Организација кастрације у козјих коза

Кастрација коза се изводи како би се спречилоосјемењивање женки од стране слабих мушкараца.Само мужјаци високих раса могу да обезбеде здраво потомство са високим нивоом виталности.Стога је кастрација коза уобичајена мјера на фармама.

Неприкладне за расплодне козе су подвргнуте кастрацији

Организација процеса

Кастрација коза се врши у било ком узрасту, али је пожељно извршити је у доби од три мјесецаод тренутка рођења.Кастрирана коза има боље карактеристике квалитета меса, брже добија на тежини.А појединци који су прошли ову процедуру могу се слободно држати заједно с козама.

Животиње морају бити припремљене за тај процес прије него што почну изравно. Обавити медицински преглед животиње како би се утврдила његова спремност за операцију.Измерите температуру животиње. Одредити степен развоја репродуктивних органа и провјерити учесталост појаве.

Кастрација коза и оваца се обавља без анестезије, са изузетком одраслих особа.То се може урадити на два начина:

  • Отворена метода.У почетку, приликом извођења акције коришћењем ове методе, уклоните косу са тог подручја.Подмажите подручје јодом.И исећи све слојеве подручја.Уклоните репродуктивни део органа, а затим изрежите лигамент.Кравата.Уклоните кабл на паруцентиметара испод лигације.Обрадите подручје јодом.
  • Приватна метода.Уклоните вуну са подручја које се користи.Повуците цијелу површину и направите рез два центиметра од врха.Уклоните превучени тестис из тог подручја.Померите подручје до стомака животиње тако што ћете повезати свилени конац на конопцу.Без осам центиметара до тестиса.Изрежите љуску и кабл.

На крају процеса неопходно је да се животињи обезбеди одмор, пре него што се кози дода велика количина воде.Након два сата од његовог одмора, храните животињу лаком храном.Сутрадан третирајте подручје специјалним раствором.

Након поступка коза треба одмор и обилно пијење

Отворени метод се такође не назива крвавим, већ се затворени метод назива крвава метода.Затворени начин на који животиње пролазе прилично болно и није уобичајено код узгајивача.

Ветеринари воле да користе метод отворене кастрације.

Постоје још два типа спровођења уклањања репродуктивних жлезда, које се проводе у првим данима живота животиње.У двонедељном узрасту користе се следеће методе:

  1. Без крви.Канал сјемена је ухваћен специјалним пинцетом и резан оштрим покретом.Притиском на штипаљке чут ћете неку врсту шкрипања.Ако их не можете појести први пут, подигните штипаљке и поновите.Два пута једно подручје се не може притиснути.Обрадите рез да бисте га заштитили од могуће контаминације.Они суизазвати инфекцију код појединаца.
  2. Други метод који се користи у младом узрасту, а не старији од три недеље, је да се стави на прстен. Подручје се носи на прстену посебно дизајнираном за ову ситуацију. Овај метод елиминише развој репродуктивних функција и производњу семенске течности. Овај метод не утиче на раст и развој животиње.

Постоји много начина кастрације, главна ствар је да буде исправна како не би узроковала постоперативне компликације код коза и оваца.

Основни услов за успешна процедура је одсуство компликација код козе

Нуспојаве

Код извођења операције процес је погрешан, нуспојаве могу настати. Следећег дана у животињи се може формирати мукозни секрет из оперисаног подручја са крвним угрушцима. Поред тога, може доћи до крварења које доводи до смрти.

Препоручује се кастрација уз помоћ ветеринара. Први пут обавезно позовите стручњака. Неприкладне радње ће изазвати појаву инфекције и болести животиња.

Прво, козе треба кастрирати у раној доби. Зрели мушкарци ретко толеришу догађај позитивно. Често одбијају да једу, понашају се тужно и на крају су фаталне. Ако сте морали да кастрирате зрелог мушкарца, будите сигурни да користите средства против болова.

Животиња, након завршетка процеса, треба стално надгледање и бригу. Моратепобрините се да нема компликација.Чим нађете избор у том подручју, наставите са мјерама.

Након кастрације, коза треба сталну бригу и контролу стања рана

Крварење се мора одмах прекинути.Након тога, смјестите појединца на топло, сухо и чисто мјесто за рехабилитацију.

Компликације након кастрације коза и оваца јављају се одмах или након неког времена.Крварење код коза и оваца врши се из вене и артерије.Изводи се ако направите грешке у операцији.Шта се не може урадити.Компликација коју карактерише ослобађање крви од коза и овнова врши се или слабим капљицама или јаким млазом.Ставите животињу у усправан положај.Као стојеће крварење се повећава.Затим одмах наставите да заустављате крварење.Прво, потребно је одредити које подручје крвари.

Третирати проблематично подручје коза и оваца посебним рјешењем.Уклоните крваве лезије стерилним марамицама и поравнајте их и фиксирајте.Уметните специјални алат или два прста у подручје и извуците кабл.Нанесите завој за шав.

Обавезно користите лекове који заустављају крв.У случају компликација у облику секрета слузи, потребно је поновити инцизију жлезде и третирати подручје дезинфекционим средствима.

После тога, животињи обезбедите одмор и пажљиву бригу.Прегледајте и третирајте подручје дневноспецијална решења.