Опис кајсије кајсије

На територији Руске Федерације дуго су расле дивље врсте кајсије које су карактерисале кисели укус и дуги плодови.Данас су стручњаци у области узгоја развили свестраније сорте које имају пријатан укус и не разликују се од егзотичног воћа.Недавно су вртлари често почели да обраћају пажњу на колоњске кајсије.

Марелица у облику колона има необичан изглед

Место појављивања сорте

Сорте марелица у облику колона узгајане су од стране руских узгајивача почетком 20. века.Најзаступљеније сорте које су регистроване су "Принце Март" и "Стар".Упркос великом броју предности, узгој ове врсте могућ је само у јужним и централним дијеловима земље, на лошим температурама носе лоше плодове.

Карактеристике форме

Кајсија Колоновидни има необичан спољашњи облик.Дебло му је представљено у облику "колоне" са бочним гранама.Пречник стуба је 20 цм, дужина бочних грана није већа од 25 цм, а кајсија има везе са бресквама и ружама:цвеће деликатне ружичасте или беле. Лепота и арома таквог цвећа је фасцинантна.Цветање слично дебелом цријеву појављује се средином прољећа.Већина листова карактерише округли или овални облик у облику срца, а на листовима су шиљасти врхови.

Плодови су меснати и имају густу кост, љуска је тврда, тешка око 20 грама. Плодовање почиње почетком августа. Плодови могу имати различите схеме боја:

 • јарко наранџаста или жута;
 • бела или црвена;
 • црна.

Воће може имати различите боје

Предности и слабости

Предности ове врсте су многе:

 • одлични приноси;
 • пријатан укус воћа;
 • рано цветање и зрење.

Недостатак - посебна нега (уклањање јајника и грана за обрезивање).

Карактеристике "Принц Март"

"Принц Март" се односи на категорију која може преживјети ниске температуре, до -35-40 ° Ц. Није изложена болестима и отпорна је на ефекте паразита. Препоручује се да се ова сорта кајсија узгаја у централним регионима земље, где показује висок принос.

"Кнежев Март" има малу висину од око 2 м. Плодови почињу активно да сазревају почетком августа. Плод карактерише јарко наранџаста боја и пријатан укус. Појединачно воће може да достигне тежину од 40 г. Важно је уклонити све цватове у првој години зрења, даљеследеће године можете уживати у укусним плодовима.

​​

Сорта спада в универзалните сорти.Може се користити не само свеже."Принц Март" показује одличне показатеље укуса, чак и приликом конзервирања или прераде.

Кајсија "Принц Март" подноси ниске температуре

Карактеристике "Стар"

"Стар" марелица подлеже узгојурегиона, је добро искусан на ниским температурама.Маса плода може да достигне рекордну вредност од 100 г. Плод се одликује жутом бојом, пријатним укусом и разноврсношћу у кувању.

"Звезда" захтева одређену бригу.Важно је у првој години уклонити све цватове, али у свакој наредној години треба одрезати врх и бочне изданке.Ако испуните све захтјеве за његу, можете постићи максимални принос.

Правила за садњу дрвећа

Да би вас марелица задовољила угодним воћем у великим количинама наредне године, потребно је обавити садњу по одређеном алгоритму.

 1. Прво, треба да се припреми јама за сађење.
 2. Додати ђубрива из калијума и фосфора.
 3. Садница мора бити усправна.

Принципи правилне неге

Главна правила бриге су правовременост и правилност.Прељев треба обавити три пута у току вегетације.Користите специјалне алате, птичји измет или стајњак.

 1. Прво храњење мора бити извршеноодмах након слијетања.
 2. Друго храњење се врши 14 дана након што се почне појављивати листови.
 3. Треће храњење се врши 2 недеље након другог.

Неопходно је изабрати горње делове дрвета.Понекад се дрво може сломити и произвести велики број бочних изданака.Ако желите да сачувате јединствен изглед биљке, треба да стегнете избојке тако да база има највише 3 пупољка.

Болести и инсекти

Врста је веома имуна на уобичајене болести или паразите. Уз неадекватну негу, неки паразити могу да утичу на биљку. Да бисте их се ријешили, морате знати неколико основних правила.

 1. Препарати који садрже бакар треба користити у борби против лисних уши.
 2. Од мољца ће помоћи лек "Хом" и "Холистер". Потребно је прскати биљку сваких 10 дана.
 3. За профилаксу прскајте супстанце јабуком. То ће помоћи очувању изгледа биљке и повећању приноса.

Закључак

Упркос егзотичним врстама, у централној Русији могу расти колоњске кајсије. Да би заувијек заборавили на паразите и болести, важно је слиједити све захтјеве за његу, а онда ће вам дрво захвалити за његову велику жетву.