Парадајз: уобичајене болести Томато

Једна од најпопуларнијих и најчешћих поврћа је парадајз.Под повољним условима узгоја, ово поврће даје високе приносе воћа.Парадајз се одликује високом хранљивом вредношћу, а користи се за припрему разних јела, дајући им укусан укус и специфичну арому.Стога је ово поврће постало широко распрострањено међу баштованима.Ипак, ова биљка захтева сталну и правилну негу, иначе се могу појавити болести које оштећују парадајз.

Болести могу потпуно уништити усеве парадајза

Општи концепт болести парадајза

Парадајз се узгаја у домаћим баштама, повртњацима, у пластеницима.Међутим, принос овог поврћа је значајноиде доле.То је због чињенице да су парадајз снажно изложени разним болестима.

Болести и штеточине парадајза узрокују значајну штету и захтијевају примјену одговарајућих мјера.

Болести парадајза повезане су са појавом штетних паразитских микроорганизама на њима.Ове бактерије се брзо размножавају и преносе са једног поврћа на друго, упадајући у импресивне плантаже биљака.Да бисте то избегли, морате знати о главним болестима овог поврћа, њиховој превенцији и лечењу већ оболелих биљака.Борба против болести је дуга и исцрпљујућа.

Ово знање ће бити корисно онима који узгајају парадајз: баштованима, пластеницима или фармерима.

Болест је увек лакше спречити него лечити.Због тога се препоруцују превентивне акције од самог поцетка - током припреме семена за сетву.

Прерада с калијевим перманганатом уништава патогене

.Дезинфикује семе и чини их отпорнијим на одређене болести.

Постоје и специјални препарати који обрађују већ узгојене саднице поврћа.Ове мере предострожности ће вам помоћи да парадајз буде отпорнији на одређене врсте болести и да их спречите да пропадну.

Главни знаци болести парадајза

Понекад је тешко идентификовати здраву биљку или пацијента спољашњим изгледом.Ипак некивизуелни знакови могу указивати на то.

Што прије примијетите погоршање стања биљке, то прије почиње борба за њу. Тако ће бити лакше излечити и спречити болести других врста поврћа.

Болесна биљка престаје да расте. Вертек вилтинг на фотографији

Међу главним карактеристикама разликују се:

  • Раст биљака мијења своју уобичајену тенденцију. Биљка може драматично успорити раст, или обрнуто - драматично се повући.
  • Лишће или цвасти парадајза попримају необичан облик или боју, увијају се и падају, а биљка увенуће.
  • На поврће утиче примјетан ефекат страних организама (једући стабљике пужевима, оштећујући плодове, ширећи бактеријске споре итд.).

Болести које нису заразне природе могу се појавити ако се прекрше правила за правилну култивацију парадајза. Визуално није увек могуће утврдити прве знаке болести парадајза.

Због тога искусни вртлари препоручују пажљиво и систематски праћење статуса парадајза, обратите пажњу на било какве промене које им се дешавају. Тада постоји могућност да се спречи болест и да се не изгуби планирана берба воћа.

Болести које утичу на стабљику парадајза и његових листова

\ т

Болести које инфицирају парадајз могу заразити лишће, стабљике биљке и плодове. Свака болест захтева индивидуални приступ. Главне штете узроковане болестимаможе довести до сљедећих посљедица:

  • раст рајчице ће бити заустављен;
  • лишће ће се осушити и временом ће их грм бацити, саднице ће се увенути;
  • Плодови парадајза се погоршавају и постају непогодни за конзумацију.

Постоје болести које погађају лишће и стабљике биљака.

Деали

Ова болест је класификована као гљивична.Појављује се због повећане влажности.Влажност је узрочник ове болести.Доприноси активном ширењу болести и поразу великог броја парадајза.Да би се спречила појава пепелнице, препоручује се праћење нивоа влажности ваздуха.Ово се посебно односи на парадајз који се узгаја у стакленичким условима.Лечење пепелнице захтева третман оболелих биљака посебним биолошким препаратима и контролу нивоа влажности ваздуха.

Ружа на листовима

Борба против пепелнице треба почети од првог знака њеног присуства.

Пораз од септорије, назива се и бела мрља

Ово је гљивична инфекција.Настаје због присуства остатака старих, неплодних биљака у земљишту.Болест првобитно погађа управо доње листове парадајза, биљка почиње да увену.Када се ова болест лишће прво прекрију беле тачке са тамним тачкама на њима.Након тога постају смеђе, сушне и распадају се.Полако али сигурно болест се уздиже до стабљике,ударање парадајза.Ако га оставите без надзора, смрт биљке је неизбјежна.Болесне биљке се прскају са 1% раствором Бордеаук мешавине.Карактеристична је чињеница да се први знаци болести могу видјети још у периоду када су биљке у фази садње.

Рајчица септориоза се појављује на сувим местима

Препоручује се да се оболела биљка уништи, земљиште у којем се третирају саднице третирају са слабим раствором калијум перманганата и посути дрвеним пепелом.

Пораз од грмља класпоспорозом

Карактеристични знаци ове болести су увенуће биљке, појављивање жуто-сивих тачака на спољној површини листова парадајза.Доња страна таквих листова добија маслински премаз.Даље, појављују се метаморфозе и оне мењају боју у браон.Ова болест се развија због прекомерног залијевања тла и високе влажности.

Кладоспориоз почиње са појавом сивих тачака

Препоручује се да се покупи и уништи заражена биљка, очисти земљиште раствором калијум перманганата и осуши га пепелом.Препарати који садрже бакар такође дају позитиван резултат.

Црно бактеријско уочавање

Инфектује биљке парадајза у оним случајевима где семе и земљиште пре сетве нису правилно третирани.На одраслим биљкама се манифестује у облику дугуљастих црних тачака на рубовима листова и петељки.Уочава се чешће у пластеницима.Да бисте спречили црносав инвентар, земљиште и семена морају бити третирани на одговарајући начин.

Црна бактеријска мрља

Сива трула

Ова гљивична инфекција је једна од најсигурнијих.Плодови оболелих биљака могу се јести, али принос таквих парадајза ће бити значајно нижи.Карактерише га појава на листовима парадајза бледо зелених тачака, које затим постају наранџасте.

Сива трулеж - први знаци

За профилактичке сврхе и за лечење ове болести, рајчице се препоручују да систематски уклањају све осушене листове и чешће ваздух у стакленику.

Смеђа мрља

Таква болест се манифестује појавом светлих тачака на лишћу биљке.Након њиховог појављивања, увенуће листа почиње нагло и пада.Жетва са таквом лезијом се смањује за 2 и 3 пута.Да би се спријечила појава болести, препоручује се придржавање правила садње садница, оставити довољну удаљеност између њих за нормалну циркулацију и циркулацију зрака.Повремено треба уклонити вишак листова.

Смеђа мрља брзо инфицира читаву плантажу

Препоручује се да се угрожене биљке спале.

Касна болест

Ова болест је најчешћа и штетна.Гљивица која га изазива активира његову виталну активност током хладних периода и високе влажности.Значајан је принос обољелих биљакасмањује. Тамне мрље не утичу само на лишће парадајза, већ и на плодове. Оштећење лишћа гљивице доводи до увенућа, а парадајз трне и пада од стабљика.

Фитопхтора парадајза у потпуности уништава усеве

Код првих знакова болести препоручује се да се почне са третманом биљке са раствором воде из пепела. Добри резултати и даје Бордеаук мешавину.

Занемарено стање биљака у болестима захтева искључиво употребу биохемијских агенаса, који се могу купити у специјализованим продавницама. Борба против ових болести је тешка и дуготрајна.

Вертек Рот

Ова болест се јавља када је калцијум у земљи мањкав. Принос за ову болест парадајза се смањује 5 пута. Прво дјелује на саму биљку, а затим на плод. Занемаривање ове болести доводи до чињенице да прво почиње сушење парадајза, а затим и његова смрт. Спречите оштећење гнојењем земљишта калцијем, производећи систематско и довољно залијевање биљака.

Вертек трулеж се дешава на плодове

Болести парадајза виралног типа

Вирусне болести утичу на лишће и стабљике парадајза. Знаци ове болести се називају:

    \ т
  • парадајз је закржљао у расту, његов развој се зауставља;
  • воће мења боју и не улази у фазу сазревања.

Лечење такве болести ретко доноси резултате. Препоручује се да се болесни парадајз уклања и уништава. Радови који се изводе сабиљке заражене вирусним болестима треба спроводити у складу са правилима чистоће и хигијене.

Вирусне болести се шире одмах, тако да се препоручује темељно опрати руке и сав инвентар након рада с таквим биљкама.

Најчешће вирусне болести парадајза су такве.

Мозаик од парадајза се не третира. Грм мора бити уништен

Болести парадајз мозаика

Вектор ове болести је уши током периода повишене температуре. Узгајивачи су развили врсте парадајза који су отпорни на ову болест. Такође се препоручује да се биљке прскају током периода почетка њиховог узгоја са малим раствором млека или слабим раствором урее. Ове методе су превентивне. Ако је биљка болесна, препоручује се да се уништи.

Стреак дисеасе

Биљка почиње да се покрива смеђим потезима. Увенуће биљка, стабљика постаје тања и разбијена, биљка умире. Болест се преноси семеном зараженог фетуса. Као превентивна мера препоручује се да семе купи само у специјализованим продавницама и да се правилно обради пре сетве.

\ т

Стрицк парадајз је веома опасна вирусна болест

Воће престаје са развојем. Немогуће је уочити у периоду развоја и цветања парадајза. Она се манифестује након појаве јајника и почетка развоја плода. Парадајз досеже величину грашка изауставити њихов развој, истуширати се.Ово може бити реакција парадајза на вирусе.Третман за ово је третирање биљке одговарајућим препаратима, заливање ујутру или касно увече.Након заливања, цветове треба пажљиво протрести да би се активирало опрашивање.

Болести плодова парадајза

Болести парадајза не утичу само на биљке, већ и на плодове.

Крхка парадајза

Парадајз који је напукнут почиње да апсорбује влагу.Таква влажна средина изазива појаву гљивичних обољења.

То доводи до непогодности фетуса и није препоручљиво јести га.

Пуцање плодова чини их неприкладнима за храну

Парадајз пукне под неповољним условима узгоја: ријетко заливање, нагле промјене температуре.Стога би за парадајз требало осигурати најпогодније услове за њих.

Плодови парадајза сазревају у деловима

Изглед указује на зрелост плода, али унутар њега остаје чврст.Ово је повезано са недостатком калијума у ​​земљишту или јаким прегрејавањем биљака.Да би се избегао овај процес, препоруча се садити саднице у врућем и сунчаном времену, хранити биљке на време и заливати их.

Неједнако сазревање је симптом многих болести

Парадајз није сочан и садржи мало семена

То је повезано са вирусним болестима биљака, лошим опрашивањем илиизлагање хербицидима.Повремено, биљке требају храњење, систематскозаливање, недостатак пропуста и падова температуре.

Узгој парадајза је фасцинантан и задовољавајући процес.Али треба имати на уму да су ове културе веома деликатне и подложне су великом броју болести.

Пратећи правила узгоја и слиједећи препоруке искусних вртлара, подузимајући превентивне мјере за очување парадајза на вријеме, моћи ћете издржати многе болести рајчице и постићи високе приносе.А онда са поносом можете рећи: "Ово су парадајз који сам ја лично узгајао."