Она је одвела сељаке у библиотеку

Она је одвела сељаке у библиотеку

Весна Црнковић, директорка Народне библиотеке у Јагодини, творац је посебног пројекта “АгроЛиб”. Сељаци га обожавају. Посао директора библиотеке може се радити тако што ће се седети у библиотеци, набављати покоја књига и јадиковати што нема пара за више. Весна је сеоске библиотеке обогатила новим књигама, компјутерима и интерентом. Организовала је компјутерску обуку за више од 200 пољопривредника из јагодинског краја.

– Сеоске библиотеке у нашој општини биле се у очајном стању. Књиге годинама нису куповане, врата библиотеке отварала су се тек повремено, а људи који су у њима радили нису добијали плате – сећа се Весна Црнковић ситуације коју је затекла када је пре девет година постала директор.

Тако више није могло. Али требало је наћи паре.

– Град није могао да нам помогне, а онда сам чула да је једна међународна организација расписала конкурс за иновативне пројекте и да 10 најбољих идеја награђује са по 30.000 долара – прича она.

Пријавила је идеју, и баш на свој 43. рођендан сазнала да је њен пројекат “АгроЛиб” прихваћен. Био је то први такав пројекат у свету.

За своју идеју Весна је добила низ награда и представила ју је у Америци, на Балију, у Сингапуру, Женеви, Хелсинкију…
Пет сеоских библиотека добило је књиге и часописе за пољопривреднике, рачунаре, интернет. Али с обуком сељака за рад на рачунарима није ишло глатко.

После првобитног разочарања, јер се нико није појавио на обуци, Весна је у села почела да доводи професоре с Пољопривредног факултета и узгајиваче сорти које имају будућност и доносе профит.

Тако су сељаци поморавског краја почели да гаје боровнице, па чак и кинеску биљку пауловнију. Преко пијаце на сајту www.agrolib.rs почели су да продају дуње, мед, асуре…

Када је пројекат почињала, Весна није имала на кога да се угледа, али зато сада други уче од ње, па су сеоске електронске библиотеке оживеле и у Литванији, Летонији, Македонији. А и у Србији ће их бити још.