Особине оплемењивања ораха Нут

Узгој ораха не узрокује потешкоће за љетне становнике.Он није хировит у бризи и ретко пати од штеточина.Али питање је важно: како се орах репродукује?Усјеве можете размножавати сјеменкама, резницама и слојевима, али због спорог раста, прва жетва ће морати чекати најмање 6 година.

Узгој ораха је једноставан задатак

Свака од опција узгоја има своје карактеристике.Неки од њих су продуктивнији, други - проблематични и неефикасни.Да бисте узгајали здраво дрво, морате схватити како ће бити погодно пропагирати културу.

Посебности оплемењивања ораха

Лешници и ораси се најчешће узгајају у домаћим условима.Ове културе толеришу хладноћу и не захтевају посебну негу.Главно је да зимска температура не падне испод 20 ° Ц.Репродукција ораха тешко је контролисати.Пресађивање резницама ретко даје резултате, а независна (вегетативна) репродукција без људске помоћи је неефикасна.Чак и семе које дрво баца у јесен, захтева чување у одређеним микроклиматским условима.Ако се то не уради, мраз ће уништити шансу културерепродукција.

Орах има и мушке и женске цвјетове који се појављују на дрвету у различито вријеме.Да би се постигао успех у репродукцији могуће је само са правилном садњом биљака са различитим циклусом цветања.Тешкоћа у препознавању ових особина и испуњењу других увјета узгоја чини репродукцију ораха тежим задатком.

Посебну пажњу треба посветити пресађивању ораха.Код зрелих стабала, веома је тешко постићи нагомилавање резница и родитељског стока. Најчешће, сви покушаји не успевају.То је због брзе оксидације резова дрвета.Младе саднице су више савитљиве, са мање проблема.

Мушки и женски цветови се појављују на матици у различито вријеме

Припрема семена ораха за садњу

Размножавање семена је сложен процес који захтијева многовремена и труда.Избор садног материјала је важан за стопу преживљавања сорте и њену плодност.Орашасти плодови за садњу узимају се само са здравог јаког дрвета.Мора дати најмање 20 кг годишње у локалним климатским условима.

Сјеме зрна треба лако уклонити када се зареже.Када кора постане мека и лако се одсече од ораха, сакупљени материјал треба да буде:

  1. Поставите на хоризонталну површину за сазревање под сунцем.
  2. После 5–7 дана, поставите матице испод шупе на решетку мреже још неколико дана.
  3. Сакупите садни материјал и унесите га у просторију.Даље сушење се врши на сувом месту на температуритемпература ваздуха 18–20 ° Ц.

Посађено у јесен и пролеће.Да би семе једнако расло, стратификоване су.

Процедура није компликована, али дуга.На температури ваздуха од 0–5 ° Ц, орашасти плодови су стратификовани до 100 дана.И на температури од 18–20 ° Ц - до 30 дана.Најчешћи начин - издвајање у пијесак.Орашасти плодови су сахрањени у њему до тада, док се избојци не пробијају.

Саднице садница су прикладније за приватне, неколико садница.Умјесто пијеска, користи се равничарски тресет, у којем се матице полажу у једном слоју.На температури од 18-20 ° Ц, стратификација се врши од 25 до 35 дана.Ако почнемо бербу средином марта, клице ће се покренути почетком априла.

Стратификација ораха је извршена пре него што се појаве први клице.и величину садног материјала.Након намакања ораха у пијеску или тресету прије клијања, почињу сјетву у умјетним увјетима:

  1. Одабрати парцелу с плодним земљиштем загријаним на температуру од најмање 10 ° Ц.
  2. Припремите бунаре.Размак између сјемена је 10–20 цм.
  3. Укопати велике орашасте плодове на удаљености од 10–12 цм од површине, а мале и средње матице за 7–9 цм

.Клице које су отпорне на мраз су дуге и сложене.За пресађивање у отвореном тлу не радите раније од 2 године.Понекад се саднице чувају одвојено до 5-7 година.Пратитестабала тако дуго у подруму, стакленика је врло тешко.

Не смемо заборавити да нису сви клице доспеле. Уз правилну бригу о трансплантацији, од 70 до 90% ће остати.И ако се саднице држе у подрумима само једну зиму, онда та бројка постаје још мања. Чак и полугодишња биљка, засађена на отвореном терену у прољеће, ријетко има времена да постане јача до сљедећег сезонског хлађења. Преживљавају само најјача стабла ораха.

Саднице ораха се саде у отвореном земљишту 2 године након њиховог рођења

Графт Валнут

Орах се може размножавати калемљењем. Најбољи начин је љетње пупљење. Као примарни инокулум користи се калем из ораха, али због своје велике величине, лупина коре је увећана. Само на овај начин бубрег се снабдева са одговарајућом количином влаге и хранљивих материја. Посадите биљку само у условима стаклене баште, умотавши спој са пластичном фолијом.

Слаба имуност издељених садница захтева додатне мере. Пре почетка хладног времена у јесен, дрво неће имати довољно времена да постане довољно јак, тако да га треба ископати и преселити у мање тешке климатске услове: температура ваздуха не би требало да падне испод нуле. У прољеће се садница враћа на своје главно мјесто.

Индустријска вегетативна репродукција ораха

Појава женског и мушког цвећа на дрвету и њихов број директно утичу на квалитетпобегообразованииа.Дефиниција сексуалне фреквенције може се користити у индустријске сврхе.Стабла ораха у пољима природно се размножавају - самоопрашивање. Само исправан избор садног материјала са подударањем периода цветања различите сексуалне периодичности културе зависи од особе.

Орах у врту пропагира самопрашивање

Вегетативно размножавање сјеменкама ће бити ефективно само у случају масовних засада, гдје су испуњене карактеристике правилне садње:

  1. Припрема за садњу сорти са истим трајањем цветања.
  2. Сорте које прво бацају женско цвеће измјењују се с мушким.
  3. Самоплодне сорте (само-опрашујуће) имају чак и плантаже.

То је исправна садња дрвећа и трајање цватње која игра главну улогу у размножавању усева. Карактеристике вегетације утичу на квалитет усева, укус ораха и дебљину љуске. Неке сорте су популарније у индустријским засадима, јер је касније плодоношење увек веће и боље него рано, што је повезано са периодом пролећних мраза. Рани орах често пада под штетан утицај хладноће. Каснија оплодња се одвија у најповољнијим условима за биљку.

Савремени научници размишљају о томе како усадити орах. За индустријске сврхе, микро-множење је све популарније. Његова основа је култивација биљних ћелија микроклоналним соматскимембриогенеза.

Орах, при стварању одређених услова, пролиферира, стварајући биљне ћелије сличне својим.Ова метода репродукције омогућава чување ријетких угрожених култура, спречавајући њихово изумирање.