице очију не би требало да се спајају са обрасцем на образима, носу и ушима;
 • уши су тамне боје;
 • тамни појас са “зубима” дуж кичме ширине око 30 мм;
 • мрље на бочним странама не би требало да се стапају са траком на полеђини;
 • симетрија тачака са страна.

Куници ове пасмине су дјелотворни "родитељи", кроз узгој и узгој од којих су добивене бројне врсте пасмине.

Да би се повећале важне карактеристике (жива тежина, месна продуктивност, прилагодљивост на климу и храну), лептир зечеви се активно укрштају са другим пасминама.

Понашање и карактерни карактер:

 • код кунића се развијају мајчински инстинкти;
 • пријатељство према ближњима и људима;
 • смирен темперамент.

"Лептири", посебно декоративни, постаће одлични кућни љубимци.Често се појављују као кућни љубимци за дјецу.

Норми прираста при зајци:

Доб (месеци) 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Тежина (кг) 0.5 1.5 2.2 3.0 3.4 3.7 4.0 4.2 4.5

Буттерфли Бунни има следеће предности:

 • одличне карактеристике крзна;
 • квалитетно месо;
 • брзо добијање на тежини;
 • лако прилагођавање новом оброку хране, промени у исхрани;
 • отпорност на климатске промјене;
 • продуктивност, брзи раст младих стокова;
 • развили су мајчински инстинкти, висок садржај млека кунића.

Недостаци:

 • просјечне величине;
 • очекивано трајање живота у просјеку 10 година.

Разноврсност врста

У зависности од подручја размножавања и варијација укрштања са другим расама, може се разликовати неколико врста.

 1. Разноврсна је највећа врста зечева ове пасмине.Узгаја се за производњу меса.Има бело крзно са црним или плавим мрљама.
 2. Чешки - декоративни и средњи појединци са првокласним крзном са златном нијансом.
 3. Рајнски зец се одликује добром и јединственом нијансом мрља уз истовремено присуство црне и златно-црвене нијансе.Имајте смеђу боју очију.
 4. Енглески - истиче се разиграним и веселим расположењем, оштроумношћу, дуговјечношћу (до 12 година).Карактеристичне особине - мишићна, атлетска конституција, на бочним странама расипање малих мрља, испод очију или на образима, једно место средње величине.

Таблица за сравнениепараметри врста у узгоју лептира.

Плаин (нот цросс) Разнообразен Чешки Рајна

) Раббит

англијскиј
Вес [кг] 4.2 7 3, 8 3.7 3.3
Дужина, цм до 60 65 до 55 до 60 до 55
Спот боја црна, плава, сива, чоколада црна, плава црна црна, златно-црвена црна, плава, тортие, чоколада, сива, лила

Пасмина је веома популарна у Белорусијии у регионима северно-западни Русије."Лептири" успешно су се развели у Астрахану, Криму и широм Европе.

За успешну оплодњу зечева лептира, не морате да правите никакве велике напоре.Али за његов узгој неопходно је поштовати основне услове за бригу, хигијену, одржавање, исхрану и превентивне мере.

Садржај, нега и хигијена

Куници ове пасмине су савршено прилагођени различитим климатским и временским условима.Појединци се осјећају угодно у хладном и хладном времену.Да бисте осигурали угодно окружење, слиједите правила.

 1. Кавези и локације зечева би требало да буду у хладу.Директна сунчева светлост ће изазвати термички шок.
 2. Место за задржавање мора бити заштићено од пропуха.Висок степен протока ваздуха ће довести до прехладе.болести, коњуктивитис.
 3. Кунићи у затвореним просторима требају приступ великој количини свјежег зрака. Његова ограничења увелико утичу на имунитет и стање кунића.
 4. Ћелије треба да буду простране. Затезање има значајан утицај на здравље животиња - развијају се патологије структуре, погоршава се опште здравствено стање, смањује репродуктивни капацитет, погоршава квалитет меса и крзна.

Чување и размножавање зечева лептира обавља се на следеће начине:

 • ћелијски;
 • шупа;
 • полу-слободан;
 • оловка.
Употреба ћелија се сматра оптималним начином чувања. Они вам омогућавају да оптимизујете процесе парења, храњења и рачуноводства. Ћелијски садржај смањује могућност развоја заразних болести.

Недавно су се распространиле конструкције. То су лагане вишеслојне структуре, које се састоје од великог броја преграда у којима се налазе зечеви.

Периодично излагање свежем ваздуху благотворно делује на имунитет кунића, побољшава квалитет вуне. Ако клима и могућности дозвољавају многим узгајивачима да практикују мјешовити начин одржавања: љети су на слободи или у оловкама, а зими се крећу у ћелије.

Захтеви ћелије:

 1. Величина кавеза за младе 60к70 цм За трудне куниће користити ћелије веће величине - 50к100 цм, у њих се ставља матична течност. Висина - не мања од 50 цм.
 2. Кавезе треба поделити у две зоне - једну за склониште и одмор, другу за ходање и кретање.
 3. Оквир, унутрашњи зид и под су од дрвета. Зидови су израђени од металне мреже.
 4. Дио пода може бити израђен од металне мреже, јер „лептири“ не пате од Пододерматита. Специјални пладањ се поставља испод мрежастог пода где се излучују зечји измет.
 5. Кровови од шкриљевца или другог материјала отпорног на влагу. Због практичности, његов део се може скинути, што олакшава негу животиње и чишћење кавеза.

У кавезима за мале зечеве нужно мора постојати простор за матичну лужину. Овај дизајн служи као гнездо за женске и бебе зечеве. Матична течност има облик изоловане дрвене кутије са малом рупом у зиду како би зец пролазио и кров који се може скинути за преглед малених.

Храњење

Кунићи пасмине лептира разликују се у екстремној непретенциозности према храни. Добро толеришу промене у исхрани, брзо се навикну на нове врсте хране. Исхрана нема посебности, па се користе стандардни приступи типични за друге расе.

Потпуна дијета зеца треба да обухвати неколико врста хране.

 1. Зелено - дивље биље, житарице и махунарке, врхови.
 2. Грубо - сено, гране, слама, трава.
 3. Јуици - роот вегетаблес, силаге.
 4. Концентрисано - житарице, житарице, нуспроизводи за мљевење и екстракцију уља, сточна храна, животињски производипорекла.

Опште препоруке за храњење:

 1. Животиње треба да имају слободан приступ довољној количини чисте и свеже воде.Течност не треба кувати, јер не садржи потребне минерале.Када се храни сувом храном, важно је повећати количину испоручене воде.
 2. Одрасли зечеви се хране два до три пута дневно, а млади чешће четири до пет пута.Важно је да је хранитељ био доступан животињама ноћу.
 3. Храњење је пожељно у исто време.
 4. Уз сталну доступност хране, зечеви неће жвакати детаље кавеза.
 5. Усклађеност са стандардима за храну и исхрану.Прехрањеност ће смањити способност репродукције.Пост и недостатак било каквих елемената ће довести до смањења квалитета вуне, повећавајући вјероватноћу развоја болести.
 6. Важно је осигурати да отровне биљне врсте, као што су рисишта, ђурђевак, белладонна, љутић и хрвач, не падају у зелену храну.
 7. Немогуће је нахранити зечеве лишћем салате, врховима парадајза и сировом травом.

Размножавање

Репродуктивно доба зеца долази након старости од четири до пет месеци.Препоручује се да се допусти појединцима да се размножавају након навршене петогодишње старости, не раније, јер журба ће негативно утицати на здравље кућних љубимаца.

"Лептири" се развију целу годину, без позивања на доба године.Знак успјешне оплодње код жена је одбијање контакта мужјака током поновљеног парења, које се проводи тједан дана након примарног парења.

Трудни зец не дозвољава мушкарцима да дођу до ње, понаша се немирно, у кавезу припрема гнијездо сијена, длаке и других импровизираних материјала.

Трудноћа траје око месец дана.Анксиозност је контраиндикована код жена у овом тренутку.Важно је обезбедити га обилном храном и водом.Температура у кавезу не сме пасти испод 6 ° Ц.

Кунићи брзо расту.После три недеље почну да пробају храну за одрасле док настављају да једу млеко.Потпуни прелаз на храну за одрасле долази 1,5 месеца након рођења.У овом тренутку, беби зечеви се депонују.

Болести и њихова превенција

Лептир зечеви су подложни стандардним болестима за ове животиње - инфективне, вирусне и бактеријске.Главна пријетња су заразне и вирусне болести, јер могу изазвати епидемију и смрт цијеле стоке.

Фактори који повећавају вероватноћу развоја болести:

 • лоша квалитета хране;
 • нутритивни дебаланс;
 • лоши услови притвора - екстремна температура, непропусност, загушљивост, прљавштина, недостатак квалитетне воде;
 • лош квалитет одбацивања рођених зечева, велики број слабих појединаца;
 • константно тесно сродно парење.

Чести проблем кунића је поремећај у функционисању дигестивног система.Ово долази од лоше хране или хране која се не препоручује за исхрану кунића.У нормалним условима, фецес код зечева је чврст.баллс.Промене у карактеристикама столице могу бити сигнал да животиња има здравствених проблема.

Кунићи су подложни упалним болестима ока (коњунктивитис) и ушима (шуга).Због пропуха и ниских температура могу се развити прехладе.

Због мале тежине и добре густине крзна на зечевима врсте лептира, они нису склони поддерматит, опасној и широко распрострањеној болести која се манифестује у формирању кукуруза на екстремитетима са накнадним преласком у фазу распадања.

Листа опасних заразних болести кунића укључује 9 болести.

 1. Миксоматоза је смртоносна, неизлечива болест.
 2. Вирусна хеморагијска кунићна болест (УХД) или некротични хепатитис је опасна и смртоносна болест.
 3. Инфективни маститис.
 4. Кокцидиоза.
 5. Вирусни ринитис.
 6. Инфективни стоматитис.
 7. Листериоза.
 8. Фасциолиасис.
 9. Туларемија.

Мере за спречавање развоја епидемија:

 • редовно и темељито испитивање кућних љубимаца;
 • чишћење ћелија;
 • уравнотежена исхрана;
 • свеж ваздух, чиста вода;
 • усклађеност са стандардима величине ћелија;
 • ограда кунића од контакта са глодавцима, псима и другим животињама.

Вакцинации (обсественност):

Дисеасе Услови вакцинације
Миксоматоза Прва вакцинација је крај првог месеца живота, а друга после три месеца, уследеће сваких шест месеци
ВГБК Иницијална вакцинација - један и по месеци након рођења, други - после три месеца, следећег сваких шест месеци
Кокцидиоза Три месеца

Пре вакцинације, у трајању од десет дана, врши се обавезно деворминг (превентивне и терапеутске мере за борбу против цревних паразита). Немојте вакцинисати болесне особе, зечеве у трудноћи и лактацију. Након вакцинације, зец је изолован од својих колега у периоду од око две недеље.

Вакцине треба држати у складу са препорукама у упутствима. Важно је пратити рок трајања, температуру простора за складиштење. Истрошене или покварене вакцине могу бити опасне по живот за зечеве.

Вакцину треба користити у року од три сата након отварања. Локације вакцинације у зецу су ребра и ока. Не препоручује се вакцинисање у врућем времену, јер се кунићи теже опорављају након ињекције.