Одређивање датума бербе грожђа

Правилно одређивање датума сазревања грожђа и накнадна жетва утиче првенствено на укус производа који ће се производити из њега. Време почетка бербе мора се одредити тако да количина шећера у кисту достигне максимум. Термин сазревања праћен сакупљањем зрелих четкица има разлику како у регионима у којима се грожђе узгаја, тако иу сортама. У хладнијим регионима, они преферирају да узгајају сорте које садрже максималну количину шећера током зрења. Ове сорте грожђа су веома погодне за стварање јаког духа.

Датум бербе утиче на укусне карактеристике вина. Ништа мање важно је и доба дана.

Шта виноградари узимају у обзир приликом одређивања времена сазревања усева

Винари разликују време старења од два главна фактора:

 • Физичко старење . Берба почиње након пуне зрелости усева, како то захтевају технички параметри производа који ће бити направљени од грожђа.
 • Техничко сазријевање . Услови се одређују у складу са захтевима производа који користе технологију.кување вина од грожђа до њиховог физиолошког сазревања.

Дан када се производи могу сматрати зрелим одређен је неколико фактора:

 • Спољашње четке за боју.
 • Користити у редовним интервалима (1-2 дана) хидрометра за мерење присуства шећера.
 • Контрола зрелости са рефрактометром (метода је бржа, али приближна у односу на ареометар).

Правила за одређивање зрелости хидрометра обављају се на следећи начин:

 • 3-4 кг грожђа се бере из различитих жбуња;
 • исциједити сок;
 • Филтрирајте га.

Помоћу ареометра сазнају количину шећера у соку и упоређујући (повећавајући проценат) специфицирају период за који планирају започети жетву. Време сазревања и жетве може се модификовати из више разлога: сорта грожђа, климатски услови, технички услови.

Прописи о жетви

Ако је одређен дан када је планирана жетва, морате знати неколико основних правила када и како најбоље то учинити:

 • Кишно време или прерано време није прави тренутак за спровођење планираног догађаја.
 • Склоп се изводи у неколико фаза, како четкице сазријевају, а за прецизно одређивање се користи хидрометар, којим се проучава количина шећера. Овај процес је проблематичнији, али се исплати уз одличан квалитет убраног усева.
 • Чишћење се врши у вечерњим сатима, када је на рукаманема росе и мирис грожђа је максималан. Искусни винари кажу да овај фактор утиче на квалитет производа.
 • Ако се број трулих плодова повећа, вријеме прикупљања је мало брже. Покварене бобице могу да утичу не само на квалитет производа, већ и на болест вина.
 • Када се жетва заврши, грожђе се прегледава, а затим се одбацују труле и незреле бобице. Тако да црвена вина нису превише кисела и груба по укусу, само најбољи, нормално сазрели део усева се користи за производњу.
 • Ако се жетва одлаже и постоји ризик да ће нека од грожђа почети да сазревају, потребно је користити плодове који се беру за израду полуслатких и десертних вина. Производна технологија овог производа заснива се на употреби презрелих бобица.

Правила за складиштење усева и његову накнадну прераду

Ако се период сазријевања прецизно утврди, жетва се врши на вријеме, остаје само да се грожђе правилно сачува и испоручи уз минималне губитке приноса. Постоји много фактора који утичу на очување и рок трајања грожђа, овде је листа главних:

 • Правила полагања - овај фактор утиче на дужину трајања конзервације, почевши од бербе до потрошње грожђа, узимајући у обзир најмањи губитак приноса.
 • Агротехнологија, са којом помажу сакупљање. Изглед жетвеног усјева зависи од правилне примене техничких средстава.
 • Плодове који се планирају дуже складиштитиТермин, забележите унапред, ослобађајући грм од вишка четкица.
 • Умерено и топло време, без прекомерне влаге у земљишту, главни је фактор који утиче на време складиштења усева. Правилно сакупљање и паковање усева нису ништа мање важни фактори, али квалитет стања плодова повећава време складиштења на дужи период.
 • Много пре почетка бербе, виноградари морају одредити грмље које се планирају складиштити за максималне периоде. Ове грмове треба обезбедити са правилно избалансираним ђубрењем које се састоји од елемената у траговима фосфора и калијума, а азотни адитиви су искључени из листе ђубрива.
 • Почевши од друге половине љета, за правилно старење, искључују залијевање винове лозе.
 • Средње и касне сорте сазревања са највећом густином коже се најбоље толеришу за дуготрајно складиштење.Одабран је само онај део усева који је потпуно сазрео са највећим процентом шећера у плодовима.

Правила за уклањање четки, уградњу и транспорт

Да би грожђе имало највиши квалитет приликом жетве, они примјењују не само технику ручног уклањања четке, већ и посебна техничка средства. Ручни начин сечења изводи се вртним шкарама, маказама или ножем. Ручно убрани усеви ретко превазилазе стопу поквареног грожђа, а постоји и могућност истовременог сортирања четкица према спољним знацима.

Према легенди, почетак сече грожђа неколико вековавратите обичног магарца.

Употреба техничке опреме убрзава бербу, али одређени проценат плодова пати од механичких оштећења. Да би се смањио проценат распадања грожђа, потребно је провјерити и сортирати оштећену културу. Сорте које имају тенденцију да буду на грмљу дуже него обично могу се уклонити најмање када проценат шећера у плодовима достигне максимални ниво.