Опис сорти кајсија Црни баршун Марелица

Узгајивачи се никада неће уморити од изненађења свијета својим новим развојима. Њихове црне кајсије од интереса су не само међу почетницима, већ и међу искусним вртларима. Сорте ових стабала се стално побољшавају и побољшавају. Неке биљке су биле веома термофилне и сазреле касније, док су друге имале добре карактеристике отпорне на мраз. Најнеобичнији међу њима је кајсија Црни баршун. Ова сорта има необичан изглед и укус.

кајсија Црни баршун се одликује необичним укусом и изгледом

Карактеристике разноликости

Данас, црне марелице нису распрострањене и ријетко се налазе у приватним воћњацима.Баршунаста кајсија је хибридна сорта. Узгајају га кримски узгајивачи преласком шљива и кајсије. Цвеће много касније од обичне кајсије, тако да се може узгајати у многим регионима Русије. Дрво кајсије постаје ситно и разгранато. По изгледу подсећа на расипни грм. Круна му је равна, округлог облика.

Опис сорте:

 • У периоду цветања сорти кајсије црни баршун је прекривен цветовима беле или светло розе боје.
 • Воће тежи око 30 г.
 • На почетку зрења марелице имају зеленкасту нијансу, икасније постају браон или плава.
 • Од вишње плодова плодови су наслеђени јарком бојом, киселог укуса и мале величине, а од кајсије - баршунасте коже и деликатне ароме.
 • Пулпа је густа, жута, врло сочна и укусна.
 • Средња кост је добро одвојена од фетуса.
 • Воће треће године након садње.
 • Добро транспортован, тако да се могу транспортовати на велике удаљености.

Предности раста Црног Велвета

 • Слани укус. Плодови су кисели и кисели.
 • Отпорност на мраз. Толерише хладну зиму, што је штетно за остале воћне усеве.
 • Отпорност на болести карактеристичне за воћне биљке (монилијаза, цитоспориоза и клеастериоза).

Растући црни баршун

Ова сорта ће моћи активно да се развија и даје богату жетву само у добро осветљеним просторима. Идеално место за њега је јужни део локалитета. Кршење овог захтева доводи до смањења слаткоће плода и смањења приноса. Изабрано мјесто треба поуздано заштитити од пропуха и вјетра.

Мочварна и стално поплављена тла нису погодна за садњу. У случају блиске појаве подземних вода, сади се у закопаним бурадима без дна. Бачва би се требала уздигнути изнад нивоа тла до висине од 50 цм, а онда се биљка неће бојати прољетног успона подземних вода. Идеално тло за црни баршун је пјесковито или иловасто. На песковитом и глинастом терену дрво не можепотпуно развити.

Сађење у бурету ће спасити кајсију од подземних вода

Када се сади сорте тамног воћа, треба имати на уму да су оне делимично самоплодне, тако да поред ње треба засадити друге кајсије за опрашивање.

Процес садње:

 1. Две недеље пре тога копају рупу.
 2. Дренажа од шљунка се ставља на њено дно, тресет, хумус и песак се стављају на врх.
 3. У јаму се ставља младица, корени су добро изравнани и покривени земљом.
 4. Тло је тампирано и обилно заливено. Испод једног стабла потребно је сипати до 3 канте воде.
 5. Залива се на удаљености од 20 цм од дебла.
 6. Опет, посути земљом да попуни празнине у земљишту, настале након заливања.
 7. На стаблу дрвета формирајте хумак, а око њега направите рупу за залијевање.

Током садње, мора се водити рачуна да дрво буде у нивоу у односу на земљу и да се не наслања на страну.

За опрашивање Блацк Велвет, друге сорте марелице су потребне

Царе

Да би воћке уживале у активном расту и богатим усевима, потребне су им редовне и правилне неге:

 • Потреба за наводњавањем је честа, али не и обилна. После садње, сваке 2 недеље под стабло сипајте 1 канту воде. Поступак се препоручује ујутру или увече када на улици није вруће. Од средине јула, обилно залијевање се зауставља, јер повећана влажност активира формирање нових изданака који немају времена да постану јачи пре зиме. У топлом времену потребно је прскати лишће.
 • Резидба круне. Због малогВеличина постројења не захтева много времена и труда. Уклоните лоше и вертикалне гране и оне које ће ометати зрење плода. Резидба ће обезбедити добро осветљење, повећане приносе и активан раст дрвета. За разлику од својих рођака, црна кајсија расте много брже, тако да ће требати чешће орезивање.
 • Оплодња се врши 2 пута: у пролеће и јесен. На почетку сезоне хране се амонијачним једињењима (уреа), а на крају - калијем и фосфатним ђубривима. Немојте их злоупотребљавати, јер вишак супстанци може нашкодити стаблу. Ако расте на земљишту са богатим хемијским саставом, ђубрење се врши на сваких неколико година. Исцрпљена тла се оплођују сваке године: на почетку и на крају сезоне.