Опис прераде грожђа током лета

Кључно питање у збрињавању грожђа је његова заштита од штеточина и болести.Питање квалитетне неге је актуелно, јер многи вртлари не знају како и када у јуну издвојити време за негу винове лозе која се узгаја до невероватних величина.

Пре цветења и после пожељно да се изврши превентивно лечење

Штеточине и грожђе

Незнање често доводи до чињенице да су сви напори узалудни иморате ископати и ријешити се болесних и неуспјелих грожђа.

Виногради често постану жртве следећих штеточина:

  • плијесни;
  • антракноза;
  • сива плијесан;
  • оидиум;
  • инсекти.

Да би се биљка ефикасно засадила и узгојила, потребно је темељито приступити процесу, пажљиво испитати све.Време пролази и напредак не стоји, тако да нови начини бриге могу ефективније утицати на елиминацију ситуације.Грожђе - није најзахтевнија култура, али за узгој лијепе и здраве лозе може се само наоружати знатним знањем.

Ситуација је таква да грожђе не занима само људе.Биљка је изложена гљивичним болестима и разним штеточинама.Стога, садите грожђе, будите спремни за стални рат са микроорганизмима који кваре садни материјал.

Болести које се односе на гљивице, могу срушити читав грожђе и довести до губитка грма.Прскање биљке треба вршити редовно.Најпроблематичнији период за грожђе је пролеће и лето.У прољеће се биљка припрема за бербу, засићена храњивим тварима и витаминима, а љети постоје сви увјети за репродукцију штеточина.

Прскање грожђа лековима може се започети одмах након бубрења бубрега

Прекомерни трошкови прскања могу се избећи и можете једноставно купити сорте отпорне на хибрид.То су Цодреанца и Талисман.Али у условима који прате умножавање штеточина, чак и хибридне сорте нису увек у стању да се одупру.Крајњи резултат њихове интервенције је оштећење усева и губитак дела грма.Стога је изузетно важно да се грожђе прска како у прољеће тако и љети како би се биљка заштитила и сачувала.

Различите штеточине и болести

Плијесан је међу првима на листи најопаснијих штеточина грожђа.Од инвазије, биљка трпи велике губитке заједно са баштованом.Први знак је бледило у листовима и жутим тачкама.Погодни климатски услови за развој болести - мокро и облачно вријеме.У таквим условима, лишће се формира на лишћу.Након кратког времена, захваћена је цијела биљка.То доводи до губитка цвећа, избојака и самих плодова.У прољеће и љето, када прскање помаже у заштити грожђа од инвазије злонамјернихспоре гљива.

Плијесан оштећује све зелене дијелове винове лозе: лишће, изданке, пупољке, бобице и витице

Сљедећа најчешћа болест је оидиум.Постројење које је постало жртва споре гљивица успорава раст и заостаје у развоју.Следећи спољни дефект је оштећење фолијарног покривача винове лозе.У првом мјесецу љета виноград је прекривен смеђим пјегама, што указује на снажан развој гљивица.

На крају, губите цватове, избојке и читаву бербу грожђа.Неправилна њега може довести до болних подручја на лози за зиму и резултирати недостатком жетве наредне године.Пажљиво водите рачуна о садном материјалу.

Оидијум карактерише фокални карактер размножавања, који је узрокован његовом способношћу да се акумулира на једној грожђу

Грожђе такође постаје жртва антракнозе и трулежи.Обе гљиве се манифестују као спољашњи дефекти у винограду.Ако је могуће суочити се са горе наведеним болестима, инфекција грмља се не може уклонити ни са чим, само помаже уклањање захваћених подручја.

Възрасти, захватени антракнозом, треба да се одстранат и спали

Контрола на штеточина върху лето

дрогите, којто вклучва бакър, може да се бора с пепель..Ту спадају чувена Бордеаук мешавина или други специјални препарати који се могу купити у било којој специјализованој продавници.Оидиум излаз у фазама.Оригиналновино мора бити попрскано сумпором помоћу прскалица.Најбоље време за спреј у лето је јутарњи и вечерњи час.

Ако нисте сигурни у пропорције или радите грожђе по први пут, онда бисте требали користити специјално креиране лекове за грожђе.Трајање третмана зависи од степена оштећења грожђа од гљивица.Ако је виноград значајно оштећен, морате га третирати након првог бубрега.

Антхрацносе такође потичу из Бордеаук мешавине.Употреба овог алата за третман винограда је популарна због својих својстава.Постоје специјални фунгициди који се мешају са бордо мешавином и грожђем.

​​

Ако проведете много третмана, имајте на уму да не смијете претјеривати с количином: максимално прихватљив број третмана је четири за цијелу сезону раста.У годинама са малим падавинама, ограничен је на два третмана.

Прскање игра одлучујућу улогу у бризи прије излијевања лишћа иу процесу формирања винове лозе грожђа .Шиљци који љети расту на лози уклањају до два листа.Овај третман се ради како би се повећао принос винограда.Граница дозвољеног раста лозе је 170 степени.То се ради како би се виноград припремио за зиму.

У одређеним размерама, неопходно је распршивати садни материјал органским ђубривима.Последњи период за прераду биљке је средина јула, када је култура потребна умеренабрига и преобиље ће довести до споријег раста и погоршања квалитета грожђа. Топлина је оптималан период за обилно залијевање грожђа, које завршава крајем јула - почетком августа.

Правилно заливање грожђа током лета ће помоћи да се постигне максимална продуктивност биљке и да се у потпуности открију сортне карактеристике

Љети обратите посебну пажњу на вањско стање лишћа. Чим сазнате да је виноград заражен гљивицама, одмах почните са обрадом. Међутим, боље је да се третман обавља раније у превентивне сврхе. У подручју биљке за узгој уклоните коров и ископајте тло да би структура тла била лабава.

Кукци су чести посетиоци винограда, који не долазе без штетног утицаја на садни материјал. Због тога, репеленти за инсекте треба да буду укључени у спреј. Заштита садног материјала од инсеката је важна, јер су плодови њихових активности понекад много већи од манифестације исте гљивице.

Заштита винограда од штеточина помаже повећању шансе да ваш усјев сазрије. Немојте чекати манифестацију болести, унапријед обавити третман, спријечити појаву болести и заштитити биљку од инсеката. Постоји много специјалних алата који помажу у заштити биљке од штеточина које могу учинити ваш виноград неатрактивном сировином за цијелу сезону.