Опис грожђа Денисовски

Денисовско грожђе - технички облик, намењен за производњу вина; посебно популаран на Северном Кавказу. Третира ране зрелости, време сазревања је око 110 дана; непретенциозан у одржавању и њези. Добија се као резултат оплемењивачког рада на укрштању сорте северног грожђа са поленом мушкатног орашчића.

Денисовско грозје - не велико, но вкусно

Изглед винове лозе и воћа

Грожђе није намењено за украшавање стола, опис се односи на усеве који се прерађују, а не на продају.

Винова лоза и изданци

Опис винове лозе: снажно растуће смеђе грожђе грожђа, са снажним развијеним кореновим системом. Отпоран на гљивичне инфекције. Када орезивање оставите око 35 очију на једном грму. Лежна плоча је благо длакава дуж доње ивице и сецирана.

Црвенкасти изданци имају просечну плодност, око 65–75%. У периоду јесени обрезивање винове лозе оставља дужину од 6-7 очију.

Приликом садње 3 грмља на 1,5 м2 земље, грожђе ће имати просечан принос, око 4 кг бобица из једног грма.

Грм за третата година по изтоварване

Јагоде и гроздови

Опис грозда сорте Денисовски: има цилиндрично-конични облик просечне запремине са масом приближно210 г. Присуство "крила" у групи.Средње јагода тежине 2–3 грама има тамно плаву боју са белом патином.Укус пулпе бобице је слатко са светлим мушкатним орашчићем.Садржај шећера је 20–22% са киселином од 8 г /л.

Карактеристике неге

Нерепрезентативни опис изгледа компензује се његовим карактеристикама.

Денисовски лист грожђа

Денисовско грожђе је незахтјевно у узгоју:

 • сорта је отпорна на јаке мразе, иможе да издржи температуре од само 27 ° Ц;
 • бобице брзо акумулирају шећер;
 • се лако транспортује;
 • укус бобице је лишен оштрине;
 • не захтева посебне услове за узгој.

Приликом садње грожђа треба имати на уму да је осетљив на слане и мочварне земље, па се избегава стављање у сличне услове.

Иначе, током садње и раста неће изазвати озбиљне проблеме.Са једном садњом копају рупу дубине 60 цм и истих димензија ивица.Приликом садње неколико винове лозе копају ров дубине 60 цм и постављају решетку.Локација је изабрана за сунчану парцелу.

Денисовскиј цвет гроздја

Грозје треба да се бере за зиму.

Мере за превенцију обичних болести

Денисовски, као и свакој другој сорти, треба додатну заштиту од штеточина:

 1. Вино треба покрити мрежом од птица.
 2. За Денисовску се тврди да је мало погођена осама, али праксадоказује назад, па је важно водити бригу о бобицама инсеката.
 3. Не постоје ефикасне одбране против рака бактерија, стога треба поштовати превентивне мјере. Да би се то урадило, они ископавају и уклањају оболеле делове на време и, колико је то могуће, штите винову лозу од огреботина и оштећења.

  Птице за страшило

 4. Ова сорта грожђа је отпорна на оидијум (пепелница), али ако је дошло до заразе, фунгициди или наводњавање сумпором ће помоћи. Поступак се изводи у јутарњим и вечерњим сатима, али прије почетка дневне врућине или ноћне хладноће.
 5. Поседовање просечног нивоа отпорности на плијесан (пепелница), сорта Денисовски је одличан почетак за почетнике. Ако дође до пораза, онда ће бити потребна обрада грмља хемикалијама.
 6. Сорту карактерише умјерена отпорност на сиву трулеж. Опис ове болести упозорава на његову широку распрострањеност и потешкоће у борби, с обзиром да трулеж не погађа само плод, већ и саму винову лозу. Бобице из болесне биљке постају неприкладне за складиштење и транспорт, али не постоје ефикасне мјере за излијечење осим високе температуре зрака.

  Отличниј сок из Денисовски

Сорта је намењена за производњу сувих, десертних и пјенушавих вина. Такође, користи се у припреми компота, џемова и конзерви.