Особине за негу нар

Нар је цветна и плодоносна биљка, која припада роду грмља и малог дрвећа. Особитост раста грмља је у томе што су склони неконтролисаном расту грана и задебљања. За правилан развој, плодоносне и дотјеране врсте захтијевају орезивање нара. Начин и време орезивања ће зависити од услова под којима се гаји и од какве форме баштован жели да постигне.

Нар је потребан за редовну резидбу

Зашто орезати гранату

У природи, она добро расте и без резидбе, али морате да обрежете нара, уз помоћ ове технике неге:

 • стимулишу раст бочних грана;
 • да формира јаке скелетне гране;
 • побољшати облик нара;
 • избегавање задебљања;
 • спречавање оштећења од штеточина и болести;
 • стимулише интензивно цветање;
 • повећавају принос и квалитет плодова.

Формација је важна за шипке који се узгајају и на отвореном пољу и код куће.Стога би требало обавити орезивањеправилно и редовно.

Обрезание на граната: 1 год, 2 год и 3 год

Типи обрезки

Овисно оциљеви у агрономији разликују неколико типова трима:

 • формирање;
 • санитарни;
 • против старења;
 • Подршка.

Све ове врсте отпадака се користе за узгој нара током различитих периода вегетације.Сврха обликовања је побољшати изглед биљке, дати жељени облик, проводи се у првим годинама култивације.Нар се може формирати у облику разлозног жбуна, мини-стабла, схтамбовог стабла.

Санитарна резидба се врши како би се очистиле старе, слабе, осушене гране, како би се уклонили вишак грана које згусну грм и могу изазвати поремећаје у размјени гасова и гљивичним болестима или штеточинама.

Поступак помлађивања се користи за стимулацију раста младих грана ако грм почне да стаје и зауставља раст и плодове.Да би се сачувао већ формиран облик одраслог нара, они не подржавају резидбу.Она ће омогућити да се одржи прецизан и његован изглед биљке.

Обрезивање нара у башти

У јужним регионима ова биљка дивно расте на отвореном.У средњој стази, такође је могуће узгајати шипке у отвореном тлу методом покривања.Обрезивање вртног нара има своје карактеристике и технику извршења.Формирајте га у облику грма или стабла.У отвореном тлу најчешће се саде саднице које се узгајају из резница или купују у расадницима.

Формирање младице из резања

Такав гранат почиње да се формира у фази култивације и пре слетања на стално место.Млада са стабљике након укорјењивања расте у једном стаблу или са неколико бочних грана.Ово ће одредити како да се прикраде.

Када стабљика расте у једном стаблу, врх је стегнут.Да би се формирао грм, штипање се врши на висини од 10-15 цм, а када расту бочне гране, поново се орезују.Дакле, формирајте главне 5-6 грана.Ако у будућности ово треба да буде мини-дрво нара, онда се штипање врши на висини где би требало да почне да се формира круна.Такође треба да ставите подршку на коју ћете причврстити будући пртљажник, тако да се не савија и не буде равномеран.

Када је садница почела да се грана, потребно је уклонити додатне слабе и ниске бочне изданке, оставити јаке, добро развијене, што ће бити основа за формирање грма.

Садница је посађена из сечења у земљу када достигне висину од 50 цм. Следећа резидба се изводи већ у првом пролећу после садње.У врту, они настављају да формирају биљке како би дали жељени облик, а такође обављају санитарну резидбу и уклањају слабе, осушене гране.

Обрезивање стечених садница

У расадницима се продају већ узгојене биљке које су спремне за садњу у земљи, оне већ имају дјеломично формирану круну.Такви грмови захтијевају одржавање и санитарно обрезивање сваког прољећа како би се формирала круна нара. Ако је потребно, орезивање се може обавити у јесен.након жетве.

Без обзира на то како шипак или мини-стабло ствара шипак, морају се поштовати основна правила о орезивању:

 1. Главне стабљике не би требале бити више од 6.
 2. Средина круне треба да пролази кроз њу и да буде проветрена.
 3. Доњи раст је уклоњен.
 4. Слабе старе и суве гране су уклоњене.
 5. Користите инструмент за дезинфекцију.

Шипак има својство расте и доноси плодове дуго времена, око 100 година.Да бисте то урадили, проведите подмазивање резидбе сваких 25-30 година.Жбун се потпуно одсече, остављајући гране 20-30 цм, секције су покривене вртним травњаком.Након кратког времена расту младе гране, а из њих се формира грм.Таква вртна опрема омогућава помлађивање старих вртова нара.

Подраст треба уклонити са дна

Сечење нара из камена

За многе вртларе, ова биљка, узгојена из камена, маха се на прозорској дасци.За домаћи узгој нара, формирање круне игра важну улогу.Садница из камена расте са једним стабљиком и без штипања и резидбе нема декоративни ефекат.Цветање и плодност таквог нара долази веома касно, морат ће чекати много година.

Први корак је да се стисне врх, то се ради на различитим висинама.Чинећи то на нивоу од 5-12 цм, у будућности можете добити прелепи разгранати грм.

Ако постоји жеља да се формира мини-дрво, онда се захват врши изнад, на месту где треба формирати круну.Како растеНове гране настављају да их штипају док се не постигне жељени облик.

За нар који расту на прозорској дасци, примјењују се иста правила о орезивању као и за шипке у врту.Након обрезивања шипка из резања, можете узгајати нове биљке укорјењивањем резница у растреситом тлу или стављањем у воду прије него што се коријени појаве.Са овом методом размножавања, биљке потпуно наслеђују особине грма мајке.

Млади клице нара требају бити ошишане

Бонсаи из шипка нара

Нар је усев који лако толерише резидбу, а гране и стабљике су лакемогу имати различите облике.Ове особине омогућују стварање правих ремек-дела цветне уметности.Користећи ову особину биљке, формирајте бонсаи стабла нара. Вежба је напорна и дуготрајна, али резултат заслужује такав напор.

За окретање нара из камена, он мора бити већ израстао, а најјача стабљика мора бити дебела 2,5 цм.подружнице.

 • Цев се реже на нивоу од 20-25 цм.
 • Савијте и дајете жељени облик, фиксиран жицом.
 • Формира се круна са зараслим гранама.
 • Фит, заклучване с линиа за пецање.
 • Изрежите круну како расте.
 • Када су урађене главне формативне радње, они се брину о њима, као што раде са обичним шипком, воде и хране их.Замењује се по потреби у свежој распаднутој земљи.У овом случају, важно је имати стрпљење, имали шипак бонсаи ће одушевити својом лепотом и замршеном формом.

  Вакцинација

  Поред орезивања и неге, да би се узгојило здраво дрво, мора се засадити нар од камена. Ово ће омогућити:

  • убрзава цветање и плодоношење;
  • дати сортне квалитете воћа;
  • побољшати изглед биљке.
 • Нар од камена који се узгаја ретко има особине и карактеристике сорте из које се узима семе. Плодови ће морати да сачекају око 5 година. Плодови постају мали у величини са ниским укусним карактеристикама. Да би воће имало сортне карактеристике, они су пресађени резницама из плодних грмова. Ово ће омогућити да се прве гранате добију годину дана након вакцинације.

  Такођер је могуће додати украсе цијепљењем, због тога се калеми саде из сорти које имају тражене квалитете. Након пресађивања Нане, можете добити патуљасти нар са малим украсним плодовима и лијепим лишћем.

  Ако садите графтове сокотранског нара, грм ће бити украшен ружичастим цветовима, а плодови ће уживати у величини и укусу.

  Ако је циљ да се добије украсна биљка, онда се фротирни шипак калемљује, не даје плод, али је његов цвет величанствен. Међу методама за калемљење користе се нара:

  • једноставна копулација;
  • у бочном пресеку;
  • у подели.

  За оне који су имали искуство пресађивања воћака, неће бити потешкоћа у пресађивању шипка, али то неће бити посебно тешко за почетнике.Могуће је засадити садницу када дебло или гране круне већ имају дебљину од 0,5 цм.Вакцинација се врши у прољеће прије почетка активног раста.

  Да би поступак био успјешан, морате разумјети како се правилно вакцинисати.

  Сокотрииски нара производи велике плодове после вакцинације

  Једноставно пупљење

  Ово је најједноставнији и најчешћи метод вакцинације.Може се изводити на садницама у другој години култивације, тако да гране имају жељени промјер.Резање треба да буде исте дебљине као и грана на коју треба да се калеми, има 4-5 развијених пупољака, дужине до 5 цм, а да би се стимулисало спајање резања, може се 8 сати намакати у раствору Корневина.На графту и графту, они праве косу дужину 2,5-3 цм под углом од око 30 цм;

  Спој је прекривен вртним вртом и омотан траком или вртом.Оставите до пуног спајања.Овом методом, неколико сорти се може калемити на једну биљку.

  У бочном резу

  Овај метод се примењује ако резнице имају мањи пречник од гране залиха.Резање се реже под углом од 30 цм са две стране, формирајући клин.Подвезна подлога раздвојена на бочној страни, тако да можете чврсто уметнути рез.Повезивањем грана на овај начин спој је чврсто омотан траком.Можете да уклоните намот за 2-3 месеца.

  Шема пресасениа в бочнуу резину

  В разделу

  Простаа метода дла пресадки, чешь отображает виражение.Када семе растеПостројење које не задовољава своје карактеристике, може се користити као залиха за другу сорту. За то се биљке потпуно орезују, остављајући само 20-30 цм од главног стабла.Боље је користити стабљике истог пречника. Трансплантација је исечена са две стране под углом од 45 степени, а изгледат ће као раван клин. Подлога је подељена у средини. Повежите залиху са калемом. Спој је прекривен смолом и чврсто омотан вртом, дебелом траком или траком.

  Важна правила за вакцинацију, која повећавају проценат утврђених резница:

  1. Резнице морају бити свеже и здраве.
  2. Дезинфиковани инструмент.
  3. Фигурица изданке и стоке је густа.
  4. Немојте преоптеретити грм с великим бројем вакцинација у исто вријеме.

  Учинивши тако једноставну манипулацију, могуће је добити не само рано плодоношење, већ и сортно нара на стаблу.

  Разделане на снимки

  Закључак

  Као и код свих живих биљака, нара захтијева правилну бригу. Уз помоћ резидбе можете створити не само дивну биљку, већ и осигурати њен здрав развој, висококвалитетан и дуготрајан плод. Важан процес у узгоју нара такође има инокулацију која ће помоћи у стварању величанственог грма са укусним плодовима.