Опис меда, особитости његе Крушка

Медена крушка се топи у устима, мирисна је и слатка, попут меда. Сорта је узгајана шездесетих година 20. века на кримској бази за узгој. Понекад се зове "мед Кримски". Сада се биљке ове сорте активно узгајају на Криму иу Северном Кавказу, и увек постоји велика потражња за бербом воћа. Изузетан укус и велика количина сока у пулпи је важна, али не и једина предност воћног стабла.

Мед "крушка" је класифициран као сорта касне јесени

Крушка типа "Мед"

Узгој хибридне сорте заслуга је читаве групе научника, који су 1964. добили нову селекцију. Према резултатима њиховог рада, састављен је детаљан опис ове врсте крушке.

Опис

Мед "крушка" је класификован као сорта касне јесени. Биљка је средње висока, висина одраслог дрвета ријетко прелази 2 метра. Кронов уобичајени, средње дебљине, пирамидални облик. Крушка почиње да доноси рано: 3 године након садње, вртлари већ беру први усев. Репродуктивна фаза зависи од климатских услова и потпуног одржавања биљке, почетак плодоношења је норма на 5 година након садње у тлу. Принос сорте је правилан, независан од климе. Са једног дрветавртлари скупљају 30-35 кг воћа.

Воће

Име "Мед" добијено због сличности укуса са медом - пулпа је напуњена соком, има јарко упорну арому. Она је кремаста, топи се у устима. Воћни укус је врло слаткаст, што се објашњава високим садржајем шећера у њима - више од 10 посто. Хрушке других сорти садрже 6-7% шећера. У саставу плодова ове сорте:

 1. 6 мг витамина Ц (на 100 грама).
 2. 0,15% органских киселина.
 3. Велики број минерала.

Опис воћа наглашава да су им дегустатори дали 5 бодова од 5 могућих, што је ријетко. У својим процјенама у обзир су узели укус, презентацију, величину крушака.

Плодови сорте меда теже око 400 грама, неки теже и до пола килограма. Кожа је глатка, танка, на вањској површини се појављује слаба ребра и лагана храпавост. Крушка је зелено-жуте боје и има смеђе руменило са стране. Кроз кожу се појављују мале сиве мрље.

Плодови сорте меда теже око 400 грама

Продуктивност

Крушка од меда сазријева до краја јесени. Велике плодове чврсто се држе за гране - потребно их је ручно откинути. У првој години плодности, биљка производи висок принос,са годинама, број плодова остаје конзистентно висок . Климатски услови, болести, други спољни фактори не утичу на принос. Плодови ове сорте чувају се скоро 3 месеца на температури од 0 до +5 степени. Када се чува у фрижидеруповећава.

Предности и недостаци

У сорти „мед“ има три пута више предности него недостатака. Вртлари га вреднују за:

 1. Висока зимска тврдоћа - воћно дрво толерише мраз до -25 степени.
 2. Имунитет на красту, монилиазу, друге болести.
 3. Стабилни високи приноси.
 4. Комерцијални изглед и јединствени укус уз медни окус.
 5. Скороплодност.
 6. Очување квалитетних својстава плода током транспорта на велике удаљености.

Крушка расте компактно, не заузима пуно простора у врту. Чак и са великим бројем плодова, они се не истуширају - погодно је за жетву.

Одгајивачи сорте „Мед“ укључују:

 1. Хетерогеност плодова са великим бројем формираних јајника. Једна крушка може тежити 500 грама, а друга 250 грама.
 2. Богат принос смањује отпорност сорте на мраз - то треба узети у обзир када се гаји.

Карактеристике садње садница

Крушка је само-плодна биљка, потребна су јој два опрашивача. Опис селекције препоручује одабир сорти воћака које цветају и сазревају у истом периоду као и мед. Погодно "Чудо" или "Тауриде". Размак између крушке и биљака за опрашивање треба да буде 3 метра. "Мед" преферира сунчану јужну страну, заштићену од удара хладног вјетра у зградама. Тло треба бити пјесковито - у киселом тлу ове врсте крушке не расте. Боље је садити саднице у земљуу јесен, када је земља још топла, температура изнад нуле је вани.У таквим условима, саднице се брже укоријењују, имају времена да постану јаче до хладноће.

Размак између крушке и биљака опрашивања треба да буде 3 метра

Слетање је могуће одложити у пролеће, али то треба да се уради 20. априла, када је снег већспустио се и земља се отопила.При избору биљке обратите пажњу на старост.Једногодишње и двогодишње младице брже се прилагођавају новом месту, са годинама је адаптација тежа.Препоручује се да се 1-2 године стара стабла засаде, а пошто је селекција скороплодна, репродуктивна фаза се често јавља у трећој години живота биљке.

Како одредити старост младице?

Можете лако одредити старост биљке по оку - свака старост има своје карактеристике:

 1. Годишње саднице не прелазе 1 метар висине, немају бочне избојке.Дебло је отприлике од средине прекривено бубрезима.На садницама су изданци промјера 1 цм, а дуљина коријена је 20 центиметара.
 2. Бијеналне биљке достижу висину од 1,5 метара.Ове саднице имају до пет бочних изданака.Дужина коријена - 30 центиметара.

Код здравих садница, дебло је прекривено глатком коре.Коријени су чисти, без израслина и других дефеката.Најбоља опција за садњу у земљи - 1-2 година стара биљка, која има три дебела коријена, а од њих се грана танка.

Заливање и храњење

За нормалан развој, крушка треба редовно залијевати.До прве жетве, дрво се залива сваких 7 дана, сваки по 10 литара.Ако је време мокро, онда је фреквенцијазаливање је смањено. Током плодоносног периода, воћно дрвеће се залива два пута: пре цветања и након цветања. Количина течности зависи од површине земљишта, за наводњавање 1 м². Потребно је 20 литара воде. После наводњавања, земљиште обрушити сламом или другим органским материјама да би се задржала влага у земљишту.

У првој години након садње саднице се не морају оплодити. Храњење се доводи у наредној години у 4 фазе:

 1. У процесу цветања дрво.
 2. После цветања.
 3. У октобру.
 4. Касна јесен након жетве.

У првој фази се користе једињења која садрже азот. На другом - нитроаммофоски решења. На трећем - суперфосфати.

Посљедња фаза прије мраза је копање тла и гнојење дрвеним смолама.