Опис сорте грожђа Саувигнон

Саувигнон се узгаја у различитим земљама и деловима света: Црној Гори, Бугарској, САД-у, Аустралији, Француској, Италији, Јужној Африци. Саувигнон се недавно појавио у нашој земљи.

Будући да се ова сорта у нашој земљи појавила тек недавно, о њој се готово ништа не зна. Чак ни у старим уџбеницима за башту не постоји опис за ову сорту грожђа. Узгајивачи новака морају да поново прочитају многе књиге и часописе како би добили више или мање разумљив опис совињона. На основу чега се ова сорта може идентификовати? Које воће могу да добијем? Како чувати? Могу ли да користим грожђе саувигнон бланца за прављење домаћег вина и какав ће бити његов укус?

Саувигнон Грапе Бусх фор 3рд Иеар

Како одредити сорту грожђа?

Саувигнон Бланц грожђе има оштре листове, заобљене са великим и малим зубима. Горња страна листа ове сорте грожђа прекривена је карактеристичним премазом брашна, са мрежом бело-зелених жила. Доња задња површина листа је покривена дебелим пахуљастим длаком. Круна младих младица зеленкасто-бела, са ружичастим ивицама.

Опис плодова: мали, зеленкасто-жути, са смеђим пеглама. Пулпа са костима.

У просјеку, у свакој бобици има 3-4 кости. Укус бобичастог воћа може се описати као опор, сличан ноћном или црном рибизлу.

Грозд грожђа је мали, са кратким стабљиком. У просеку, једна четкица тежи 100-150 грама.

Саувигнон грожђе

Посебност плодова ове сорте је облик четкице: готово савршен цилиндрични облик.

Када и како засадити

Ова сорта грожђа је прилично издржљива, може се садити скоро у цијелом европском дијелу Русије, осим у сјеверним дијеловима земље, гдје је просјечна јануарска температура испод 25 ступњева. Садња почиње у пролеће, у априлу и мају.

Биљка је љубоморна на светлост, стога је треба засадити на сунчаној страни парцеле.

Прво, ископајте рупу дубине 70–80 цм, а ширина и дужина једнаке су дубини јаме. На дну се налази слој тресета или компоста. Висина тресетног слоја је 20 цм, а затим одозго покривена земљом тако да је рупа готово напола напуњена. Потом се у јаму улијева 300 грама гнојива и суперфосфата. Покрити слојем земље, дебљине не веће од 5 цм, залити и набити.

Саувигнон Бусх у првој години након садње

У средиште јаме ставите круту садницу грожђа, тако да је коријен мало дубљи, исправите бочне корене. Заспавају са земљом, мало утабани и залијени. У тлу у близини, на удаљености од 25 цм лево и десно од штапића за сејање 2 штапића и везати.

Ова сорта не воли висок ниво влажности, тако да наводњавање треба да буде ретко. Ако често вода на избоје може појавити сиве плијесни. После наводњавања или кише, отпустите земљу око садница.

У јесен, саднице су изоловане.: прекривен пиљевином, тресетом или боровим иглицама.Иако се ова сорта грожђа не боји ниских температура, рани мразови без снијега могу за њега бити погубни.

Болести

Ова сорта је отпорна на разне болести.Његов једини непријатељ ове сорте је сива трулеж, која се може појавити са погрешном бригом.Главни разлог појаве сиве плијесни је честа и обилна залијевање.Због тога искусни виноградари једва воде саувигнон у прољеће и љето.

Саувигнон виноград за другу годину

Сива плијесан углавном погађа младе младице и плодове.Лијек за сиву плијесан је уклонити захваћене дијелове и третирати изданке фунгицидима:

 • Формалин.
 • Фундазол.
 • ​​
 • Гранозан.
 • Мерцуран.

Ако су плодови погођени сивом плијесни, онда то није тако лоше, посебно када су плодови зрели.Уништавање коже бобице под утицајем гљивице доводи до његовог убрзаног сушења и зарастања, што згушњава сок и повећава концентрацију шећера у њему.У овом случају, назива се племенита трулица или плијесан и понекад се намјерно наноси на узгајиваче грожђа.

Сива трулица на грожђу

Лишна лишћа је мање опасан непријатељ за ваше саднице.

Ако не предузмете одговарајуће мере, онда можете уништити саднице - сви листови и изданци ће посушити.Да би се ово спречило, као превенција и лечење, лишће грожђа третира се специјалним препаратима.Не можеш се само борити са тракомљети, али и зими.Зими можете уништити јаја лишћа, тако да у прољеће и љето нису.Ово се ради на следећи начин: на местима где су нађене велике јајне ћелије грожђаног мољца, процесом са специјалним препаратима, то су:

 • Токутион.
 • Тсимбусх.
 • Метафос.
 • Екамет.
 • Фозалон.

Берба, складиштење и прерада

Ова грожђа сазрева доста касно - крајем септембра и почетком октобра.Плодови углавном иду у производњу вина.У просеку се може добити 60-70 литара из једног хектара плантаже.

Виноград винограда Саувигнон Бланц на Криму

Плодови ове сорте се складиште за кратко време, сувише су подложни механичким ударима и сивој трулежи.

Због тога су готово одмах послани на прераду у производњу вина.Вино је снажно, од 13 степени или више, са аромом огрозда и пријатним киселкастим укусом.Посебно јака вина се добијају од грожђа које се узгајају изван западне Европе.Саувигнон није једна од оних сорти вина, чији укус с временом постаје светлији и богатији.Због тога се шаље на тржиште још увијек младо.Боце саувигнонског вина чувају у бурадима и боцама у посебним подрумима 1-3 године.

Бело вино се произведува от Саувигнон

Нека вина, произведена од оваа сорта, се елитна.Најпознатији и најскупљи од њих су:

 • Цхатеау Лос Болдос.
 • Леитх Харвест.
 • Сотерс.
 • Мадфисх.

Мала слатко-кисела бобица сачврсте велике кости готово никада нису кориштене за храну.Мали рок трајања воћа, чак и четке са читавим бобицама могу се чувати само неколико дана.

Ако се одлучите за узгој саувигнона, морате унапријед размислити о његовој преради и складиштењу.

Неопходно је купити бачве у којима ће вино ферментирати, разне винарске објекте и алате.