Особине пресађивања грожђа у јесен

Иако многи стручњаци и искусни узгајивачи не препоручују трансплантацију грожђа, често се људи суочавају са потребом за њим. У таквим случајевима, важно је поштовати низ правила и захтјева, правилно припремити припремне активности и пребацити грм на ново мјесто без грешака у фазама. Поред основних правила за избор и припрему грма за трансплантацију, постоје и приватне разлике изазване одабраним методом трансплантације или оствареним циљевима. Само знајући све те детаље и нијансе, власник грожђа ће моћи компетентно и без проблема направити трансплантацију.

Пресађивање грожђа у јесен је пожељније

Избор временских оквира је од великог значаја за трансплантацију грожђа. Постоје два главна периода - јесен и прољеће.

Сваки период има своје карактеристике и разлике. Најпожељнији је јесенски период, због чега се исплати детаљније разрадити.

Опште информације о трансплантацији грожђа

Грожђе се трансплантира да би се постигло неколико циљева:

 • Доступност земљишта веће квалитете.
 • Потреба за "поновним развојем"виноград, групе грмља по сортама, поштовање потребних удаљености.
 • Преносити грм суседима или другим људима.

Постоје 2 главна начина пресађивања грожђа:

 1. Са земљом (претовар).
 2. Са "отвореним" коренима.

Поред тога, воће грожђа се често користи као средство за трансплантацију.Ова метода се користи када је грожђе заморно за пресађивање на краткој удаљености.Корисно је као додатно пуњење поред других грмља.Али тапкање је независан метод, који тежи независним циљевима и циљевима, не треба га приписати методама пресађивања грожђа.

Голи корен старог грожђа

Пријетње грожђу током трансплантације

Старији грмови грожђа имају развијен проширени коренски систем, због тогаприликом пресађивања тешко је копати, а постоји и велики ризик од оштећења корена.

Поред тога, што је старије грожђе, то је дужи период његове адаптације на ново место.

Најбоље је изабрати грмове за пресађивање у младој доби, седмогодишње и раније биљке су погодне за то.Али то не значи да се старе траве не могу пресадити, било које грожђе се може пренијети на ново мјесто, једноставно може бити много више потешкоћа, а резултат неће испунити очекивања.

Највећу опасност у трансплантацији грожђа представљају све врсте болести и паразити који се могу пренијети на грм као резултат поступка.

Ова вјероватноћа расте због слабљења грма након трансплантације и током периода пресађивања на ново мјесто.

Потребно је да се корени грожђа сачувају што је више могуће

Филокксера представља највећу опасност током трансплантације. Овај тип лисне уши, величине око 1 мм, је веома опасан наметник за европске сорте грожђа које немају имунитет против ове претње. Филоксера активну активност врши на коријењу грожђа, храни се соком и удара у корене. Лезије се манифестују у облику пликова, што доводи до почетка процеса распадања. Без предузимања мера за борбу против филоксере након неког времена, њено присуство доводи до смрти биљке. То је пресађивање грожђа на ново место које често доводи до појаве опасног наметника.

Зашто се пресађивање обавља у јесен

Стручњаци и виноградари сматрају следеће факторе предностима јесенске трансплантације:

 • Много је лакше изабрати одговарајућу биљку за пресађивање или један грм који се мора кретати на основу „понашања“ у активном прољетном и љетњем периоду.
 • Јесен је период када се падавине повећавају, земља има потребну влажност, што олакшава заливање.
 • У јесен, пресађени грм је сигурнији од претјераног излагања врућем времену и ужасног сунца, што олакшава уклањање грмља.

У јужним регионима, са благим зимама, са малом дубином смрзавања земљишта, коренски систем почиње током хладних месеци“Смјестите се” и проклијајте на новом мјесту.

Период пресађивања у јесен одређен је климом у растућем региону.

Главни услови су: завршетак абсцисије листа, одсуство првих озбиљних јесењих мразева. Овај период пада на другу половину октобра.

Припрема грма за трансплантацију

Прије пресађивања потребно је припремити инструмент и друге неопходне предмете и материјале. Ова листа треба да садржи:

 • Лопата.
 • Секатери.
 • Нож.
 • Нова плодна земља.
 • Глина.
 • Природна ђубрива (гној и хумус).
 • Хемијска ђубрива (калијумова со или дрвени пепео, суперфосфат, амонијум сулфат).
 • Шака јечмених сјеменки (доданих на дно удубљења, да служи као одличан стимулатор усађивања и раста биљака на новом мјесту).

Будући да су стерилност и чистоћа важан фактор за успјешну трансплантацију, прије почетка поступка инструмент мора бити очишћен, оштрен и третиран средствима за дезинфекцију.

Обрезивање грожђа пре трансплантације

Винова лоза се орезује орезивањем на удаљености од око 20 цм од нивоа тла. Остало је само 2-4 рукава. Поред тога, сви дуги изданци се уклањају, остављајући само кратке (2 изданка са 3 пупољка на сваком рукаву). Сви резови су депилирани.

Тло је благо ископано око грма. Удаљеност би требала осигурати сигурност већине коријена. После тога, земља са корењем и грмна површину.

Код методе пресађивања без земље, коријени се уредно уклањају са земље дрвеним колцима постепеним и пажљивим колапсом.

Када се грм извуче из земље, његов коренски систем се ставља у глинену "свињу" (мешавину воде, глине (2 дела или 2 лопате) и стајњака (1 део или 1 лопату)), који треба да личи на киселкасту крему у дебљини. Након неколико минута, грм је уклоњен из смеше и уредно стављен на припремљену врећу или картон. Можете уклонити болесне, старе и оштећене коријене, али главна ствар је да се корени пете, подземна стабљика и неколико здравих и младих коријенских група оставе у интегритету.

Подземна јама

Место пресађивања се припрема унапред, најмање 30 дана пре трансплантације. Треба да буде добро осветљен простор, заштићен од јаких ветрова и промаја.

Осим тога, не бисте требали користити простор у којем је недавно растао други грм. Овдје је тло исцрпљено, што неће дозволити да се нова биљка развије нормално и потпуно. На таквим местима, земљи је дозвољено да се одмори најмање две године.

Величина јаме треба да има следеће димензије:

 • дужина и ширина - око 60 цм (при пресађивању са „отвореним“ коријењем), око 1 метар (при пресађивању са грудима земље);
 • дубина - од 0,5 до 1 метар.

Припрема јаме за грожђе укључује облагање ђубривом

Таква прелиминарна припрема је неопходна да би се удубљење "сјело" и набило. Лакше је контролисати ниво.укупна "појава" биљке након трансплантације. Уосталом, треба схватити да кршење дубине постављања биљке може довести до лошег и спорог опстанка, као и до потпуне смрти биљке. За пуњење грма припремљена је мешавина свежег земљишта и ђубрива. Све додатке треба темељито измијешати са земљом.

Непосредно прије слијетања на дно јаме, положен је мали слој глине са земљом и пијеском (могуће је користити дробљени камен или ломљену циглу).

Гнојива се наносе на врху овог слоја, који су прекривени танким слојем свјежег тла. На једној од ивица рупице можете припремити малу цијев (промјер - 10-15 цм), која ће се користити за накнадно залијевање и храњење грожђа. Инсталира се вертикално са благим нагибом.

Поступак садње методом "отворених" коријена на новом мјесту

Поступак засађивања грма на новом мјесту укључује неколико фаза.

  \ т
 • На дну припремљеног жлијеба (у средини) излије се мали хумак земље.
 • Жбун се благо спушта на насип, а корени се пажљиво растежу тако да олакшавају створено уздизање.
 • Постепено, читав жлеб је испуњен земљом, са пажљивим постављањем корена на свим нивоима. Важно је да у земљишту нема органских остатака грожђа (коре, лишће, корење) за затрпавање.
 • Када су корени потпуно прекривени земљом, обилно залијевање се врши водом.
 • Након неког времена, када се вода апсорбује, можете попунити мало више земље. земљиште.
 • Онда се обилно залијева.
 • Жбун се пуни тако да избојци са 4 пупољка остају на површини.

Заливање након трансплантације треба бити у изобиљу

Након пресађивања у јесен, грм на новом мјесту обилно се залијева једном у 6-7 дана. Након пресађивања без коме, прве две године се не врши резидба, а сви пупољци се уклањају.

Пресађивање грма на земљу

Заједнички и сигурнији начин. Користи се за премјештање младог грмља старости од 1 до 3 године, јер коријенски систем омогућава да се уклони са минималним оштећењем, заједно са "природном" земљом. Тако да се земља не распада од коријена, могуће је да се неколико дана прије захвата заустави залијевање грма.

Трансплантација са грудима земље се чешће користи за младе грмове

Поступак се изводи у сљедећем редослиједу:

  \ т
 • Грожђе је исечено тако да само 2 рукава остају са најмлађим и најздравијим изданцима (на сваком рукаву треба оставити 1-2 избојака).
 • Грм је пажљиво укопан у круг. Пречник заплењене површине треба да буде око 60 цм у пречнику, а када се земља припреми копањем, грм је уклоњен и пажљиво пребачен на нову локацију.
 • Грм је смештен у припремљену јаму, која мора бити већа од кома са коријењем грожђа. Пречник удубљења треба да буде око један метар. Жбун треба поставити на ново мјесто тако да га се ставиналази се 10-15 цм испод нивоа који је био пре трансплантације.
 • У јами је земљиште испуњено ђубривом.
 • Тло је обилно залијено.