„Паметно стакло“ доноси знатне уштеде у стакленицима

„Паметно стакло“ доноси знатне уштеде у стакленицима

Паметне стакло и фотонапонске ц́елије пропуштају део спектра неопходног биљкама, а преостали део спектра користе за производњу електричне енергије или загревање стакленика.

Истраживачи Свинбурне Универзитета (Мелбурн, Аустралија) завршили су прву фазу студије о томе како паметне стакло и фотонапонске ц́елије могу да побољшају раст биљака у стакленицима а да при томе знатно смање потрошњу енергије.

Паметно стакло може подесити сунчев спектар боја у затвореном простору, потенцијално стварајуц́и оптималнију климу за биљке.

Вођа пројекта, Баохуа Јиа, експерт Технолошког универзитета Свинбурне  у Мелбурну покренула је истраживање у сарадњи са организацијом Хортицултуре Инноватион Аустралиа.

„Налази до сада су веома позитивни“, рекла је Баохуа Јиа, „Нова технологија није у широкој употреби у заштићеном простору. Ово даје нову шансу обновљивој енергији. Биљке су осетљиве на одређене боје сунчевог спектра. Остатак боја светлости се може користити у друге сврхе, било за прикупљање енергије и производњу електричне енергије или претварања у енергију за загревање. „