Особине растуће палме слоноваче Палмс анд датес

Међу палмама, палма бјелокости се истиче својим импресивним изгледом. Ова биљка се одлично осећа у природним условима. Може се узгајати код куће, поштујући одређене захтеве. Длан слонова је дизајниран да декорише собе својим необичним изгледом, има много начина да се користи у свакодневном животу.

Палета слоноваче импресионира својом величином

Имена палми слоноваче

У породици палми разликује се род Иубеи, који укључује једну врсту, длан слона. Њено друго име је Чилеанац. Име долази од имена маварског краља Иубе ИИ, који је био заинтересован за ботанику. Његова научна достигнућа су била вреднија од достигнућа његове владавине. Иуба је саставила књигу о биљном млеку.

Опис

Најистакнутије место палме бјелокости је дебло, може бити до 1 м у пречнику и до 1,5 м на старим стаблима, а на отвореном, палма расте до 18 м висине, унутрашњи узорци су минијатурнији. Њен раст је изузетно спор.: само дуги низ година оставља пееп, двогодишње палме могу бити старе само 35 година.

Врх је крунисан круном пречника око 10 м, бујним листовима од 60 до 100 ком.протежу се за 4 м. Бјелокости палмино цвијеће у доби од 50-60 година, цвјетови у дужини могу достићи 1,5 м. Они расту на различитим дијеловима биљке у облику пистила и прашника.

Плодови палми појављују се директно испод листова, спајају се у гроздове масе до 10 кг.Унутар округлог жутог плода налази се око 10 округлих сјеменки, које се састоје од трећине уљане твари.

Плодови слоноваче расту у великим кластерима

Вредност палме слоноваче

Највреднији део је садржан у плодовима јубеи.Бијела слатка супстанца се накупља у сјеменкама, које су, када су замрзнуте, сличне кокосовом млијеку. Постепено стицање чврстог облика, супстанца почиње да изгледа као слоновача. ​​Такав материјал је једноставан за обраду.Да не би били збуњени са правом слоновачом, на њега се стављају ознаке.

Место на раст и изработка в други земји

Домот за слоновача е Јужната Америка.Насељава се углавном у планинским предјелима Чилеа, јасно је из назива.У Русији, таква палма расте на црноморској обали Кавказа, добро је толерисана ниским температурама.

Иубеи је такоде дистрибуиран у Еквадору, од којег је највиши ниво извоза палминог воћа био раније.

После привремене рецесије изазване појавом јефтине пластике, дошло је до повећања извоза у земље Америке, Европе и Азије.

Палм и слонови

Јединствена супстанца у плоду чилеанске палме спречава истребљење слонова. Због веома високих трошкова, постоји активна потрага за слоновачом. Такозвана биљна слонова кост није инфериорна у односу на бјелокост животиња које се могу сачувати.

Плодови палми садрже супстанцу идентичну бјелокости

Пропертиес

Супстанца добијена из семена слонове кости, након стврдњавања, лако се полира, може се лако обојити. То убрзава рад обртника који стварају лијепе производе.

Палмов сок садржи велику дозу шећера, има укус меда. Из овог пића испада велико вино.

Коришћење

Од плодова бјелокости:

 • украси;
 • дугмад;
 • шаховске фигуре;
 • кључеви клавира;
 • разне корисне ствари.

Јубеи велики листови се постављају на кровове да би се заштитили од штетних утицаја природних феномена.

Рукотворност на слоновача је веома атрактивна

Процессинг

Да би се добила биљна слоновача, потребна је дуга и пажљива обрада. Семе треба да буде потпуно суво. Да би то урадили, они се стављају под ужарено сунце, то може да потраје до три месеца. Тада се плодови морају очистити, изрезати, подијелити у типове, остатке коре скинути на производњу дугмади.Прах који је остао током ових акција може се користити као храна за животиње.

Јубеи - украсбило које подручје

Појава Иубеија оставља пријатан утисак. Стручњаци за дизајн пејзажа знају како да направите палмину палету која има предност у односу на друге биљке на окућници. Масивни ред дрвећа изгледа као зелена колонада.

Постројење мирно подноси пад температуре на -15 ° Ц, а на високим температурама се добро осјећа.

Уубеа као кућна биљка

У просторијама, лонац чилеанског Јубеија најбоље се налази на јужној страни. У топлом времену, може се ставити на балкон, али не са јаком топлотом. Директна сунчева светлост не треба да пада на иубеиа. Може бити близу било које биљке.

Методе оплемењивања

Метод репродукције је семе. Пожељно је да се свеже семење посади на пролеће, пре него што се намакне један дан. Треба да расте у посебном длановитом тлу, покривеном посудом.Прве избојке треба очекивати за три месеца, при чему је угодна температура за клице 15-20 ° Ц.Потребно је редовно заливати и прскати клице.

Правила за трансплантацију

Најбоље је пресадити се у прољеће, препоручљиво је пресадити биљку са 4 године старости. Лонац треба да буде већег од старог, дренажу треба положити на дно. Приликом пресађивања потребно је пажљиво третирати корење. Препоручена мешавина земљишта - травњак, листно тло, песак. Након пресађивања длана морате залијевати.

Карактеристике неге

 • потребно је одржавати влагу у земљи;
 • зими вода мора бити залијена у интервалу од 1-3 седмице;
 • недељно заливање у пролеће и лето;
 • У пролеће и лето, Иубеа може да се храни специјалним ђубривима;
 • Лонац за длан треба да буде у просторији са високом влажношћу;
 • Што је нижа температура ваздуха у просторији са постројењем, то је потребно мање светла.

Могуће потешкоће

Због сувог ваздуха, неправилног заливања, лишће Иубеи може почети да пожути и отпасти.Претјерано залијевање може узроковати трулеж коријена.Лишће може напасти паук.