Особенности Манцху Априцот Априцот

Манџурска кајсија је стекла широку популарност међу баштованима због своје отпорности на мраз и декоративног ефекта. Ова сорта је поријеклом из средње Азије, одакле се проширила на сјевероисточну Кину, Приморје и Сјеверну Кореју. Манџурска кајсија припада Пинк породици.

Манцху марелица - азијска сорта

Опште карактеристике сорте

Манџурска кајсија је листопадна биљка са густом и раширеном круном. Ово је ретка сорта, па је уврштена у Црвену књигу Русије. Узгој кајсије почео је почетком 20. века, а сорта је постала популарна због своје непретенциозности и лаке репродукције (уз помоћ семена или пресађивања).

Биљка расте у висини од 10 до 15 м.Кора на младом дрвету је светло браон боје, али што је старија, то је тамнија. И већ на одраслој биљци, кора је покривена дубоким широким пукотинама. Често марелица има пречник од 40 цм. Овај тип кајсије је предак следећих сорти:

 1. Уралетс.
 2. Мед.
 3. Пикантан.
 4. Златна кост.
 5. Прворођенче.

Главне карактеристике:

 1. Зимски издржљива сорта која може издржати постепено смањење температуре на -30 ° Ц, а неки узорци мирно подносе хладно вријеме до -50 ° Ц.
 2. Отпоран је на сушу и веома је захтјеван.
 3. Савршено се прилагођава преживљавању у земљишту различитог састава и типа.
 4. У дивљини најчешће расте на сувим планинским падинама.

Карактеристике листова

Опис листова дрвета:

 1. Издужени облик.
 2. Одозго су светло зелене боје, одоздо су тамнозелене.
 3. У јесен мијењају боју у жуто-црвено-наранчасту.
 4. Иако биљка припада листопадним биљкама, одмах након почетка јесени не пушта своје лишће у потпуности.Свијетла круница се може видјети на дрвету до средине новембра (или прије почетка јаког мраза).
 5. Средње величине и танке лопатице.

Захваљујући боји листа, култивисано украсно дрвеће и грмље ове сорте служиће као вриједна декорација за башту.Изгледа добра биљка, засађена у облику уличице.

Цветање

Манџурска кајсија почиње цветати у априлу.Цвијеће се одликује лијепом њежном ружичастом нијансом и величином (много су веће од култивираних сорти кајсије).Налазе се на дрвету и појединачно иу малим групама.Цветови су седећи или имају врло мали кљун, појављују се на дрвету пре лишћа.

Цветање не траје дуго, као код свих стабала кајсије: само две недеље, али ако време није сунчано и ваздух је хладан, цветање може трајати дуже неколико дана.

Цветање марелице поциње у априлу

Карактеристике плодова

Ова сорта поциње да даје плод само 7 година након садње.Плодови сазревају у јулу.Одликују их великивеличине (око 2,5 у пречнику) и светло наранџасто-жуте боје.На плодовима кајсије Манцху постоји благи длакавост.Теже од 15 до 20 г.

Овај тип кајсије се сматра украсним плодом, односно његови плодови се могу јести.Али сирови, неугодни су по укусу.Они су више травнати од плодова култивисаних сорти кајсије, али су већи и сочнији.

Мачушка кајсија има добар укус само након топлотне обраде или сушења, па се често једе као џем, компот или џем, сухе кајсије, марсхмалловс.Погодно за јело и кости.Користе се у прженом облику (као бадеми) или стисну да би се добило уље кајсије.Широко се користи у козметологији због своје масне структуре.