Опис и карактеристике спиралне палме Палмс анд датес

Палме су одличан украс за унутрашњост, освјежавају околиш и прочишћавају зрак. Спирална палма, која се такође назива Панданус, је невероватна украсна биљка која није увек лако расту код куће. Биљка врло брзо добија импресивну величину, треба га узгајати само у врло пространим собама, гдје постоје високи плафони.

Спирална длан, познат и као панданус

Младе биљке могу се држати у обичном стану. На рубовима лишћа налазе се велики трње које могу бити опасне за малу дјецу и животиње. Панданус се све више развија код куће. Ако одлучите да набавите сличну биљку, треба да размотрите правила његовог узгоја, репродукције и квалитетне неге.

Различите вијчане палме

Палм Панданус у својој породици има око 700 различитих врста, скоро свака од њих може производити плодове врло сличне ананасима.Спирална длан Панданус је велика биљка, препоручује се да се гаји или у зимским вртовима или у великим стамбеним зградама.Постоје оне врсте које се могу узгајати у условима обичног стана. То су: Веитцх, Сандер,Корисно.

  1. сорта Веитсцх - биљка која изгледа као грм са стаблом и кратким стабљиком. Овај спирални длан у висини не прелази 1,5 м. Танки 90-центиметарски листови распоређени су спирално око дебла и имају свијетло зелену боју. Родно место ове врсте је источна Азија.
  2. Висока врста је корисна сорта, јер њена висина може досећи 20 м у случају раста на отвореним површинама. У равним условима висина не прелази 3 м. Дужина листова је у просеку 15 цм, понекад и дуже.
  3. Ретка, недовољна палма је представљена сортом Сандер. Листови ове врсте нису веома велики и достижу дужину од око 8 цм, имају тамно зелену боју, у средини пролази трака жуте боје. Пожељно је да расте у условима високе влажности, али се осећа одлично код куће.

Панданус Веитцх в природних условиах

Светло и место

Брига о вијчаном длану и избор доброг мјеста за његов будући раст овисе о одређеном типу расвјете. Палма спирала не воли директну сунчеву свјетлост, али јако трпи у случају недостатка свјетла. С обзиром на мјесто на којем ће се ширити спирална затворена длан, одаберите прозорске клупчице које гледају на источни или западни дио. Осветљење треба да буде светло, али дифузно.

Када траје кратак дан, ова затворена палма може примити додатно свјетло од свјетиљки, које се требају налазити 1 м од постројења.

Трајањедодатно осветљење за један дан не би требало да прелази 6 сати заредом. Да би се биљка равномерно развила, препоручује се да се систематски ротира у различитим правцима.

Температурни услови за панданус и наводњавање

Просторни услови су повољни за узгој пандануса код куће, не захтијевају оштру температурну разлику у љетном и зимском периоду. Највише преферирана температура ће бити око 19-25 ° Ц, али не мање од 15 ° Ц у било које годишње доба.

Само вода од одвојене и филтриране воде треба да се користи као вода која се може користити за заливање различитих врста ове палме. У љето, биљка треба залијевати сваки други дан, а зими вриједи радити сваких 3-4 дана. Залијевање биљке је неопходно када примијетите да се земља благо суши. У случају прекомјерне влаге у вријеме зауставити залијевање.

Влажност

Најбоља опција су умерени индикатори влажности. Посебност у процесу збрињавања таквог постројења је да систематско прскање није препоручљиво за лишће. То доводи до пропадања биљке.

Ако је потребно повећати индекс влаге, препоручује се да се палета стави у палету са влажним шљунком или експандираном глином. Лонац са биљком не би требало да додирује дно посуде. Ако желите да обавите висококвалитетну негу лишћа, површину можете обрисати мало влажном крпом.

Вијак бодљикаве палме има трње, тако да се брине о њемутреба носити рукавице.

У случају корена ваздуха који се јављају у подножју трупа, они се не смеју резати. Тако да не пресуше, многи препоручују полагање мале количине маховине око дебла.

Захтеви за земљиште и ђубриво

Као земљиште које може бити одлична опција за Панданус, можете одабрати тло које садржи малу количину глине. У специјализованој продавници можете купити готову подлогу за палме или је сами припремити. Ако одлучите да припремите земљиште, онда за ово морате узети:

  • песак;
  • хумус;
  • травната површина;
  • леаф ланд.

Компоненте се морају узети у једнаким количинама.

За активан раст у стану Панданус ће захтевати систематска ђубрива.У летњем периоду, дорада треба обављати 2 пута мјесечно, ау хладној сезони не више од једном мјесечно. Идеална опција била би посебан течни прелив, који се продаје у било којој цвећари посебно за палме.

Търговиа за пальмите може да се купи в магазинах

.

Методе оплемењивања

Међу најчешће коришћеним и уобичајеним методама узгоја Панданус могу се идентификовати:

  • пресађивање;
  • метода семена;
  • одвајање грма.

За размножавање спиралне дланове резањем, потребно је резати резнице дуге 20 центиметара од дугих грана, које се налазе са стране. То се ради зато штода кратке резнице имају лоше формиран коренски систем.После сечења сва места треба третирати дрветом или активним угљем.Резнице треба засадити у земљишту које се састоји од једнаких делова песка и тресета.

Да би се створили услови у стакленику, врх можете покрити филмом.Температура у створеном стакленику није нижа од 25 ° Ц.За резнице потпуно укоријењене, то ће трајати око 2 мјесеца.

Метода сјемена је једна од најједноставнијих, нису потребни припремни кораци.Сјеме треба одмах посијати у тло, које се састоји од пијеска и тресета.Тло може бити покривено танким филмом.Ако температуру држите на 25 ° Ц, након 2 недеље ће се појавити клице.Проклијка треба пресадити у посебан контејнер када има три пуна лишћа.

Висококвалитетна нега ће бити обезбеђена под условом континуираног прозрачивања и залијевања.Цепање грмља: од одрасле биљке, потребно је одвојити утичнице (дужине 20 цм) са развијеним коријењем, током дана све кћерке излазе треба пресадити у одвојене посуде, процесе треба увући у земљу за око 2 цм.