Опис крушке бергамота, разне врсте крушке

Крушка "Бергамот" је уобичајено име за неколико сорти воћака.Обједињује их облик плода - мало су спљоштени.Ова пасмина је узгајана од стране италијанских узгајивача - брзо се проширила у Европи, ЦИС-у, а данас се узгаја у Кини.Вртлари воле крушку за непретенциозност, висок принос, добар имунитет на болести.У чланку ћете сазнати о значајкама „Бергамота“ и његовој бризи.

"Бергамот" је јесенска сорта, која делимично објашњава његову популарност међу баштованима

Крушка "Бергамот"

"Бергамот" - јесенсорте, што делимично објашњава његову популарност код вртлара.Уосталом, јесенске сорте крушака нису толико.Саднице се савршено адаптирају у расадницима и на приватним парцелама, интензивно расту.Опис, који су саставили узгајивачи, карактерише ову врсту крушака као снажно растућу.Круна је густа, у облику пирамиде.Гране су танке.Ова крушка има посебне листове - њихов облик наликује броду.Очекивано трајање живота воћака је просечно.

Продуктивност

Бергамот почиње да доноси плодове касно, обично вртлари беру свој први усев 7 година након садње саднице.Најповољнији услови за сорту суна јужним подручјима гдје је клима блага, нема јаког мраза и вјетра. Опис се фокусира на отпорност воћака на мраз, али је релативна. На температурама од -20 степени и више, биљка може да се смрзне и умре. Усјева сакупљена почетком септембра. Одрасло дрво даје 100-150 кг воћа. Постоје случајеви када су вртлари сакупили 200 кг крушке по биљци.

Воће

Крушка је мале величине, округла, благо спљоштена. Месо је бело, светле ароме. Плодове треба сакупити чим сазрију. Превише узгојени плодови не падају са дрвета, већ губе свој јединствени укус - месо постаје прашкасто, камено. Ова сорта је позната по својим љековитим својствима.Лекари препоручују Бергамот крушке за болести јетре и панкреаса , за проблеме са уринарним системом. У народној медицини се гране и резнице биљке користе за припрему варка и инфузија које убрзавају елиминацију токсина и токсина из организма. Посебност плода је да толеришу транспорт. Недостатак је слаба отпорност на красту, кратко складиштење. Зрела крушка се складишти око месец дана.

Врсте "бергамота"

У Русији и земљама ЗНД-а данас се активно узгаја 6 врста ове сорте, испод ћете наћи кратак опис сваке од њих:

 1. Сорта Новик.
 2. Јесен "Бергамот".
 3. Волзхски.
 4. Москва.
 5. Дагестан.
 6. Россосхански.

Разное од јесени Бергамот

Новик

Овосорти је довео чувени биолог-одгајивач Иван Мицхурин. Јако дрво може досећи висину од 15 метара. Цвјета крајем пролећа, а плодови сазревају крајем августа. Крушка Новик средње величине, тежина једног воћа - 90-100 грама. Боја коже је жута. У воћу има пуно сока, месо је густо, бело-крем. Плодови новог усева ретко се складиште дуже од 10 дана. Посебност ове селекције је годишња обилна плодоносна и добра отпорност на мраз.

Јесен "Бергамот"

Велика биљка која изгледа као сорта Новик. Карактеристике ова два избора су скоро идентичне. Једина разлика је у боји и укусу воћа. Зреле крушке су жуто-зелене боје, а њихово месо је меко. Јесен - плодна сорта, доноси плодове сваке године и обилато. Крушка се чува највише 7 дана.

Волзхски

Волга "Бергамот" сазријева почетком септембра. Зрели плодови привлаче трговачку хаљину - они су већи од просјечне величине, зелени са свијетлом страном. Крушке су слатке, сочне, месо је меко. Чувају се дуже од других селекција - 20-25 дана након жетве.

Москва

Сорта "Московски" је вољена од стране вртлара. Дрвеће ове селекције је средње високе, са заобљеном и умерено густом круном. Плодови типа "Москва" сазревају почетком септембра. Чувају се не више од две недеље, али могу да трају и до два месеца у фрижидеру. Предност сорте "Москва" - презентабилан изглед и добар укус воћа. Зрела дивљина тежи 150-160 грама, округлог је облика, прекрасне жуте боје. Пулпвоће је густо, има пуно сока.У укусу, киселости и слаткоћи су уравнотежени.

Плодове Московског типа дозреваат в раната септември

Дагестан

Етот взглад взгладает етот хибрид пре пар лет.Класификован је као зимска селекција, плодови сазревају почетком октобра.Воћке су јаке, високе, висине до 15 метара.Облик круне је заобљен, густ.Плодови су велики, просечна тежина крушке је 130 грама.Боја коже је жута са благом нијансом зелене боје.

У окусу је слатка и кисела крушка, са пуно сока у пулпи.Одмах након жетве, плодови се не могу јести - морају сазрети за 2-3 недеље.Зрели плодови се складиште 3–3,5 месеца.

Россосхански

Селекција "Россосхански", као и "Москва", "Новик" - јесен.Плодови сазревају почетком септембра и чувају се након бербе 3,5 недеље.Биљка почиње да доноси плодове у петој години после садње, просечан принос је 50-60 кг воћа са дрвета.Плодови нису велики - просечна тежина крушке је 80 грама.Боја је зелено-жута са благим руменилом са стране.Месо "Россосхански" није јако сочно, али мекано.Предност овог типа је висока отпорност на мраз и имунитет на болести.

Како бринути за "Бергамот"?

"Бергамот" је скроман у нези, али постоји неколико правила, поштовањем којих ће се повећати принос и продужити живот воћке:

 1. Пожељно је садити саднице у подручјима заштићеним од ветра и далеко одподземне воде.Крушка овај избор не воли пуно влаге.
 2. Пре искрцајаПотопите биљке у земљишту у води неколико сати.
 3. Редовно заливајте биљку, али не обилно.
 4. Прије мраза, изолирајте коријене и гране тако да дрво не умре.
 5. Сваке године одрежите круну и вишак изданака и оплодите биљку.

Као што можете да видите, нега се не разликује од бриге за друге баштенске усеве.