Опис сорти празилука Бов

Приликом садње празилука одредите сврху за коју се усев узгаја.Због тога што се сорте сорти разликују по морфолошком и укусу.Сорте порилука се дијеле на рану, средњу и касно.Специфичност биљке је то што не чини стандардни лук, само се за печење користи стабљика.Лака и густа стабљика има пријатан укус, лук је користан не само као производ за кување, већ и као средство за здравље.

Празилук може бити рани, средњи и касни

Опште карактеристике сорти порилука

Сорте порилука су подељене у три групе:рано, средње и касно.Садња раних сорти чисти се крајем лета и почетком јесени.Порире брзо расте, дужина достиже један и по метар.Сам лишће од стабљике расте под оштрим углом.Листови нису затегнути.Зимска пијавица се преноси лоше.Средина зрелости расте средином октобра.Оставља чврсто на лажној стабљици.Сама стабљика има висину од 20 до 25 цм, дебљина је до 5 цм, а лишће је велико и густо.Биљка је зимско издржљива, позитивно толеришениске температуре до -14 ° Ц. У областима са благим климатским условима, фармери средње зрелости напуштају земљиште у земљи до средине зиме, и по потреби се чисте.

Зимске сорте карактерише висока зимска отпорност.Полако расте, стабљика расте и до 15 цм, а лишће се чврсто уклапа у стабљику.Касни порилук се бере крајем јесени и средином пролећа.Сорта има дугу вегетацијску сезону, потребно је више времена за сазријевање од осталих сорти лука.

Сорте порилука разликују се по дужини вегетације, као и времену сазревања усева, морфолошким карактеристикама и укусу стабљике.Лук је обогаћен минералима.Празилук садржи етерична уља која доприносе повећању апетита и позитивно утичу на активност органа пробавног система.

Празилук је веома користан и широко се користи у кухању

Сорте порилука

Лук је популаран међу пољопривредницима.Разноврсне сорте вам омогућују да растете лук за сваки укус.Широко се користи у припреми салата, прилога, разних јела од поврћа, јуха.Лук се користи као лек за прекомерну тежину, реуматизам и гихт.Такође се користи у превентивним мерама.Лук се дијели на рану, средњу сезону и сорту касног зрења.

Пољопривредници примећују да су ране сорте празилука најбоље, јер доносе више усева него средње и касне сорте. Да би сазреле ране сорте, потребно је 3-4 месеца, без обзира на товеатхерСезонска вегетација средње зрелости траје 145-175 дана и развија густу биљну структуру.Ширина листова је 5-7 цм плаво-зелена.Листови се налазе од стабљике под великим углом, а не као у раним сортама.Стандардна дужина ногу је 20-25 цм са тежином од око 170-250 грама.Принос средњих сорти нижи је од приноса раног сазревања, али је квалитет биљке бољи.

Порилът може да се бере приблизително 4 месаци от съсества

Рози зорки

Рани сорти: Голиатх, Килима, Веста,Цолумбус, Гулливер.Голијат карактерише просечна висина стабљике, око 25-30 цм од бељеног дела, пречник је 6 цм, а зелени и сиво-зелени лук имају широке листове.Култивар има благо изражени дио лука, достиже масу од 180-210 грама, али има висок принос.Жетва треба да буде усред лета.Голијат се односи на универзални облик, који се примењује свјеже у храни и суши.Због слабог имунитета, потребно је додатно храњење од болести и штеточина.

Килим Леек се бере незнатно касније од других врст мед од раних сорти.Густа нога око 25 цм у пречнику и 5-6 цм, достиже 150 грама.

Леек Веста се првенствено узгаја у Москви.Има пријатан полу-оштар укус и има универзалну употребу.Бели део биљке има пречник од 2-3 цм, али дужине око 48-53 цм, а маса достиже 200-250 грама.Високи имунитет на болести.Добро се подноси као мраз, постоји вруће време.

У Колумбу висина лишћа досеже 75-80 цм, укупна маса је око350-400 гр. Без нагомилавања бели део се формира независно. Има пријатан укус. Висина избељеног дела на Гуливеру је 25-30 цм, пречник стабла је 4-5 цм, укупна тежина биљке је 230-250 г. Користи се у свежој и конзервираној форми.

Килим пора даје густе велике ноге

Празник средње сезоне

Цасимир, Цамус, Бастион, Танго, Јолант, Победник, Слон, Алигатор, Бандит, Жирафа, Каратеански су пора средњег века.

Сам по себи, део немачког Цасимира је мали или га нема. Бели део квалитета, 20-27 цм, пречник 4-6 цм. Апликација је универзална. Када се ускладишти постаје сочнији. Луковица чешког камуса је слабо изражена, дужина бијелог дијела је 19-23 цм, а мали промјер је 2-3 цм. Висока отпорност на гљивичне болести. Принос је нешто нижи него код других средњих сезонских сорти. По укусним особинама средње оштрине. Апликација је универзална.

Бастион порилука средње зрелости даје принос 150-160 дана. Лишће сиво-плава, зелена нијанса. Величина балона је просечна, бела је 3-5 цм у пречнику, 35-50 цм дужине, укупна тежина је 200-130 г. Погодно је свеже, сушено и конзервирано. Високо-приносни Танго је отпоран на гљивичне болести и штеточине, отпоран на мраз. Дужина ногу 13-16 цм, пречник 3-5 цм. Маса расте 230-250 грама. Лишће је средње величине, сијалица је блага. Наноси се свеже, дуго се складишти.

Висина лук Јолан 35-45 цмтамно зелена, љубичаста боја. Сијалица је мала, бијели дио и промјер средње величине. Одупире се гљивичним болестима.

Слон (или на други начин Слон) је избор чешке празилук. Расте до 80 цм, маса је око 200 грама. Позитивно толерише топлоту и мраз. Чува се после жетве 60-90 дана.

Сорте као победник, алигатор, бандит, добри момак, жирафа и каратан сличне су по својим морфолошким особинама. Бељени део расте од 20-35 цм, тежине 240-310 гр. Укус је пикантно-полу-оштар. Берба од средине септембра.

Леек Карантански подари дугу белу ногу

Порилок после касног сазревања

У погледу приноса, касне сорте су сличне сортама средње зрелости. Трајање вегетације и касне сорте зрења је 6 месеци. Карактеристична карактеристика касних сорти порилука је висока отпорност на мраз. Касне сорте укључују Ацреоц, Сизокрил, Мерцури, Винтер Гиант и Аутумн Гиант.

Акреок е примерен за хладни региони (Сибир). Сијалица је мала, избељени део је око 20 цм, али сама тежина је велика 300-360 грама.Тамно лишће с плаветнилом. Дужина листа је 50 цм, дебљине 5-7 цм. Свестран у употреби. Погодан за Сибир због отпорности на мраз. Бељени део Сизокрила је густ, тежина биљке је 120-160 гр. Листови су тамно зелене или готово плаве боје. Да окус буде мало врео.

Бели део Меркура је 24 цм, тежина биљке досеже 150-190 г. Нога цилиндрична, дужина19-26 цм има имунитет на вирусне и гљивичне болести. Биљка има меки полу-оштар укус. Зимски и јесенски гиганти су хладно отпорне сорте. Бели део је дужине 22-26 цм и пречника 6 цм.

Меркур касног лека отпоран је на гљивичне болести

Култивација порилука

Када растете празилук, треба да знате неке карактеристике и његове разлике од других врста лука. Порилук мора бити закопан дубоко у земљу или загртати тако да постане густ и јак.Пољопривредници саду сјемење у отвореном тлу након мраза у рано прољеће. Али за обилну жетву, оптимално је садити празилук помоћу садница. Искусни пољопривредници саветују садњу расада средином пролећа или чак касно зиме. Неопходно је створити услове да клице добију потребну количину дневне светлости.

Пре сетве семе порилука треба натопити водом на собној температури. За оно што се стављају у ваљану тканину, газу или филтер папир. Ставите тањир, или други прибор за јело, и умјерено навлажите водом. Тканина са семеном не треба да плута, већ мора да буде мокра све време. Ради једноставности, можете ставити тањир у пластичну врећицу. Није потребно дуго намакање - довољно је од 2 до 12 сати, након чега се сјеменке преносе у посуде.

Семе се сеје у високим слајдовима од 16 цм, а семе се ставља у земљиште од 5 мм, са растојањем од 17-23 мм. Влажити земљиште пре садње. За настанак изданака оптимална температура је 18-20 ° Ц по данудан и 9-11 ° Ц ноћу.Уз правилну негу, саднице, пречник стабљике од 5-6 мм, биљка после 60 дана.Пре садње садница на отвореном земљишту, стабљике са врха су подрезане на трећину.

Порилук треба посадити на размаку један од другог

Садња садница

У јесен, оплодити корито органском твари и минералним ђубривима, као што је презрео компостстајњак, калијум хлорид, суперфосфат.Ако се кревет не припреми у јесен, додајте у пролеће 14-16 грама уреје, или 17-22 грама амонијум нитрата.Осигурајте да растресито тло није кисело.У топлој подлози, танке јарке до дубине од 13-16 цм и поставите саднице.Бразде су удаљене 35–45 цм.

Немојте садити биљку тако да не буде поново засађена током лета.Спуд биљка или малч.Ако је малч висок, стабљика ће постати јака, висока и деликатна у укусу.

Препоручује се да се високе и ране сорте саде у групи од 3-4 комада на удаљености од 50-60 цм једна од друге.Када расту празилук са другим усевима, имајте на уму да је погодан за суседство са парадајзом, краставцима., ротквица, шаргарепа, као и зеленило, зелена салата, целер и спанаћ.Служи као поуздана заштита купуса, шаргарепе и јагода од штеточина и болести.

Прашак застрашује штеточине од купуса, јагода и шаргарепе

Брига за празилук и прелив

Празилен је хировити тип садње.За узгој, одаберите лежај за сунчање, исушите земљу.Слетање захтева правилну негу:

  • пажљивоотпуштање земље између редова;
  • уклањање корова;
  • периодично ђубрење минералима и органским материјама;
  • Пуњење или уситњавање биљке.

Мјесец дана након садње, саднице се оплођују посебним смјесама за лук.Наставите са пропорцијом од 3 литре на 1 квадратни метар. После 21 дана, оплодити биљку органским адитивом, као што је разблажени дивљач или пилећи стајњак. Темељито разриједите с водом најмање 15 пута.

Користите минерална ђубрива неколико пута у једној сезони. У одсуству специјализованих мешавина, мешати 10 литара воде, 15 г калијумове соли, и 15 г амонијум нитрата. Спреј јако разблажен дивљач. Додајте дрвени пепео у жлебове. Комбиновати органска и минерална ђубрива до краја лета.

Могуће је узгојити здрав и јак празилук комбиновањем минералних и органских ђубрива

Жетва

Када неколико листова расте на биљци, урадите делимичну жетву. Потпуно очистите биљке пре првог мраза. Поткопати базу лук с лопатом, резати коријене, они ће остати као органско ђубриво.

Лук стално расте, не долази до прекида раста. Искусни власници како би повећали период узгоја узгајају биљке. Копају лук средином јесени, орезују корење и слабо прскају земљом у стакленику или стакленику.

На крају јесени и почетка зиме добијате свежу биљку ако је температурни режим између + 10 ° Ц.

Пре него што лист постане жут у празилуку идоћи ће први мраз, ископати га, уклонити ризом и горње лишће. Посебност празилука је то што га треба складиштити лаганим нагињањем у земљу, на хладном месту са температуром од 0-1 ° Ц и влажности ваздуха од 85-95%. Пратећи једноставна правила, лук задржава своје особине и свјежину пола године. Други начин складиштења биљке, али мање издржљив, је ставити лук у обичне пластичне кесе, оставити их отворене и држати у фрижидеру 3 мјесеца код куће.