Опис грожђа "Пријатељство", као универзална сорта.

Приликом одабира сорте грожђа за дачу, већина почетничких вртлара покушава пронаћи ону која неће бити подложна болестима, неће пружити многогњаважа, одушевит ће велику жетву и одличан окус бобица."Пријатељство" задовољава све прописане захтјеве љетних становника.Ове бобице могу почети да се скупљају крајем августа, а малим грмљем са масивном и јаком лозом не треба посебна брига и не захтевају велике трошкове финансирања и времена.

Грожђе Друзхба - непретенциозна сорта са укусним бобицама

"Пријатељство" - резултат плодног рада руских виноградара у сарадњи са бугарским колегама из ВНИИВиВ.Шеф селекције био је Потапенко Иа.И., прелаз је обављен између Мискет Каилисхке, Хамбург Мусцат, Виллан Бланц.Након свих потребних тестова, сорта је названа и препоручена за узгој у готово сваком региону Русије.

Када се лето заврши, лоза је спремна за принос.Конусни гроздови су густо прекривени округлим монохроматским бобицама са лаганом измаглицом, бацају ћилибарасту жуту боју са наговештајем злата под сунчевим зракама, ау хладу су задовољни благом салатном бојом.Тежина једне зреле гомиле може досећи 280-320 гр. Пулпа, која се одликује пријатном аромом мушкатног орашчића са благим киселкастим, меснатим и сочним, лежи у танкој кожи која се готово не осећавријеме оброка.Предност овог типа је добра акумулација шећера, достигавши 20% по литру са киселошћу од 6-7 грама.

Спецификације и опис

Узгајивачи грожђа преферирају Пријатељство из неколико разлога:

  • висока отпорност на мраз - винова лоза ће имати пад температуре до -20, али мора се узети у обзир да склониште мора бити потпуно и са дугом резидбом;
  • просечан принос - уз правилну резидбу, редовно заливање, ђубрење и пресађивање, може се повећати индикатор;
  • формирање великог броја очију - јака лоза може издржати тежину бобица, али неће моћи да сазре, па је неопходно контролисати оптерећење на сваком грму;
  • добар афинитет је карактеристика која је занимљива искусним вртларима када се прелазе сорте или за селекцију калемљених компоненти.

Опис сорте грожђа укључује информације о његовим вањским значајкама, увјетима узгоја, могућим штеточинама и основним болестима. Пријатељство се одликује просечном снагом раста, малим бројем случајно расутих светлозелених листова на масивном деблу и јаким гранама.

Кластери имају цилиндрично-конични облик, густо прекривени меснатим бобицама са аромом мушкатног орашчића. Са тачке гледишта винарства, опис сорте захтева индикацију високе оцјене дегустације и добар показатељ искричавости.

Грожђе Друзхба произведено крајем љета

Штеточине и могуће болести

Разноврсност и лакоћаУзгој грожђа "Пријатељство" даје вам могућност да потрошите минималну количину ресурса за жетву.И висока отпорност грмља на филоксеру, сиву трулеж и плијесан омогућава смањење бриге вртлару на минималне акције.

Али чак и најотпорнији на штеточине и разне болести биљке ће расти и доносити плодове боље ако се о томе правилно бринете:

  1. Спреј против штеточина у складу са условима које препоручују узгајивачи, детаљан опис поступка и састојака дистрибуираних на тематским локацијама и форумима;
  2. Регулисано и прилагођено заливање винове лозе, тако да влага није довољна. Обилна влага у земљишту такође може довести до катастрофалних посљедица;
  3. Редовно орезивање и уклањање старих и сломљених грана, чишћење под грмом покварених плодова и сувог лишћа, где се лако репродукују патогени и опасни штеточине;
  4. Отпуштање тла око грмља, уклањање траве и корова, дубоко копање током трансплантације.

Да би добили добре приносе, потребно је обрадити грмове пријатељства од штеточина

Оса су главни непријатељи пријатељства

Опис карактеристика узгоја захтева посебан фокус на заштиту усева од осе које воле да се хране сочним и слатким бобицама. Неки вртлари користе хемијске производе за прскање биљака, док други воле да обезбеде сваку групу са мрежастом врећицом. Такав методЗа оматање ће бити потребно доста времена и напора од вртлара, али свака бобица ће бити сигурна, заштићена од прождрљивих инсеката.

Могуће је користити посебне замке и разне мамце, али ти алати не доносе импресивне резултате.

Постоји опис методе заштите у којој се у комплексу користи неколико метода, али чак и оне не морају бити тако ефикасне као што су мрежасте вреће на свакој грани лозе.