Одређивање старости козе

Узгој коза је уско повезан са куповином појединаца. Да бисте купили продуктивну козу, морате разликовати карактеристике пасмине и старост козе. Ови показатељи су по својој природи спољашњи и указују на то колико ће животиња служити.

Старост животиње може се одредити према стању зуба

Спољни знаци

Да бисте знали како да одредите старост козе, морате прво да погледате зубе:

  • прегледати њихово стање,
  • одрасла особа има тридесет два зуба,
  • горњи ред и доњи ред обухватају дванаест зуба,

Поступак замјене зуба карактеризира њихова постепена замјена. У време рођења, деца уопште немају зубе, већ са основама у бази.Када беба има седам дана, почињу да се појављују остали зуби. За осам месеци из младунца излази осам зуба. Приближавањем године живота, чељуст се састоји од млечних зуба. Први ред зуба за период од годину и по дана, предњи састав вилице замењује се моларима. За двије године, сљедеће двије се мијењају у аутохтоне. У три - следећа два испадају. До четврте године сви зуби су моларни.

Стање чељусти на четири године је како следи:

  1. Предњи зуби доње вилице су широки и велики.
  2. Затварају се заједно.
  3. Зуби здрави.

Стање чељусти за млијечне козе је важно, с обзиром на то да је количина млека повезана са количиномеатен феед. Имајући слабе зубе, животиње се не могу снабдети потребном храном и искусити нелагодност приликом жвакања чврстих врста хране.

Узорак носења козјих зуба

До пет година, чељуст се брише и зуби су заобљени. У размаку између зуба формира се јаз, они су затегнути у десни. Годину дана касније, простор између зуба се повећава. Паралелно са променом стања чељусти, вунени покривач губи свој искусни сјај и смањује се количина млека.

Растући до осам година, квалитет зуба се погоршава, они су веома избрисани и испадају. Количина млека постаје крајње оскудна и њихова репродукција се смањује.

За осам година, женке нису оплођене, могу доживјети побачај током трудноће.

Куповина животиње

Међу продавцима постоји образац када покушају продати стару особу, која се представља као млада.

Верује се како се одређује старост козе по броју прстенова на његовим роговима и бради. Све ово су лажни показатељи. На роговима није одређена старост, а брада се одвија, како код младих особа тако и код одраслих.

Код животиња се током хладног раста на копитима формирају, морају се редовно чистити.Овај индикатор није повезан са старошћу појединца.

Никакви други знаци неће указивати на старост козе са таквом тачношћу као зуби

Да би стекао младу особу и да је не би преварили спретни манипулатори, погледајте зубе животиње и ништа више. Само ова манифестација изгледадоказ старости.

Трајање продуктивности појединца је дванаест година. Ако женама обезбедите одговарајућу негу и исхрану, она ће вам служити осамнаест година. Врхунци перформанси су стари шест година.

Први период трудноће пада на старост од двије године и траје до осам година. Квалитет зуба је повезан са трудноћом.

Очигледна је веза између стања чељусти и способности конзумирања одређене хране. Састав исхране животиње утиче на стање фетуса, способност ношења детета и накнадне показатеље развоја новорођенчета.

Узгој животиња се врши како би се добило млеко, крзно и кожа. Правилан избор пасмине и способност одређивања старости појединца ће повећати продуктивност стоке.

Способност да доведе децу зависи од старости козе

Најпопуларније пасмине на територији наше земље су козе. Имају високу стопу репродукције.

Лидери међу расплодним животињама су представници саанске расе. Њихова вредност на тржишту је висока. Стога је битна способност да се одреди старост да се не претрпе губици.

У време последње трудноће, стање козјих зуба се значајно погоршава. Редови се тањи, дужина зуба је стоика, опуштају се и испадају.

Од тренутка прве трудноће у доби од једне и пол или двије године, почетка репродукције животиње, зуби су нетакнути и здрави. То јетраје до четири године када тело улази у фазу старења.

Стоматолошко стање се погоршава само у зависности од постигнутог узраста. Ако чељуст губи своја својства. Зуби испадају и распадају се у младости, исхрана је недовољно утврђена, а животињи недостаје калцијум у организму. морате одмах да предузмете акцију. Прегледајте дијету коју дајете животињи и промените њен састав. Или додајте витамине и минерале својој исхрани.