Опис сорте купуса: Атријина купус

Пољопривредно земљиште је одлична прилика за узгој органског поврћа. Пре куповине семена, увек се поставља питање: “Коју сорту изабрати да би се добила одлична жетва”.

Атриа купус је популарни хибрид међу баштованима

Основне информације

Купус је двогодишња биљка коју људи дуго користе за кување свих врста јела. Чак су и стари Римљани култивисали у влажној медитеранској клими, истичући велики укус, како свјеж и након топлинске обраде.

Савремени научници непрестано раде на побољшању свог омиљеног поврћа, тако да се сваке године презентују занимљиве сорте.Хибрид купуса Атриа ф1 резултат је рада холандских узгајивача.Појава нових производа на домаћем тржишту постала је дар за фармере и обичне вртларе.

Средње-касни хибрид ф1 развија се у року од 3 мјесеца након трансплантације у отворено тло или 140 дана након првих изданака. Биљка се разликује по компактним величинама и активном расту. Селекциони рад је учинио сорту неосетљивом на бројне болести и штеточине:

 • трипси;
 • Фусариум;
 • сиварот.

Еластични плаво-зелени купуси су округли. Тежина једне главе се креће од 4 до 8 кг. Мала стабљика је густо прекривена танким листовима. Хибрид ф1 је добро очуван на терену, упркос временским условима. Савршено преноси дуги транспорт. Држите се до 6 месеци при креирању оптималних услова складиштења.

Љубав култиватора према домаћем фармеру је због високог приноса. Ако се придржавате свих правила садње и неге, тада ће излазни утрживи производи бити најмање 95%. Купус Атриа има одличан укус. Погодан је за топлотну обраду и за свјежу употребу. Карактеристике узгоја учиниле су такву сорту омиљеним производом за кисељење.

Атријини купус скоро да и не подлежу трипсу

Слетање

Купус се гаји на два начина - сетвом у земљишту и путем садница. Прва техника је релевантна за јужне климатске зоне, а друга је погодна за друге регионе. Оптимално вријеме слијетања је април. Запамтите: за ф1 хибрид потребно је 140 дана од дана клијања. Стога, индивидуално подесите датум сетве.

Семе атрија се препоручује да се подвргну две припремне операције пре садње.

 1. Стврдњавање. 15 минута, држите сировину у топлој води (50 степени), а затим пребаците 1 минуту на хладно. Оставите преко ноћи у раствору нитроамофоски. Добро исперите ујутро.
 2. Испитивање клијавости. Ставите семе у влажну газу 5 дана. Даили моистуризетканину тако да се не осуши. Након истека зрна, које нису проклијале, тихо се бацају.

Да би растао купус методом садње, потребно је припремити кутију и мешавину земљишта:

  • травната површина;
  • тресет;
  • опрани песак.

  Атриа хибрид треба додатно храњење, стога у резервоар додамо прах суперфосфата и пепео. Запамтите: ако користите отворено земљиште, морате га дезинфиковати специјалним препаратима или раствором калијум перманганата. То ће заштитити младе биљке од болести и инфекција.

  Семе се сеје на удаљености од 1 цм једна од друге. Дубина рупе - не мања од 1 цмпосипана је на површину земље, мало затрпана прстима. Прије појаве избојака кутија ставити у топлу собу, температура у којој не би требало пасти испод +18. На 4. или 5. дан клице пљују. Запамтите: у првој фази развоја, младом купусу је потребна ниска температура (не већа од +7). Ако се не придржавате овог захтева и оставите саднице топлим, онда ће сви избојци умрети.

  Потребно је око 25 дана од клијања до пресађивања

  Након што садница има 2-3 одрасла лишћа (након око 10 дана), потребно је започети процес роњења. Тресетне чаше - одлична опција за раст. Напуните посуде мешавином земље минералним облогом. Пажљиво ископајте купус да не би оштетили корење. За ово вам препоручујемо кашичицу. Професионалци морају увек посути саднице пре руковањакалијум перманганат.

  У чашама се биљке развијају у периоду од 20-25 дана. Две недеље пре овог догађаја почињу да се стврдну купус. За то се хибрид ф1 изводи на свеж ваздух. Постепено се повећава број сати. Дан пре садње, култура је остављена за цео дан.

  ​​

  Оптимално време за слетање на отвореном тлу је од 10. до 20. маја. У овом периоду не постоји опасност од ноћног мраза, а земља се загрева до жељеног минимума. За рану бербу или за садњу у хладнијим климатским условима препоручује се узгајање у стакленику. Повећана густина садње садница на локацији је стимулација повећаних приноса.

  Атриа купус се мора посадити што дебље

  Царе

  Да би се сорта купуса ф1 правилно развијала, потребна је посебна пажња. Искусни фармери знају да биљка воли влагу. Одмах након слијетања у земљу, култура се залива свака два до три дана. Након две недеље наводњавање се смањује на сваких седам дана. Август је период када се формирају главе поврћа, па редовно залијте, не штедећи текућине. Запамтите: вода не треба да буде хладна. Препоручујемо да се загреје на +18 степени.

  Опуштање тла повећава аерацију корена. Пре наводњавања, обрађивати земљу, уклањањем корова. Сорте купуса ф1 су често оплођене. Оптималан број завоја:

  • 20 дана након слијетања у земљу;
  • 10 дана након прве операције;
  • у јуну;
  • у августу (20 дана пре жетве).

  Биљке се оплоде након заливања у облачно време.Никада немојте сипати хемијску или органску материју у суво тло, јер ће припреме спалити корене купуса.Не заборавите да редовно прегледате плантажу, да искључите могућност пораза болести или штеточина.

  Пепел може послужити не само као храна за купус, већ и као помоћ у сузбијању штеточина.За симултану превенцију и храњење једном недељно купус оставља прах са пепелом.Боље је то урадити након кише, залијевања или ујутро, када су листови мокри, тако да се пепео „добро заглави“ на сваки лист.

  Најчешћи паразит који смета вртларима је метак.Мокро хладно тло постаје изврсно плодно тло за инсекте.Да бисте се борили против њега, користите хемикалије које се продају у било којој продавници.Ако је плантажа мала, онда перад - патке, пилићи, могу помоћи код штеточина.

  Узгој сорти купуса Атриа ф1 је одличан начин да се добије велика жетва на минималном земљишту.Одличне карактеристике узгоја омогућиле су узгој поврћа чак и почетницима.