Опис сорте грожђа Пинот Григио

Француска је одавно позната по узгоју ове врсте грожђа као што је Пинот Григио.А у Италији, најбоља вина су створена уз помоћ ове сорте.

Ова сорта припада техничком грожђу и широко се користи за производњу висококвалитетног вина.Облик његове гомиле подсећа на конус.

Пинот Григио је сазрео

Кратка историја порекла и дистрибуције сорте грожђа Пинот Григио

Позната сорта грожђа је Пинот Неро.Ова се сорта разликује од Пинот Неро-а присуством мање јаке пигментације на кожи.

У средњем веку, узгој ове сорте грожђа спроведен је на територији модерне Бургундије, и од тада је почео да се широко дистрибуира у различитим земљама, укључујући и Италију.

Пинот је био посебно популаран у КСВИИИ-КСИКС веку, и даље, винари су били уморни од борбе са трајним кваровима, па су заборавили на то неколико деценија.Али већ у 20. веку, захваљујући ослобађању вина на новом нивоу, одлучено је да се поново почне узгајати.

Опис и карактеристике грожђа Пинот Григио

Ова сорта карактерише низак принос.Јагоде имају црвено-смеђу боју.Постоје и сорте ове сорте,бобице које су златне или зелено-златне боје.

Листови биљке имају просечну величину, дужине око 15 центиметара и ширине 14 центиметара. Групу карактерише присуство кратке ноге. Тежина једне гомиле може варирати од 80 до 150 грама.

Зрелост Пинот Григио траје од 4,5 до 5 месеци, све зависи од сорте грожђа.

Зависно од сорте, бобице ове биљке могу имати округли или благо овални облик. По изгледу, његова кожа изгледа мршава, али заправо има посебну снагу.Пулпа ове биљке је сочна и мекана . Сок је безбојан, али има складан укус. У једној бобици може бити до три семена. Према прорачунима, просечан садржај шећера у овој биљци је 20%.

Јагоде, у зависности од сорте, могу бити округле или благо овалне

Карактеристике фитовања и неге

Пинот захтева посебну пажњу, па је приликом садње потребно следити овај план:

 • Да би се ова сорта укоријенила и дала што је више могуће жетве, потребно је изабрати место отворено сунцу. Пожељно је да је то била југозападна или јужна страна.
 • Приликом одабира тла, вреди се одлучити за хумусно-карбонатна или калцитна тла.
 • Неколико мјесеци прије садње, за припрему малих бунара за садњу, можете једноставно створити заједничке ровове.
 • Посадите ову сорту на удаљеност од 80 центиметара једна од друге, иУдаљеност између редова не би требало да буде мања од 1 метра.
 • Што је већа количина плодног земљишта које се користи у садњи, то ће брже почети да доноси плодове.

Потребно је засадити ову биљку дан након куповине садница, тако да њихови корени немају времена да се осуше.Током ових дана, потребно је да се упије у чисту воду, а затим скрати коренов систем и орезати изданке за око 3-4 пупа.Саднице се саде у јаму уз помоћ глиног говорника.

Прве 3 године након садње садница у земљи, ова сорта захтијева посебну бригу:

 • да би се повећала количина жетве, потребно је периодично одрезивање грмља;
 • За време раног раскида пупољака, треба применити касно пролећно обрезивање и снег не би требало да утиче на корење биљака.
 • Када дође пролеће, не морате журити да уклоните заштиту од ове биљке;
 • под грмљем, коров се треба редовно уклањати и земља се отпушта;
 • у пролеће је потребно уклонити све слабе корене;
 • када се појави сезона раста, биљка захтева редовно заливање, потребно је користити око 10 литара воде за заливање сваког грма;
 • Ако су избојци већ јако гране, треба их пажљиво исећи маказама и привезати за дрвене колце (колци морају бити унапред постављени).

Уз правилну бригу о овој биљци, одушевит ће велики број усјева, ау будућности и укусно вино.