Овчарство, као бизнис: савјети за почетнике Овце

Ако ваши планови укључују покретање властитог посла, онда се на сваком кораку појављују нова и нова питања. Пре свега, морате да разумете шта тачно желите да урадите. Хоће ли то бити банална куповина и продаја, мала производња или фарма. Или сте можда заинтересовани за узгој оваца као бизнис? Овај правац пољопривреде није узалудан и профитабилан, чак и за оне који су спремни да почну од нуле.

Пре него што почнете да гајете овце, морате направити детаљан пословни план

Први корак

Ако планирате да узгајате овце као бизнис, онда бисте требали почети са процјеном ваших способности, израдом плана и државном регистрацијом. Овај посао је регистрован као сељачка фарма. Правно лице није обавезно да се региструје.У овом случају, можете затражити савјет и помоћ од стручњака за организацију документације без грешака.

Да би се законито развила економија, потребно је контактирати пореску инспекцију, платити државни порез и узети дозволу од санитарне инспекције и ватрогасаца. Следеће - морате добити дозволу од ветеринарске службе, како бисте почели да продајете месо.

Пред отварање фармедомаћинства треба да решавају правне и пореске проблеме

Израда пословног плана. Ланд Леасе

После прикупљања неопходних дозвола и докумената, пословни план треба да обухвати закуп земљишта. Зашто изнајмити, али не купити? За фармере почетнике, ово је прихватљивија опција, јер је јефтинија и поједностављује дизајн КФХ. Најмање код ватрогасне инспекције ће комуницирати са власником, а не са станарима.

Пословним планом треба одмах предвидјети број купљених животиња, јер од тога зависи број закупљених пашњака. Да бисте створили нормалне услове за испашу, морате планирати 1 хектар простора на једној глави.

Овчарство као бизнис је лакше за почетнике да граде на остацима напуштених сточних фарми.

Можете изнајмити земљиште са великим пашњацима и неколико помоћних објеката, у којима ћете морати обавити неке поправке. То ће смањити расходну страну пословног плана, будући да ће из њега бити искључена изградња овчарске куће. Овце нису превише захтјевне према садржају, добро се осјећају у свим увјетима, а уз развој пословања од нуле, у почетку могу бити у отвореним оловкама, а зими у просторијама старих фарми. Временом, када фарма почне да генерише приходе, фармер може купити земљиште.

Није потребно купити пашу, за почетак може се изнајмити

Избор и куповина животиња

Посебан део пословног плана треба да буде посвећен куповини оваца иовце. Да бисте то урадили, требало би да се упознате са могућим расама, и будите сигурни да сте пронашли доказаног добављача. У климатским условима Русије и Украјине, профитабилније је узгајати овце и овце за месо. Али квалитет вуне ће такође бити важан.

Крзно животиња је подељено на следећи тип:

  • Фино-вунасте пасмине меса-вуне. Честе врсте - неравнотежа, казахстански, грузијски, дебелокрвни, Виатка.
  • Полу-фине овце, које су подељене на дугокосу и краткодлаку оријентацију меса. Главне врсте су Ромнеи-марш, Куибишев, Тиан-Схан, Горки, Литвански и Немачки црнац, суфолк, и тако даље.
  • Полу-крупне пасмине смера меса-масне вуне. То су овце и овнови пасмине Сараџинск.
  • крупно длаке животиња меса масног, овчјег и месног вука. То су Гиссар, Романов, Куцхугуров овце.

За фарму почетника, раса Романова је оптимална. Узгајана је прије више од 200 година у Иарославл регији Русије и брзо се настанила у домаћинствима.Главна корист од узгоја је многострукост оваца и оваца и брзо постизање добијања меса.Овце и овце пасмине Романов могу тежити скоро 35 кг у доби од седам мјесеци. Маса одраслих оваца је скоро 90 кг, а одрасла овца тежи скоро 50 кг.

Овчине Романов показују високу профитабилност

Романовој раси припадасмер овчје коже.На фармама и домаћинствима могу се резати до три пута годишње.Око три килограма вуне се производи од оваца, односно једне овце, а скоро 2 кг од женке.Будући да ће се продаја вуне узети у обзир у плану развоја привреде, трошкови ће се брже исплатити.

Велики плус за куповину и подизање оваца Романова је преурањеност.Ако у овчарству има три јањца, онда је добитак меса 7 мјесеци око 110 кг.Ако у потомству има 5 јагњади - око 200 кг.Матерница ове пасмине је способна за лов у свим условима.Време им није важно.За годину дана, женка може произвести потомство 2 пута.

Други елемент на планот моʻе да биде производство на млеко.Од оваца Романов можете добити до 110 кг млијека за вријеме лактације.Она не мора да ствара посебне услове, довољно је направити пун оброк за храњење, а зими обезбедити собу са сувим подовима и минималну изолацију.

С обзиром на све предности, корисно је за почетнике да почну узгајати и узгајати овце и овнове из ове одређене пасмине.

Када се узгајају у домаћинствима и на фармама, потребно је саставити документе о животињама у којима се дају пасмина, старост, прошле болести и вакцинације.Ово је важно за каснију продају меса.

Овце захтевају строгу санитарну документацију

Потребно особље

У домаћинствима за животиње се брине породица домаћина, али за ову фармунеће бити довољно. Стога, упословни план мора узети у обзир број запослених и плаћање његовог рада.

Да би се осигурао пуноправни рад и створило нормално стање на фарми, биће потребно:

  • пастири, по стопи од 1 особе на 300 говеда;
  • мљекарица;
  • квалификовани ветеринар;
  • радник за стрижење оваца и оваца.

Ветеринар и апарат за шишање могу бити долазни радници. Међутим, од ветеринара ће се захтијевати да изради план ветеринарских и санитарних мјера, који ће укључивати вакцинације, рутинске прегледе стоке и санитарни третман просторија у којима се држе животиње.

Стручњаци за стрижење оваца могу се привремено запослити

Примање и маркетинг производа

Овчарство као бизнис заснива се на примању три главна производа: месо, вуна и млеко. Да би се продало месо, вреди преговарати са великим малопродајним мјестима и тржиштима, али треба склопити посебне уговоре са ресторанима и кафићима, гдје је потреба за свјежим месом конзистентно висока. Са развојем, биће могуће успоставити продају сеченог меса, а не живуће овце. Да би то урадила, држава мора узети месара, а на фарми да заузме место испод кланице.

Продаја острижене вуне и пресвлаке након клања доноси додатни профит, али овај смјер није у стању у потпуности осигурати профитабилност домаћинства или фарме. Сирока вуна се купује јефтино, а за то је потребно стадо од најмање 1000 грла. За имплементацијуобучене коже, можете склопити уговоре са фабрикама обуће или радионицама за шивење одеће.

Продаја овчјег млијека на тржишту неће постати превише профитабилан посао.Али овај производ можете реализовати у млекарама, или у предузећима за производњу сира.

Када се побољша узгој оваца и могу се размотрити додатни извори прихода, мала властита радионица за производњу овчјег сира може бити занимљива опција.

Производство от природната овчја кожа може да се обравнава кот дополнителен извор на приходите.То су прслуци, појасеви, папуче, деке и дечије зимске коверте.

Јањетина може да се прода в ресторане

Точки на финансискиот план

Финансискиот делот на бизнис план треба да се состои од трансфера на тро {оци, {то} е вклу ~ ува набавка.овце, изнајмљивање пашњака и просторија, исплата плата, режије.

Приходни део пословног плана формира се из износа продаје меса, појединаца за оплемењивање, продаје млека и вуне.

На основу прејетих износа, израчунава се принос на пословање.У просјеку, то је око двије године.

Главни ризици овчарства су повезани са губитком стоке и природним катастрофама.Али ови ризици постоје у било којој грани пољопривреде.Будући да су овце издржљиве и ријетко болесне, вјероватноћа смрти стада није висока.Пољопривредник почетник треба да ангажује подршку професионалаца, јер он сам мора да створи ефикасанпословни план је прилично тежак.

Упркос чињеници да овчарство има ниску профитабилност, доноси стабилан приход уз правилну расподјелу ресурса.Ако је ваш избор овчарство, онда имате сваку шансу да изградите профитабилан посао.