Осетио је грожђе - начин борбе

почетни виногради се питају шта се десило са грожђем, зашто се винова лоза осуши, лишће се разболи и отпаде, а од лишћа се појављују чудне избочине.У ствари, грожђе је погодило гриње.Шта је то и како се носити с тим?Одговоре ћете добити у нашем чланку.

Фелт гриње на грожђу

Шта је филетска гриња и колико је опасно за грожђе

Фелт гриње оштећују винову лозу локално ии појединачна грмља.Крпељ је величине око 0,15 мм, а током зимовања штеточина се налази испод горње љуске пупољка и коре у доњем дијелу годишњих изданака.

Штеточина изгледа другачије од других врста инсеката: то је не збуњује: мало тело свраба је потпуно прекривено чекињама и бодљама.Паразити напуштају зимовалиште током периода отицања и цветања пупољака и развоја првих летака.Тада почиње активна миграција на лишће биљке.Приликом једења, гриња која је осјетила распршује текућину (слину), која садржи супстанцу која је посебна по својим карактеристикама и погодна је за раст и диобу станица.Као резултат, његови ензими, када су у директном контакту са лишћем винове лозе, искривљују текстуру лишћа.Крпељи изазивају беличасти осећајмрље, на врху листа се појављују више или мање изражене избочине. Са јаком инфекцијом грма, осећа се мрља на листу, која се сруши и сруши.Најлакше је детектовати полагање инсекта , под натеченим пупољцима и под белим мрљама на полеђини обољелих летака. Крпељ почиње да се храни током периода бубрења и цветања бубрега. Посебно опасан штетник за младе винове лозе. Са завршетком зрења бобица (јесен), гриње иду на зимовалиште. Женке се скривају у пукотинама коре грожђа, под љуском пупољака, у опраном лишћу и тамо проводе цијелу зиму. Око 1000 инсеката понекад живе истовремено у једном бубрегу. У прољеће, када цвате очи, крпељи се активирају и мигрирају. Инсекти се шире ветром, птицама и инсектима.

Одраслаа отдельнаа свиньа

Друга генерација гриња оштећује лишће лоза (посебно у јулу) и сели се у горњи дио грма. Инсекти су посебно снажно развијени у врућем времену.

Гриња почиње да се масовно множи и утиче на готово све листове грмља. Због тога, листови мијењају боју од зелене до црвено-смеђе, њихов раст је нарушен, способност фотосинтезе се смањује. Ускоро, неки листови на грожђу се суше и умиру, а грм престаје да расте. Ако крпељ удари у цвасти, латице ће се кондензирати, почети се црвенити и распасти.

Крпељи се могу ширити уз помоћ алата за ветар, слетање и рад.

Како се ефикасно бавитипест

Методе контроле:

 • можете одрезати малу количину оштећених листова;
 • прскање раствора за препарацију Стурм;
 • третман мешавином колоидног сумпора (у време када су изданци грожђа достигли 5 цм).

Сумпор је такође еколошки прихватљива компонента која не штети биљци, али делује као хранљива материја. Његова посебност је да је способна да ефективно делује на сумпор само на температури од 15 ° Ц.

Употреба хемикалија:

 • Омаит;
 • БИ-58;
 • Неорон;
 • Демит;
 • Аполо;
 • ЗЕМЉИШТЕ;
 • Маврик 2Ф;
 • пиретроиди;
 • Амитраз;
 • Пиридабен;
 • Параргит.

Лишће грожђа, које је погођено филца

Такви лекови су ефективни у летњој сезони, баш када се појави осетљиви крпељи.

Поред тога, на почетку будинг периода, биљку треба третирати мешавином воде и Нитрофена (у пропорцијама од 200 г лека на 7–9 литара течности). Ово је први третман. Други се мора одржати када се бубрези отворе и излуче сок. Тада бубрези достижу величину од око 4-6 цм Препоручује се да се обраде са сумпорним раствором (припремљеним према горе наведеној технологији).

Колико ће се третмана лоза захтијевати

Многи вртлари имају питање: „Колико пута би се грожђе распршило да би се постигли резултати, а не штетило биљци?“. И то је сасвим логично, јер је процесирањегрожђе од разних болести и штеточина треба вршити у зависности од степена инфекције биљака, као и од разноликости самих штеточина и болести. Дакле, борба против осјетљивих гриња треба да се одвија у двије фазе. Интервал између процедура треба да траје најмање 10-12 дана. А за савршен резултат, треба посипати лишће грожђа са обе стране два пута дневно. Најоптималније време обраде је ујутру (10:00) и увече (22:00). Запамтите да приликом одређивања хемикалијама треба да израчунате време од обраде до жетве.

Спраиинг Грапес Фром Грапе Итцх

Агротехничке методе борбе

Важно је да и искусни и почетнички вртлари запамте да када се на грожђу појави осјетљива крпица, потребно је свеобухватно рјешавање проблема. Таква борба ће се састојати од примене не само хемикалија, већ и агротехничких метода: благовременог уклањања остатака винове лозе и старих листова, чишћења стамбама и рукава из старе коре.

Ако се штеточина не бори активно, то може довести до снажног смањења приноса. Ипак, боље је изабрати она грожђа која су отпорнија на ефекте филца.