Особитости крушке Пет Јаковљева Крушка

Пеар Фаворите - зимска сорта, једнаод којих су главне предности висок принос.Плодови су препознатљиви по свом укусу, сличном мирису дуње, али по укусу не постоји карактеристика карактеристике многих сорти крушака.Али пуно сока и слаткиша.Узгој Јаковљева узгајан је 50 година прошлог вијека, али данас је популаран код вртлара аматера.У индустријским количинама, ова сорта се више не обрађује, иако узгајивачи објашњавају да је незаслужено заборављена.Опис крушке, посебности његе, предности и друге нијансе култивације је тема овог чланка.

Крушка Фаворите Иаковлева - једна од најукуснијих

Сорте крушке "Фаворите Иаковлев"

Зове се "Фаворите Иаковлев" крушка, јердовео је свог чувеног совјетског узгајивача, сљедбеника Мицхурина, Павла Јаковљева.Хибрид се показао као резултат укрштања „кћери Бланцове“ са „Бергамот Есперен“.Узгој је изведен за узгој у средњој зони и сјеверним дијеловима Русије и резултат је вишегодишњег рада знанственика.Павел Јаковљев је волео ову замисао више од других.Врло брзо, воћно дрвеће је почело да се развија у индустријским размерама у различитимрегионима Совјетског Савеза, али након неколико деценија су га истерали млади и мање хировити хибриди.

Дрво

Било који опис крушке Јаковљева фокусира се на интензиван раст и велику величину биљке.

Ово је предност и недостатак у исто вријеме, јер велико дрво захтијева одговарајућу површину и пажљивију бригу о круници, изданцима.

Сорта младог стабла Фаворите Иаковлева

Али са таквом снагом и растом, вртлари могу рачунати на завидну жетву.Круна биљке је широка, пирамидалног облика.Гране које формирају костур налазе се скоро хоризонтално, лишће их не густо покрива.Боја коре је сива, униформна.Избојци су средње дебљине.Листови су благо увијени, са шиљастим крајем.Облик лишћа је дугуљаст, величина је средња.Јаковљева крушка цвјета касније од осталих јесењих подврста.Цветови су бели, у цвату од 7-9 комада.

Плодови

Опис плодова ове селекције их описује као веће од просека.Једна крушка тежи 140 грама.Плодови класичног облика, једнодимензионални, глатки, испружени на дну.На дну плода видљива су ребра.Плодови су зелени, руменило на њима се појављује ретко и није увек изражено.На почетку потрошачке зрелости у боји превладава жута боја, ближа златној.Под кожом крушака јасно се виде бројне мале мрље.Зреле крушке слатког полутрајног укуса.Имају благу киселост и пријатне ноте дуње, али у каснијем укусу нема киселости.Воћна пулпакремаст, сочан.

Плодови сорте на грани

Кушачи су оцијенили крух Јаковљев на 4,9 поена на скали од 5 поена.

Састав воћа

 • 100 грама зрелог воћа садржи:
 • Шећер - 8,5–12%.
 • Аскорбинска киселина - 8,5 мг.
 • П-активна супстанца - 33 мг.
 • ​​
 • Киселине - 0,38%.

Композиција може да варира ако је година сува или кишовита.Климатске карактеристике доводе до тога да се волумен камених ћелија у плоду повећава.То негативно утиче на карактеристике укуса.

Продуктивност

Опис сорте га класифицира као јесен, крушке сазревају почетком септембра.Плодови сорте Иаковлев нису велики, просечна тежина једног је 160–170 грама.Тешко је препоручити тачне датуме бербе, јер период сазревања зависи од времена.Визуално одредити степен зрелости плода за континуирану боју коже је тешко.Вртлари одређују овај параметар по укусу.

Възможност на сортата е висока

Плодови воћки плодотворни за 5-6 лет по засадаване на отворена земја.

У првој и другој години плодоношења, не рачунајте на велики усјев - добро је ако има 3-5 кг крушних роба.Стабилни високи приноси почињу од треће године плодног узгоја.Једно дрво даје до 30 кг висококвалитетног воћа.Број крушака се повећава како стабло расте.Од 10-15 година старих биљака, вртлари могу сакупити 120-150 кг воћа.Рок трајања усева је дужи него код других сорти - до три месеца.

Опис узгоја класифицира крушке као универзалне, погодне за свјежу потрошњу и за очување.

Предности и недостаци

Сорта „Фаворите Иаковлева“ је једна од најбољих за узгој у регионима са умереном климом, али то није једина предност.

Боја сорте крушке Лиубимитса Иаковлева

Добра отпорност на мраз у комбинацији са касним цветањем штити биљку од смрзавања током периода прољетних мраза и критичних температура зими. Након хладне зиме, не морате темељито одрезати круну крушке, јер млади и одрасли изданци једнако су отпорни на ниске температуре.

Стабилан добар принос и пријатан укус крушака чине их популарним у домаћинствима.

У Јаковљевој крушци има неколико недостатака:

 • Велике величине дрвета, које захтијевају темељитију кронированију и додатни простор на парцели.
 • Појава камених ћелија у пулпи због хладноће или суше квари окус крушака, чини је грубом.

Како се бринути за разноликост?

Брига за крушке Јаковљева готово је иста као и брига о другим врстама воћака. Младе младице захтевају посебну пажњу - њихове гаће, гране и корење треба заштитити од смрзавања. За изолацију се користе слама и друга зелена ђубрива. Они обављају два задатка истовремено:

 • Обогатити тло минералима.
 • Заштитите младице од прехладе.
 • Нега обухвата и залијевање, резидбу и ђубрење.биљке.

Први принос дрвета је пета година

Ова сорта се интензивно развија у црном тлу, сивом шумском тлу и иловастим тлима.Младе саднице се саде само на плодном тлу, тако да се осиромашена тла оплођују органском твари (од јесени), а у прољеће, када се земља одмрзне, сади се.1-2 недеље пре садње саднице у припремљену бунар, препоручује се сипање 10 литара воде, након што се у њој раствори 450 грама пахуљастог креча.

Како напојити и нахранити крушку?

У опису заштите препоручује се кишница, по могућности ујутро или увече.Тада је ризик од опекотина садница минималан.Ако је немогуће користити системе за наводњавање, наводњавање се врши преко посебног јарка.За дрвеће до 7 година, норма је 30 литара воде, а за старије 40 - 50 литара.

Посебност бриге за сорту Иаковлев је комбинација залијевања и храњења у љетњем периоду.

Със връзки се користит:

 • Органицс.Земља се оплоди сваке године током заливања.
 • Минералне мешавине.Земља се оплоди сваке године, осим прве године садње саднице у земљу.
 • Хумус.Тло се оплођује сваке три године, хумус се расипа у зони трупа, а затим копа заједно са земљом.
 • Имајте на уму да се са годинама потреба за ђубривом у воћним усевима ове сорте смањује.За одржавање нормалног стања дрвета и добијање добре жетве користи се сечење.

Анти-Агингобрезивање

Обрезивање крушака је обавезан корак напуштања

Обрезивање крушака ове врсте врши се у складу са правилима која се примјењују на све врсте крушака:

 • ) Круна се испушта у слојевима.
 • Све гране и избојци, избијени из општег система, уклањају се у прстен.
 • Гране се скраћују за ¼ своје дужине.
 • Подмлађивање се врши у пролеће, све док проток сока не почне, а на јесен 3-4 недеље пре мраза.

Превенција болести

У сорти "Фаворите" слаб имунитет не само за красту, већ и за друге штеточине.Опасност за воћно дрво и усеве су:

 • Летци и жижакови који једу лишће, изданке и пупољке.
 • Воћни мољци - уништавају усјев.
 • Крпељи - сисају сок из биљке.

Да би се стабла заштитила од штеточина и спријечила њихова миграција кроз воћњак, обавезно сакупите и спалите отпало лишће у јесен, очистите оштећену кору и третирајте ове површине посебним отопинама.Са истом сврхом, у пролеће и јесен биљке, стабла се белају, копају подручја око дебла и попуштају земљу.