Овчја говедина: карактеристике оваца

Узгој оваца у СССР био је фокусиран на производе од меса и вуне. Сада у руској индустрији оваца доминира смер меса. У нашој земљи, узгој ових животиња се проширио на сјеверни Кавказ, доњи ток Волге, Урала и Урала. Месне пасмине оваца су популарне на Западу (где су узгајале сопствену западно-сибирску пасмину) и источносибирским регионима.

Текел схееп

Предности

 • животиње овог типа карактеришу високе стопе меса и масти;
 • погодна за отворену испашу током цијеле године;
 • прилагођавају се тешким климатским условима (издржавају топлоту љети и хладно зими, изненадне промјене температуре);
 • чак и на лошој исхрани, они формирају резерве масти у телу (масни реп у месу и масној овци) и непретенциозни су за храњење.

Симптоми

Мешавине оваца удружују карактеристичне карактеристике:

 • јак меснитело, велике величине;
 • висок садржај мишићне масе, максимални показатељи за нето испоруку месних производа;
 • рана зрелост и плодност (немају све високе животиње Романове);
 • отпорност, издржљивост, висока отпорност на болести и хелминте;
 • брз раст;
 • добра лактација;
 • млади су активни, издржљиви.

Овце сибирског меса имају јаку грађу

Руске верзије (месо)

Данас се у Русији узгајају старе, традиционалне сорте (Романовскаа) и новаа, сделана в совместние (Горки, Куибисхев) и пост-современние времени (Запад-Сибирскиј, Катум).

Романовскаа

Варијанта масо-волна.Плодност достиже 300%, рана зрелост. Квалитетан капут, до три трудноће за 2 године.Ова својства се користе приликом преласка Романова са другим расама.Али због такве многострукости, проблеми се јављају истовремено: тешко је нахранити велики број младих стоке у стаду.Мужјаци теже од 90 до 100, овце - од 40 до 50 кг.Тежина клања - од 42 до 50 процената.

Овце пасмине Романов

Куибишев

Резултат парења ромског марша и сорте Черкаси.Велика ситна вуна оваца са високим приносом меса.Без рогова, коса не расте на глави, реп је кратак.Тежина мужјака је 102-105, а материца 70 кг.Плодан, брз.

Катум Смоотх-хаиред

Резултат прелазаРомановци са глатком косом из Америке катадин.Брз раст, овце тежине до 110 кг, овце до 80 кг. Не треба им шишање, јер не расте коса, него коса. Поддлака се појављује у хладној сезони и пада у прољеће.Боја - жута, нијансе црвене.Плодност 220%, отпорна пасмина.

Овце глатке косе пасме Катум

Рана зрелост, репродуктивни учинак се одржава дуго времена.Висок принос месних производа, који се одликује меким, без специфичног мириса, укуса.Гастрономске особине не зависе од старости.

Горки

Узгој ових животиња почео је тридесетих година и завршио се шездесетих година у Совјетском Савезу.Маса оваца - 85-130, овце - 55-80 килограма.Малолетници брзо добијају на тежини, а за четири месеца тежина јагњета је 25-30 кг.

Северни Кавказ

Настанен заради пари со Ставрополска овца, марш Ромни и Линколн.Животиње имају јаку конституцију, широку леђа.Висок принос меса (до 50 кг) и вуне.Тежина овна је до 120, овца до 65 кг.

Западни Сибир

Узгојни рад на његовом узгоју почео је 1998. године када је парио сорту Кулунда с представницима типа јужне месне вуне.Коначни резултат је представљен 2010. године. Овце су погодне за издржљивост на оштру западну и источносибирску климу.Тежина овнова - 102, оваца - 63 кг.Руна полутанка.

Западно-сибирска варијанта даје висок нето принос за труп.

Вест Сибериан схееп

Вариети фром Неар Аброад

Да би се добиле овце латвијске тамноплаве пасмине, укрштених шропшира и оксфордихра. Боја сива, бисерно жута. Маса мужјака је до 100, матице до 55 килограма, плодност 140-160%. Принос вуне - до 60%. Изградња оваца је здепаста, длака је средње дужине. Млади раст до 45 и више килограма до једне године.

У државама централне Азије и региона Западног Кавказа, овчје месо и маст се користе у кулинарске сврхе. Дебеле репа су добиле популарност у овим областима.

Гиссар овце

Хисарска пасмина даје до 23 килограма масти из целог тела, а калмичке сорте доносе до 8 кг само масноће.

Поред тога, животиње дају вуну (која се користи за прављење тепиха) и доле.

Млечне масне опције укључују:

Плитс Роугх
Бреед Маса (рам /еве, кг) Боја Вуна Настриг (рам /еве, кг)
Сарајински 90/60 Бела, глава и ноге тамније од тела полу-грубо; До 4 /до 3
Тајик 130-160 /80-100 Бела Семи роугх, схини 4.5-4.8; 2.9-3.4
Хиссар 140-200 /80-120 Бровн Груба, са великим процентом мртве косе До 1.5 /до 1.4
Едилбаевскаа 110-150 /65-100 Црна, браон, црвена Грубо, до 56% длаке До 3.5 /2.5
Јаидар 100-110 /60-65 Црна, браон, црвена, сива До 3.5 /до 3
Калмик 70-120 /55-70 Бела, глава црна До 2.5

Масти из врећа дебелих репова ових примерака карактеришу високе гастрономске особине, недостаје јој специфичан укус.

Калмик схееп

Страни сорти

Они укључују западноевропске (из Француске, Велике Британије) и опције из других региона (Африка, Барбадос).

Текел

Долази из Холандије. Плодност достиже од 140 до 230 процената, материца храни два јагњад без додатног храњења. Висока продуктивност меса. Овни тежине 90-130 кг, а овце 65-100 кг. Вуна полу-танак, нето принос - до 70%, користи се за производњу плетенина и чарапа. Карактеристике пасмине су стабилне и преносе се потомцима током узгојног рада.

Прекос

Довео Леицестер и Рамбаллет од предака у Француску. У Немачкој су од ових оваца добијали меринозе узгојем, истовремено производећи месо. Животиње брзо добијају на тежини, карактерише их јака конституција, комолост. Маса овнова је до 130 кг, а месни производи 55 кг. Млади раст тежине 4–5 кг при рођењу, добија се до 35 кг за четири месеца.Жива, непретенциозна, отпорна на болести.

Овце пасмине Прекос

Ромнеи Марцх

Овце са повећаним меснатим, јакимпхисикуе.Комоља, дужина сјајне коврчаве вуне достиже 12 цм, а овце тежине до 100, а овце до 80 килограма.

Барбадос блацк-беллиед

Животиње са кратким длакама и кратким длакама (2-3 цм).Код појединаца који живе у хладној клими расте поддлака, која се прољеће баца.Длака је тамно црвена, са црним ознакама, на врату и грудима мужјака се формира грива.Маса оваца 40-90, краљице - 34-60 кг.

Плодност је од 145 до 230 процената.Принос на клање - 53%, дијететско месо, без ланолина.

Вилтсхире је рогат

Долази из Британије.Велике, рогови расту у оба пола.Дозвољава 7-10 месеци.Одрасли мужјаци теже 100-140, а женке 70-90 килограма.Плодност прве године је 110-130%, а даље 140-180.При клању, нето принос је 50-55%.

Вилтсхире еве овца пасмина

Дорпер

Бреед фром Соутх Африца.Мужјаци достижу 140, женке - 95 килограма тежине.Младе животиње са правим садржајем добијају 450-730 грама дневно.Сорта је без длаке, али издржава ниске температуре.Месо је окарактерисано као нежно, дијететско, мало масноће и без специфичног накнадног укуса.Најбоља издржљивост међу опцијама ове врсте.

Пасмине оваца меса, које се узгајају у западној Европи, Русији и другим регионима, добијају светску популарност.На то утиче њихова издржљивост, непретенциозност и продуктивност у комбинацији са доминацијом меса у савременом узгоју оваца.