Особине пресађивања младог грожђа

Често се на форумима посвећеним питањима узгоја грожђа могу читати питања о трансплантацији грожђа.Почетак виноградара често се суочава са таквом потребом.По правилу, желе пресадити младе биљке.Старост грожђа има значајан утицај на процесе преживљавања, стопу раста, развој и ниво приноса.Такође, нијансе и особине истичу се приликом пресађивања младог грожђа.

Трансплантација грожђа има много нијанси

Старост грожђа

Иако различите околности често доводе виноградаре да пресађују различите године, треба напоменути даако је могуће, обављати такве активности са младим грмовима који су млађи од 7 година.У доби од 1 године до 7 година, трансплантација се проводи без озбиљних разлика и потешкоћа, те пролази брзо и успјешно.

Што је младји грм, мање је развијен коренски систем и надземни део биљке.Мала величина кореновог система омогућава трансплантацију на прикладнији и сигурнији начин - са земљом.Искусни виноградари у својим описима трансплантација и препорукама не праве велике разлике у вођењу догађаја кретања за грмље 1-2 године, 4-5 или 7 година.Активности се спроводе према стандардној шеми која је дата у наставку, са незнатним разликама у зависности од броја година постројења, сорте и региона.

Пресађивање одраслих и старих грожђа обилује великим тешкоћама и опасностима.Такви грмови имају потпуно развијен коренски систем, који је широко широко разгранат у ширини (више од 1 метра) иу дубини (више од 1,5 метара, у зависности од природе земљишта).Може се замислити да повлачење таквог кореновог система током трансплантације није сасвим реално, процедура ће неминовно довести до губитка дела корена и корена.То ће довести до неравнотеже надземних и коријенских дијелова постројења, што ће захтијевати дуже периоде за усађивање.Поред тога, старе и одрасле грмове је тешко пресадити на сигурнији начин "претовара" (са групом земље), такође због великих количина.Излагање корена и чишћење од земље често доводи до оштећења и утиче на време потребно за укорјење на новом месту.

Старо грожђе толерише трансплантацију веома лоше

Узроци трансплантације, методе и термини

Најбоље је изабрати најпогодније место пре почетне трансплантације грма идодатно узнемирити грм само за његу и сакупљање воћа.Трансплантација грожђа није природни услов за њен раст и развој, то је неопходна мјера која не може бити корисна и из тог разлога се не препоручује њено извођење без доброг разлога.Али нису сви такви, често постаје неопходно да се грм пренесе на ново место.Разлозиможе послужити:

  1. У почетку је изабрано неуспјешно мјесто слијетања, што не допушта да се ослања на нормалан раст и развој грожђа (недовољно освијетљено мјесто заклоњено другим биљкама, незаштићени простор од јаких вјетрова и промаја, јако осиромашена земља).
  2. Изглед на новата локација с поволни услови.
  3. Расте грмље за продају.
  4. Кршење технологије засађивања винограда, удаљености између грмља у редовима, између самих редова нису уочене.Потреба за "сортирањем" грмља по сортама.

Често се препоручује пресађивање у присуству слободног простора или смрти једног или више грмља. Али у таквим случајевима је рационалније и ефикасније спровести поступак за екстракцију грожђа.Ово је мање скупа, дуготрајна и опасна процедура.Такође, често на форумима, почетници узгајивачи у журби са садњом нових грмља на мјесто гдје је други грм растао.У овом случају, не препоручује се пресађивање у прва 2 годишња доба, јер се тло исцрпљује на мјесту старог грожђа и потребно је неко вријеме за опоравак.

Без обзира на старост грожђа, постоје 2 главна начина трансплантације:

  • са голим коренима, очишћеним од земље;
  • са групом земљишта (претовар).

За младе грмове се препоручује примена методе претовара.

У смислу виноградара нема консензуса када је боље пресадити младо грожђе - у јесен или прољеће.Постоје људикоји одржавају такве догађаје чак и љети, на врхунцу активне сезоне, без значајних потешкоћа и губитака.Међутим, боље је слиједити опћа правила и препоруке искусних узгајивача, који препоручују 2 периода погодна за трансплантацију:

  1. У јесен.Период треба изабрати узимајући у обзир климатске карактеристике у растућем региону.Општи захтеви су - крај периода лишћа, пре почетка ноћног мраза.
  2. У пролеће.Током овог периода, важно је пресадити се прије активирања животних процеса у биљци (прије почетка протока сока).

Корени грожђа током трансплантације могу бити очишћени од земље

Припрема грмља

Припрема грма винове лозе за трансплантацију састоји се од 2 главнафазе:

  1. Припрема надземног дела.
  2. Ископавање грма.

На одабраном виновом лозу треба оставити 2 рукава, на свакој од којих остаје 1-2 изданка са 3-4 пупа.Све остало се уклања, а одсечене површине се премазују вртном површином или парафином.

Неколико дана прије копања (2-3 дана), вриједи зауставити да залијемо грожђе, што ће помоћи да се избјегне прскање тла тијеком поступка.

Жбун је пажљиво укопан у круг (око 60 цм у пречнику).Важно је да не оштетите главне корене.Након копања, са старог места се уклања припремљена груда земље са грмом и ставља се на припремљену костријет или картон.

Врт посекава све резове на грму

Припрема јаме

грожђе је предвиђено за пролеће, а искусни узгајивачи се подстичу да припреме засаде на јесен.Такве мјере омогућавају земљишту да "легне" и слегне, што ће омогућити да се избјегне слијегање и "скупљање" тла, уз одговарајуће оштећење (руптура) младих коријена након садње грма.Према томе, приликом пресађивања у јесен, јама мора бити припремљена неколико мјесеци прије поступка.

Када се пренос претовара, рупа мора бити већа од корена грмља са земљом.Приближно је потребно фокусирати се на сљедеће параметре: дубина - 0,6-1 метар, промјер - 0,5-1 метар.

Глина је расута по дну јамице танким континуираним слојем (често се додају и песак, ломљена цигла и дробљени камен мале фракције).На овај слој се ставља слој свежег тла помијешаног с гнојивима (суперфосфат (100-150 грама), калијева сол (20-30 грама) и хумус (1 канта)).Гнојива су прекривена танким слојем земље.У једној од ивица јаме можете инсталирати цијев (промјера 12-15 мм), која ће послужити као прикладно средство за залијевање и храњење биљке.Инсталира се у вертикалном положају са благим нагибом према средини жлијеба, са пројекцијом од 10 цм са тла, а на дну јаме препоруча се шака јечма, која ће послужити као додатно стимулативно средство за раст и развој грожђа.

Јама за грожђе мора бити дубока најмање 1 метар

Процедура директне трансплантације

У пролеће, пре садње грма у припремљеној јами,пролио неке канте у његатоплом водом са додатком калијум перманганата да се загреје земља.Коријени са земљом су уредно постављени у припремљену удубину.У удубљењу се стављају и подрезани рукави тако да на површини остане само један горњи пупољак чворова годишњих изданака. Приликом попуњавања земље засађеним грмом са земљом, препоруча се постепено додавати земљу са периодичним заливањем водом.Такве мјере ће осигурати добро скупљање тла и заштиту коријена од оштећења.

Након што се комплетно удубљење са грмом напуни земљом, земља се у прољеће мулча на висину од 10 цм (20-30 јесени).На крају пресађивања потребно је наводњавати земљиште са неколико канти воде (2-3).У пролеће је грм прекривен спунбондом (неткани полимерни материјал) до почетка маја.У јесен, грм је прекривен слојем земље од 5-10 цм, ау првој сезони након трансплантације препоручује се уклањање свих цвасти, у другој сезони - око трећине.Грм није обрезан у овом тренутку.Такве мјере ће убрзати процес опоравка и усађивања биљака.