Парадајз схуттле: карактеристике, опис узгоја сорте Томато

Сви парадајзи су прилично непретенциозне биљке.Једина ствар која болно реагује је пад температуре.Бројни производи против магле не пружају 100% заштиту.Узгајивачи су успјели ријешити овај проблем 1997. године.Створена је сорта отпорна на све климатске услове, названа "Схуттле".Њега узгаја већина људи у Молдавији, Белорусији, Украјини и Русији.Сорта је толико отпорна на неповољне временске услове да се може узгајати иу Сибиру.

Сорта Схуттле је отпорна на све климатске услове

Карактеристике сорте

Схуттле парадајза има својства карактеристична за многе сорте.Али постоји нешто што их разликује од других:

 • Они су цилиндричног облика, издужени са конвексним оштрим врхом, слични обичном шатлу.
 • Парадајз има глатку и прилично густу површину тамно црвене боје са наранџастом нијансом.
 • Унутар парадајза они су веома меснати, има неколико комора за семе.
 • Одликују се добрим укусом, свјежим и маринираним.Висок садржај шећера омогућава њихово коришћење за храну за бебе.
 • Сорта је веома добро савијена, тако да се могу транспортовати на велике удаљености.Парадајз се може чувати код куће неколико дана без губитка спољних и укусних особина.
 • ТежинаПлод не прелази 60-80 грама.

Према опису, они су слични парадајзу Де Барао. Али време је много боље толерисано. Такви парадајзи су добри за конзервирање, јер се лако уклапају у мале контејнере. Приликом обраде кипуће воде њихова густа кожа не пуца. Стога, парадајз Схуттле изгледа лепо на благданском столу.

Парадајз је добар за конзервирање

Својства парадајза

Сорта Схуттле има више разликовних својстава:

 • Парадајз је рано зрео и даје плод током сезоне.
 • Димензије грма су мале, око пола метра.
 • Сорта је погодна за узгој на отвореном тлу, иако климатски услови утичу на време зрења.
 • Парадајз није потребан да би стезао и везао. Биљка расте јака и разграната. Лишће на грму мало, тако да су засађене на мјесту прилично густе са удаљености од 0,4 метра једна од друге.
 • Сортаје отпорна на многе болести , посебно против касне палеж. Међутим, превентивне мјере против вирусних болести се и даље редовно воде.
 • Парадајз добро подноси ниске температуре током вегетације и током зрења.

Узгој

Парадајз сорте Схуттле се сије на садницама почетком марта у контејнеру у кући. За 2 недеље се врши берба и очвршћавање. Препоручује се вода са топлом водом. Хладна вода дуго времена одлаже њихов раст и развој.

Ова сорта има висок принос

Може се узгајатисаднице у отвореном тлу.То се ради у последњим данима маја или првих дана јуна.Саднице које се узгајају на отвореном врту биће јаче и отпорније на болести.Али овај метод се препоручује углавном за јужне регионе.

Ова сорта има висок принос.Бројни јајници се формирају на грму све док се не појави мраз.Од једног ткања повртњака добијате до 800 кг парадајза.Први плодови се појављују у јулу.Период сазревања је у просјеку 100 дана.Пошто је плодоношење донекле растегнуто, ова сорта вам омогућава да имате јако пуно свежег поврћа.Ако се узгој обавља у затвореном тлу, плодоношење убрзава 2 недеље и наставља се до мраза.

Биљке добро расту у посудама.Због тога се могу узгајати на прозорским клупчицама или балконима.

Биљке сорте Схуттле захтевају добру негу.Треба им благовремено заливање, отпуштање, плијевљење и храњење.Требало би да знате да би наводњавање парадајза требало да буде само увече када се сунце спусти.Храњење позитивно утиче на њихов раст и развој.Први пут се хранио након појаве јајника.За цео период се врши до 4 завоја.У недостатку сложених ђубрива, поташна ђубрива дају добар ефекат.Такви парадајзи добро расту и на малом земљишту.Земља треба да буде плодна и исушена.

Парадајз сорте Схуттле је универзалан, погодан је за салате, сосове и супе.Они се соле, киселе, суше и припремају на поврћу.Па направи сок, који се испоставидебео и укусно слатко и кисело.