Особине обликовања вентилатора грмља грожђа

Узгој грожђа је увијек важан задатак. За масовнији раст винове лозе и њено добро плодоносно у будућности, неопходно је не само садити грожђе, већ и формирати исправну скелетну основу. Због тога се често користи грожђе облика фанова. Какво је добро овај метод и које су његове сорте? Покушајмо да схватимо.

Облик грожђа са вентилатором омогућава вам да добијете неколико воћних веза одједном

Карактеристике формирања вентилатора

Ова метода омогућава формирање неколико воћних веза на грму грожђа, које се налазе на вертикално постављеној решетки на начин сличан вентилатору. Воћни изданци се могу налазити у неколико слојева.

Да би се формирао грм грожђа почети годину дана након садње, а затим наставити наредних 4-5 година. Већ у трећој години грожђе почиње активно да даје плодове.

Обликовање жбуња олакшава његовање, помлађивање, додавање рукава и воћних веза ако је потребно.Такво грожђе даје велику жетву и висококвалитетне бобице.

Методе обликовања грожђа грожђа

Грожђе у облику плодова припада групи метода покривања. Фан може битиједнострано или више рукава, са или без веза за подмлађивање, а такође имају различите дужине рукава.

Најчешће се користе такви начини обликовања грожђа:

  • вентилатор са више рукава;
  • једнострани вентилатор са дугим рукавима.

Грожђе, резано методом са више рукава

Карактеристике формирања вентилатора са више кракова

Вентилатор са три и четири вентилатора се формира уз помоћ вертикалне решетке од сорти грожђа са слабим и средњим растом, која расте у веома неповољним местима. Вентилатор са шест рукава формиран је од сорти са снажним и средњим растом на дворедној шупљини са довољном количином воде и хранљивих материја за грожђе. Рукави имају различите дужине од 50-100 цм, али је важно да су у средини грма кратки рукави и да су дуги рукави смјештени на рубовима. Добро плодне грмље боље одговарају рукавима са скраћеном дужином. Код сорти стабала које карактерише добар раст, рукави треба оставити дуго. Ово ће акумулирати дрво за добро плодоносење.

Рукави доносе плод око 6 година. Али ако је грожђе погођено пјегавом некрозом, захваћени рукави ће носити више од три године.Стога, у оним мјестима гдје постоји таква ситуација, морате на почетку оставити барем двије кује на грму, тако да касније постоји нешто што ће замијенити захваћене руке.

Фазе формирања вентилатора са више руку.

Обрезивање након годину дана - остављено је само 2-3 изданка на засађеном грожђу, за којепотребно је створити повољне услове за раст и развој.

Формирање двогодишње лозе започиње у пролеће, док пупољци још нису процветали.

Обрезивање двогодишњег грма - изводи се у прољеће, док очи још нису пуне. На пуцању остављају 3 шпијунке одоздо - ако остане након зиме један на грму, 2 шпијунке - ако постоје две лозе. Ове године грмови грожђа су посебно добро развијени и ојачани, формирају најмање три јаке лозе. Да би се формирали рукави, морају се везати за решетку. Након цватње зеленила из рукава уклањају се неразвијени изданци. Ако се засађено грожђе слабо развија, боље је не дирати га двије године, и почети да се формира када достигну три године.

Обрезивање трогодишњег грожђа - на дну винове лозе остају 3-4 ока, када су два изданка. Када су три на грму, рукави се формирају од два, а од трећег, нови избојци се узгајају да би се у будућности формирали нови рукави, за које су остављене 3-4 ока. Када се на грму налазе четири добра изданка, из њих се формирају рукави, који се затим везују за решетку са благим нагибом. Очи које се појављују на рукавима су уклоњене, остављајући само три на врху. Из те шпијунке у четвртој години биће формиране нове плодне везе. Доње око мора нужно бити смјештено на вањској страни пуцња, тако да се касније може користити за формирање замјенског чвора - резервна опција за формирање доброг лишћа грма.

После цветања зеленила, главе и рукавагрм поново очишћен од непотребних и лоших изданака. Ако је постројење добило одговарајућу негу три године, онда би ове године требало да произведе усев.

Обрезивање четверогодишњег грма врши се на исти начин као и трогодишње грожђе: плодне карике и додатни рукави створени су од постојећих рукава. За нове рукавце на старом извадите горњи изданак и оставите доња два. Преостале гране се режу да би се добила стријела за плод. Даљински излаз служи као чвор замене. Скелет грожђа је везан за решетку. Додатно уклањање лоших изданака врши се након формирања зелене боје.

Обрезивање петогодишњег грма - формира недостајуће рукаве. На плодним грмовима се уклањају стријеле, које више не дају плодове, а за плодове формирају се нове везе из чворова који су раније остављени за замјене.

Шема обрезовања од прве до четврте године

Карактеристике формирања једностраног вентилатора са дугим рукавима

Једнострана метода се користи у областима са добрим наводњавањем за високе и средње растуће сорте грожђа. Грм је формиран од 2-3 рукава са просечном дужином од 150 цм, који су усмерени у једном смеру и формирају 2-3 гране на свакој од њих. Обликовање грмља се изводи уз помоћ жице која омогућава да се из скелета грма формирају неопходни завоји. Жица се растеже хоризонтално на таквим нивоима: први ниво - на висини од 15 цм, други ниво - 70 цм од првог нивоа, трећи ниво- 50 цм од другог нивоа, четврти ниво - 40 цм од трећег нивоа.

Фазе формирања једностраног вентилатора са дугим рукавима.

Обрезивање једногодишњег грма - оставља само два изданка. Касније су везани за жицу првог нивоа.

Обрезивање двогодишњег грма - изданак изнад 70 цм сече 20 цм изнад другог нивоа жице. Избојци са дна су везани за прву жицу са нагибом од 20 степени, а врх изданака до другог нивоа жице. Да би се формирао завој у облику слова З из подножја грма, потребно је истегнути најнижу жицу за једну сезону раста, а на јесен се диже на сљедећи ниво. Након отицања ока, уклањају се из избојака, остављајући врх 2-3. Када изданци нарасте до 15 цм, друге очи се одвоје, а онда када расту оне су везане за жицу.

Формирање унилатералног навијача: а) прве године; б) друге године у прољеће и јесен; ц) трећу годину на пролеће; д) четврта година на пролеће

Ако изданци прве године нису достигли дужину од 70 цм, морају се резати. Резидба се врши на мјестима дебљине изданака од 5 мм. Ови изданци су везани за најнижу жицу и одрезани од шпијунке.

Слаби годишњи изданци у рано пролеће секу на преостале 2-3 шпијунке. Од тога, онда ће се младице узгајати слично првој години.

Обрезивање трогодишњег грма - формира три стреле на рукавима са добрим развојем, а на рукавима који нису достигли 70 цм - само две стрелице, од којих ће једна бити наставак. Формирање годишњих изданакаслично као и друге године. Двогодишњи изданци су везани за други ниво, а затим се од њих одвајају до трећег нивоа жице. Након врта, слабе гране се скидају са стрелица, а развијене зелене се вежу за жицу.

На добро развијеном грму, након формације, треба формирати 15-17 изданака, али ако их има само 6-10, онда грм има мало развоја.

Цетвороструко грмље - формира воћне везе на врховима рукава грмља. Током овог периода могу се формирати нове гране грма да би се повећала његова плодност. Ово се ради слично као и прве године. Стреле се уклањају на грожђу, које су већ отплодоносили, а уместо њих на мјестима гранања формирају се нове стрелице. Подрезивање издужених рукава се врши близу главног гранања врха. Ако се избојци развијају лоше, да би их заменили, проклијали изданци треба оставити у бази. Избоји, слабо развијени током обликовања, секу до 150 цм, а затим везују за жицу.

Фанови винове лозе помажу вам да узгајате добре биљке које ће вас годинама одушевити својом богатом жетвом. И док стварате повољне услове за узгој грожђа, ви ћете узгајати укусне сочне плодове које ћете бити срећни да уживате, као и да можете лечити своје вољене и познанике.