Оидиум на грожђу: болест и лекови из ње

Оидиум (пепео), или пепелница, је гљивична болест која изазива велику штету виноградима и може уништити усеве.Међутим, благовремене мјере и превентивне мјере смањују ниво ризика.Важно је да домаћини знају које лекове треба користити за превенцију и контролу болести, ако је грожђе већ заражено.

Оидиум - пепелница

Карактеристике

Ова болест је доведена у Европу (Енглеска) из Северне Америке.Средином КСИКС века проширио се на европске винограде.Године 1852-1854 уништио је жетву у Француској.Након што су пронашли начин борбе против оидиум - сумпора - успјели су зауставити ширење болести.

Пепелница је заразила све сорте грожђа у Европи. Релативна стабилност је карактеристична по сортама Алиготе, Мерлот, Малбец и неким другим. Они немају високу отпорност на Цхидоннаи, Цабернет-Саувигнон оидиум, итд.

Опис карактера

Када младица почне да расте, неки од њих престају са развојем.Појављују се први карактеристични симптоми:

 • почиње лишћецурл уп;
 • на њему се појављује цвет у облику сиво-бијеле прашине, која од почетка љета утјече на обје стране листа;
 • лишће постаје жућкасто, некротично;
 • плакета се простире на цвеће и гроздове који изгледају као да су посути брашном;
 • на изданцима се појављују тамне мрље које постепено прекривају целу површину;
 • Ткива изданака постају црна и на неким местима умиру, појављује се мирис труле рибе.

Даљи развој гљивице доводи до:

 • смрт заражених цвасти;
 • сушење грожђа, које је претходно захваћено болешћу;
 • пуцање и сушење малих плодова, излагање семена.

Оидиум остави листове за плодове

Опис патогена

На површини грожђа појављује се и развија гљива рода Унцинула, обавезујући паразит. На њега су причвршћене танке хифе везане за апресоријуму, које чине прашњав депозит карактеристичне сиво-бијеле нијансе.

Када се храни, гљива уводи хаусторију у ћелијску структуру биљног епидермиса. Оштећене ћелије умиру, формирајући масу тамно браон боје.Ветар преноси конидије гљивица на неинфициране дијелове грожђа.Развој болести промовише влага (влажност ваздуха 80%, киша) и повећан атмосферски притисак. Од осталих повољних услова за гљивице - слаба вентилација.

Период инкубације болести је од недеље до две недеље (у зависности од температуре ваздуха). Настају ћелије паразитабоље на 20 степени, али раст почиње на 5 степени.

Фунгус Унцинула - узрочник оидиума

Борилачка гљива

Сумпор

Хемикалија која је посебно токсична за паразите је сумпор. Гљивичне ћелије га апсорбују и умиру због штетног дејства водоник-сулфида. Ни плави витриол ни фунгицидни препарати органског поријекла, кроз које се виноградари боре с плијесни, немају штетан учинак на гљивице.

Да би се правилно дјеловало на паразитске ћелије, сумпор из чврстог стања се претвара у пару. То је могуће на температурама од 18 степени и више, што значи неефикасност методе на хладном. Једна процедура ће бити довољна од 100 до 200 грама сумпора.

Још један услов је величина честица сумпора, које се морају фино уситнити. За очување својстава финоће супстанце се чува на сувом затвореном месту.

Попрскати сумпор на све зелене делове грожђа. Не треба га користити у врућини, јер може запалити лишће и воће. Боље је спровести третман увече или ујутру.

Ако одаберете комбинације које садрже сумпор за прскање ("ЦабриоТоп"), можете их користити и као средство за борбу против плијесни. Мешају се са другим фунгицидима и инсектицидима. Таква решења киша се неће лако опрати.

Сумпор је ефикасан лек против оидијума

Друга средства

Поред супстанци које садрже сумпор и сумпор, оне се боре против болестипрепарати који се користе након завршетка фазе цветања:

 • "Рубиган";
 • Топаз;
 • "брзо";
 • Билетон;
 • "Каратан" - тек након завршетка цватње.

Значи "Фундазол" нема ефективан ефекат на одрасле винове лозе, већ се користи за семе, блокове и младице.Ако је прошлогодишњи оидиум, онда се препоручује прољетно прскање "Хорусом". Исти лек (или "Стробе") се користи у хладном времену.

Лек Топаз е едно од кемических агентов против оидиум

.

Како и када обрадити

Време првог третмана је одређено у складу са скалом прошлогодишње инфекције. Уз снажно ширење гљивица, грожђе се прерађује након почетка вегетације у прољеће. Борба против оидијума комбинована је са третманом против других болести и штеточина.

Ако је захваћено подручје ограничено, онда се поступак прскања комбинира с првим третманом против болести гљивичних плијесни. У будућности, свака таква операција се спроводи заједно са мјерама за борбу против плијесни.

Када се на младим плодовима појави и најмањи траг сивог цвета, они се одмах опрашују сумпором, чекајући сув и топао дан. Ако је хладно и влажно, третира се суспензијом колоидног сумпора (0,2%) или антифунгалних препарата на бази органске материје. Затим се гроздови опере.

Важно је задржати време чекања - време између последњег извршеног поступка и приближног дана бербе. Форсредства за сумпор су 56 дана, а за фунгицидне супстанце наведене у упутству.Грожђе, које је стално погођено оидијумом, опрашује се или прска у интервалима од две недеље.

Јагоде, које формирају густу четку, пажљиво се обрађују тако да супстанца продире између плодова.Потапање гроздова у раствору колоидног сумпора помаже.

Ако се кластер не распршује пажљиво, оидијум ће покварити бобице

Превенција

Важно је унапред предузети мере које смањују ниво ризика и интензитет инфекције.То ће помоћи у смањењу ефеката хемикалија.Као мере за спречавање гљивица, сумпорне бомбе се спаљују у пластеницима:

 • у јесен - пре него што буду покривене;
 • у пролеће - одмах након отварања грмља.

У култивисаним просторијама се налазе и лозе које треба исећи у резнице и већ припремљени чубуки.Стакленици су затворени два дана, затим ваздухом.На отвореном тлу, грмље се савијају до тла, прекривају полиетиленом и спаљују сабљу унутра.

Такође се користе мешавине - за прераду пре цветања:

 • вода - 8 литара;
 • “Ридомил Голд” - 2 пакета;
 • "Топаз" - једна ампула;
 • “Екосил” - четрдесет капи.

За други превентивни поступак, када воће расте из грашка, узима се исти састав, али умјесто "Ридомил Голд" користи се "Ордан" (25 грама).Након 20 дана извршите трећу операцију, користећи исту смешу.

Дозе супстанци које се користе у. \ Ту превентивне сврхе, пола или два пута ниже од медицинских.Након предузетих мера за спречавање инфекције оидијумом, могуће је добити здраве јаке чубукове.

Као борбу за спречавање оидијума, треба поменути следеће:

 • провјетравање грожђа;
 • јесење жетве опалог лишћа и других биљних остатака;
 • храњење у времену.

Лек Ецосил се упорабља за превенцију оидиума

Нехемијске методе

Такође се препоручује коришћење органских препарата - концентроване сапрофитне микрофлоре. За кување, једна трећина хумуса се сипа у пола капацитета, који се претходно просијава. Затим додајте топлу воду (од 20 до 25 степени) и покријте густим материјалом. инкубирана 5-6 дана и периодично мешана. Затим филтрирајте и добијете течност прскањем биљака. Други пут прскање се врши у току једне седмице, а затим - прије цватње.

Друга опција је инфузија пепела (запремина - пола кашике) за седам литара воде. Станите дан, а затим разблажите са водом један на један и додајте 100 грама зеленог сапуна.

Такођер можете користити свјежи гној или сламнати отпад, за сваки дио од којег се узимају три дијела водне компоненте. Инсистирајте на три дана. После филтрирања разблажити са три пута већом количином воде.

Оидиум је ксерофилна гљива која се брзо шири и погађа све надземне делове грожђа. Међутим, ризик од његовог настанка истепен штете коју наноси винограду може се смањити предузимањем превентивних мјера и борбом против њега на вријеме.