Основна правила и предности садње кромпира са очима Кромпир

Руси с правом сматрају да је кромпир њихов други хлеб, тако да већина фармера узгаја овај усев у својој башти.Штавише, принос директно зависи од сорте коријена.Због тога је тешко унапријед израчунати колико ће садног материјала бити потребно.Али постоји начин да се омогући значајно смањење његове количине.Ради се о коришћењу за садњу не целе гомиле, већ само њених делова, на којима се налазе такозване очи.

Сађење кромпира очима омогућава да се неколико пута смањи потрошња садног материјала

Ова варијанта узгоја кромпира има многе предности.Дакле, треба вам много мање садног материјала. Поред тога, за кромпир је много мање вероватно да ће се разболети, јер се само део гомоља користи за узгој. Коначно, правилна садња и нега осигурава издашну жетву.

Како припремити материјал за садњу

Вртлар би требао бити свјестан да нису сви гомољи са очима погодни за узгој усјева.Дакле, не препоручује се коришчење мраза и болесних корена.А мали примерци показују низак ниво продуктивности.У идеалном случају, гомољи тежине најмање 70 грама бирају се за садњу.

Важно је одржавати оптималну микроклиму на мјесту складиштења крумпира.Непосредно после сечења није препоручљиво да се преклапа у густи слој. На крају крајева, врло је вероватно да ће довести до труљења гомоља. А ако их држите у сувој просторији, корени ће се осушити. Најбоље мјесто за похрану крумпира је подрум, гдје се одржава собна температура. Коренско поврће се ставља у један слој и чува на том месту 10 дана. За то време резанци кромпира треба да буду драги.

Сваких 2-3 дана треба да прегледате садни материјал, одвајајући труле делове. Ако је температура ваздуха у просторији превисока, коријене треба редовно прскати како би се спријечило увенуће.

Искусни вртлари саветују ширење дела гомоља очима на дифузно светло. То ће им омогућити брже клијање, убрзати настанак изданака и повећати ниво приноса.

Приближно 40 дана прије садње, препоручује се да се гомољи изваде из подрума на неколико дана у просторију за накнадно гријање. Температура ваздуха треба да буде најмање 18 степени. Чим је њихова површина покривена очима, гомољи се морају разложити у кутије са највише два слоја и ставити у светлост. Најбоље је ставити кромпир на отвореном, али његова температура не смије пасти испод 8 ступњева. Ако временски услови не испуњавају ове услове, садни материјал је покривен пластичном фолијом.

На једном комаду за садњу треба бити једна шпијунка

Даље клијање кртола већна отвореном. Током месеца, клице се повећавају за мање од 3 центиметра и добијају зеленкасто-љубичасту нијансу. Неколико дана пре садње корени су подељени на делове. Штавише, њихов број треба да одговара броју очију. Ако се на врху кромпира појавило неколико клица, онда се она вертикално дели на одговарајући број акција. Убудуће је непожељно садити такве кртоле поред ње.

Како слетети

Препоручује се да се кромпир сади у топлим креветима. Као мјесто за слијетање одабрано је добро освијетљено подручје које је поуздано заштићено од вјетрова. Јама треба бити дубока најмање 6 центиметара, а растојање између појединачних грмља је 10-15 центиметара. Овим приступом, коријени младе биљке ће имати довољно простора за развој и добру исхрану.

Гомољи се стављају у отвор за садњу очима, али их треба лагано притиснути у земљу. Затим се прскају просијаном земљом како би се формирао ваљак висине не веће од 10 центиметара.

Након максимално три седмице, појављују се први избојци, а затим ваљак треба повећати на 25 центиметара. Али ако су корени посађени у тешким глиновитим земљиштима, препоручује се да их се стави у земљу не више од 5 центиметара у дубину. Пожељно је да се формирају посебни гребени за подизање мјеста слијетања изнад нивоа тла.

Када се сади, очи треба да погледају

Неколико савета о расту

Израсти изкоријенски усеви са очима добра жетва, препоручује се придржавање следећих правила:

  • Прије садње гомоља, земљу треба добро залијевати. Ова процедура се понавља на самом почетку цветних биљака.
  • Најбоља опција за сузбијање корова је мучење. Међутим, овај метод се не препоручује ако се слијетање врши на дубини од 5 центиметара. У супротном, постоји ризик од оштећења корена.
  • Препоручује се да се узгајају грах, грашак или пасуљ близу кромпира. Овај кварт има неколико предности. Махиње постају високе, тако да ће на парцели са потребним кромпиром створити потребну парцелу. Осим тога, они ће обогатити тло душиком и отјерати штеточине.
  • Да би се повећао ниво приноса, препоручује се употреба ђубрива. У ту сврху, као минерали, погодни су и органски у облику птичјег измета. Али ако се гнојива примијене на тло у процесу садње, у будућности их треба пажљивије примјењивати.
  • За сузбијање штеточина, колорадског крумпира и жичара, најбоље је користити традиционалне методе, а не хемијске препарате. Дакле, место слијетања је посуто пепелом или коре лук. Неке биљке пружају поуздану заштиту од штеточина: невена из Колорадо кромпира, и сенф од жичане кости.

Треба напоменути да овај начин узгоја кромпира има многе предности.Сјеменски материјал је потребан знатно мање него у нормалним ситуацијама. Младе биљке су веома ретко болесне.Поред тога, измеђунемају конкуренцију, јер свако од њих добија довољно хранљивих материја. А ако се вртлар пажљиво држи горе наведених препорука за бригу о младим биљкама, онда ће дефинитивно добити богату жетву.