Опасна болест пилића - Марек Кура

Пилићи се сматрају најнезахтјевнијим кућним љубимцима. За дуги период узгоја пилића, стручњаци имају око 400 различитих врста раса. Пилићи су с правом заузели примат у домаћинствима, јер чак и фармер перадарства може лако почети узгајати птице и успјешно производити месо и јаја.

Сваки власник пилића зна да постоји мали број болести које су способне да угрозе и чак униште економију, облици су посебно опасни и требају хитно лијечење. Посебно се опажа Марекова болест.

Вирус БМ, мере и методе вакцинације

Марекова болест узрокује парализу и смрт птице

Марекова болест код пилића је вирусна болест која се преноси ваздухом. Сада су стручњаци из области живинарства успели да створе имунитет код кокошака, али то не решава проблем у потпуности. Неопходно је створити иновативни третман.

Исправан концепт Марекове болести, односно вируса - херпесвируса, утиче на цело тело.

Вирус Ацтионслично дејству гама херпес вируса, и називају се серотип 1 и не-онкогени сојеви серотипа 2. Ови сојеви су присутни у телу пилића, птице су у опасности.

Пре проналаска вакцине, није спроведено никакво лечење.Марекова болест је била опасна за фармере живине, а култивација је била нападнута.

Два облика Марекове болести:

 • акутна;
 • хронична.

Сви степени болести морају се одмах открити, производња кокоши кокоши се смањује и могу умрети.Симптоми манифестације болести могу бити различити и стога је тешко дијагностицирати Марекову болест.

Потребно је знати главне симптоме, како дијагностицирати, који је узрочник болести.Упални процес погађа периферне живце и назван је полинеуритис.Касније је болест почела да се зове неуритис или парализа птица.

Засићење мононуклеарних ћелија у ирису доводи до различитих промјена, појављује се пигментација или замућење.Постала је много имена: сиво око, иритис, уевит.Терминологија се појавила у хиљаду и шест стотина година, тачно значење термина је било неопходно, да је било потребно успоставити границе разумевања са другим болестима, сличним по симптомима.

Дубинске студије о Марековој болести и људским болестима указују на то да није пронађена никаква повезаност између вируса Марекове болести и људског рака.

Пилићи су подложни вирусу херпеса

Историја

Мађарски патолог Марек је известио о својим запажањима 1907.у пијетловима, са инфилтрацијом мононуклеарних ћелија у периферне живце.Године 1949. забиљежен је велики број жаришта болести.Било је неопходно прописати хитно лечење акутне форме.

​​

Године 1967. самостални рад британских и америчких научника донио је откриће херпервируса.Успешна репродукција вируса у ћелијском окружењу и њен позитиван третман је откриће.

Утилитаристичка студија је успела да идентификује слабљење вируса и успешно га примењује у вакцинацији против Марекове болести.Током времена, вакцина је замењена успешнијим узорцима, али је овај покушај био најуспешнији лијек против рака код различитих врста.Откриће је постало важно у области ветеринарске медицине.

Херпес вирус под микроскопом

Морбидитет и ширење

Шири се болест у свим земљама где се баве узгојем пилића у индустријским размерама.Пољопривредници примећују да све фарме трпе значајну штету (нема третмана).Болест има сезонски фактор, то јест пасмине бројлера.У зимском периоду стопа смртности од ове болести је много већа него љети.Перадари претпостављају да се једе са ваздухом у околини, циркулација током зимских месеци је много мања.

Патогенеза и епизоотологија

Утврђена је чињеница да кокоши носе вирус.Друге животиње су болесне веома појединачно и нису значајне.Можете направити изузетак међу препелицама.

Научници су спровели експерименте и открили да у откривању Марекове болести, вирус болести од пилића ипрепелице, али вируси репродуковани из препелице имали су мање издржљивости од вируса добијених од пилића.Занимљива чињеница!Легло добијено укрштањем пилића и препелица подложно је Марековој болести и потребно је лијечење.

Вирус може да се појавува на всички фарми

Резултати на компаративните тести на имуногенната активност на вирусот на вакцине против БМ

93] 66]
) Испитаници Број пилића у групи (ком.) Број пилића заражених вирусом (ком) Пало током експеримента Постигнут на крају експеримента Укупно случајева БМ Ефикасност имунизације у%
Укупно Укључујућиот БМ Всего Вкл.са знаковима БМ Број глава Изражавање у%
Вирусна вакцина заснована на Владимиру ВГИ 6052 4 - 48 1 1 19 96,30
Вирусна вакцина “МАРЕК-БИО” 55 53 11 52 1 2 3,8 92,50
Контрола вирусов.вирус 60 55 23 21 32 7 2850.2 -
Надгледање садржаја 50 -1 1 49 3 4 6 -

Напомена: “-” - негативан резултат

Пренос

Птица је заражена директним и индиректним контактом.Размножавање се одвија у зраку.Честице прашине присутне у ваздуху кокошињца су подложне молекулима болести неколико месеци.под повољним температурним условима од 20–23 ° Ц, у напуштеним собама са температурама испод 5, вирус може да постоји неколико година.

Извана, пилетина изгледа здраво, могућност преноса инфекције је веома висока и ризик од инфекције целог стада је веома висок.

То је управо разлог великог ширења вируса.Вероватноћа да ће слој пренијети вирус пилићима или узгојеним јајима практично је одсутан, температура и влажност у тијелу пилића не дају вирусу шансу за преживљавање.

Вирус се преноси директним и индиректним контактом

Инкубациони период

Након инфекције, једнодневне пилиће ослобађају вирус после неколико недеља (третман).Временски период максималног ширења траје од двије до пет седмица.Могуће је идентификовати прве знаке и промене ћелија не раније од месец дана.Такве вредности дају, схвата се да се вирус развија изузетно брзо.Практичне вредности се још увек разликују у временском оквиру.Ризик од болести и период сазревања вируса могу се одредити следећим карактеристикама:

 1. сој вируса;
 2. доза вируса;
 3. стање антитела добијених од мајке;
 4. старост;
 5. пол;
 6. генетичка позадина.

Први симптоми се појављују у другој седмици након инфекције, али смрт се деси 10. дана.Изузетно је тешко одредити експлицитне датуме и узроке.Случајеви појаве краткотрајне парализе за 8 недеља.У идентификовању болести -почните са лечењем.

Третман треба започети одмах након идентификације првих симптома

Симптоми

Сви симптоми се сијеку са прогресивним степеном парезе, која се претвара у имобилизацију ногукокоши - парализа.

Основни симптом Марекове болести је парализа ногу.Који део стеле "хвата" парализу је изузетно тешко одредити, нога или све парализоване ноге зависи од броја нерава оштећених вирусом.

Вриједи обратити пажњу на хаотично кретање пилића, необичан ход, положај тијела - наизмјенично истезање ногу.Симптоми у масивној болести пилића:

 • депресија;
 • парализа ногу;
 • осиромашење;
 • дехидрација целог организма.

Вирус може заразити очне јабучице - кокоши су заслијепљени, сви ови симптоми доводе до смрти цјелокупне популације.

Морбидитет и морталитет

Вриједи знати да су млади људи склонији Марековој болести (парализа ногу).Болест се дели на класичне симптоме (нервни синдром, привремено слепило, хромост, парализа).Хронични симптоми доводе до смрти у 40% случајева, али је проценат преживљавања већи ако је прописано хитно лечење.Сепса код пилића се манифестује у потешкоћама у кретању (парализа ногу), импотенцији, следећи симптом је парализа крила, ногу и врата.Ови симптоми доводе до смрти до 15% укупног стада пилића.Ако парализа утиче на живце црева, црева или срчаног мишића, смрт се јавља одмах.Код одраслих пилићаМарек мења зеницу и мења зјеницу.

Напади акутне форме имају симптоме продуженог депресивног стања великог броја птица из јата.

У каснијем времену долази до поремећаја, што доводи до парализе ногу и крила.Постоји неколико случајева када пилићи "нестају" асимптоматски.Пилићи такође умиру од општег исцрпљења тела.

Парализа пилећих ногу

До увођења општег метода вакцинације цијелог стада, смртност није била висока, неколико пилића од укупне масе, затим је постотак почео значајно растибило је случајева у којима је погинуло више од половине укупног броја.Развој фарми и општа писменост пољопривредника довела је до тога да узгајивачи вакцинишу слојеве у 90%.Проценат заражених се смањио што је више могуће.У многим земљама вакцинисане фарме губе незнатне количине.

Ако се Марекова болест појави у кокошињцу, смртност се повећава и повећава за 5–10 недеља.На појаву лешева пилића и њихов број утичу многи фактори који су повезани са оболелим појединцима и носиоцима болести.У телу пилића практично нема органа који нису подложни овим вирусима.Када је заражена, јетра губи свој природни облик и појављују се тумори.У јајницима је вирус представљен малим сивим површинама.Снажна промена такође доводи до де-фрагментације јајника.Инфицирано срце је готово безбојно због недостатка одговарајуће количине.кисик.

На кожи се вирус манифестује у облику спојених фоликула перја.И прсни мишићи су подложни променама.Манифестације вируса имају различите формате, од ситних белих ресица до нодуларних тумора.

Имуносупресија

Болест сузбија имунитет на ћелијском нивоу.Рефлекс антитела на различите патогене је смањен, функционалност Т-ћелија се мења.

Кокошињку треба редовно дезинфицирати

Важна мјера за спречавање болести је строга примјена свих ветеринарских и санитарних упута.Извршити темељит третман са специјалним дезинфекционим средствима у свим просторијама фарме, где се држе пилићи и пре испоруке нове стоке.Није продуктивно ни перад, са сумњом да је Марекова болест уништена.Неопходно је извршити детаљну селекцију пилића у ризику.Пољопривредна газдинства су подложна бројним ограничењима.

Птица би требало да буде уништена ако је проценат стандардног облика болести ограничен на око 8-10% од укупног броја стада.

Прекид репродукције уз максималну дезинфекцију просторија и опреме.

Ако праг заразе премаши дозвољене норме, забрањује се репродукција јаја и узгој пилића.Излежени пилићи се вакцинишу у првих 24 сата.

Неопходно је да се током периода ширења вируса врши свакодневна инспекција.Идентификујте главне вањске знакове: парализу ногу, опће стање птичјих организама.