Одрастао кестен орах код куће Орах

Кестен припада украсним биљкама.Захваљујући својој бујној круници, ово дрво помаже људима да побегну од жарког сунца у врућим данима.Многе људе привлачи њихов невјероватан изглед и плодови, чак се поставља питање: како се кестен узгаја од ораха код куће и да ли је то могуће.

Кестен може да се узгаја из ораха

Узгој кестена из ораха је веома популаран.Ово је најчешћи начин садње кестена, који користе вртлари.Стога, ако одлучите да добијете такво дрво код куће, требало би да знате како правилно посадити кестен орах.

Припрема ораха за садњу

Пре припреме воћака од кестена за садњу, потребно га је правилно изабрати.То треба урадити у јесен, када култура сазри.Одабрани су само они плодови који немају механичка оштећења и нису погођени штеточинама.

Постоје два типа садње:

  • на отвореном терену;
  • код куће.

Кестен је засађен у отвореном тлу иу пролеће иу јесен.Већина вртлара засади воће на јесен, тако да се препоручује да се прерађује.Ова процедура се назива стратификација: ораси се чувају на хладном месту две недеље.Температура не сме бити виша од 5 ° Ц.

После стратификације, плод је посађен у земљу. Садња семенки кестена изводи се на дубини не већој од 6 цм, ау том периоду потребно је обилно залијевати сјеме.

У пролеће, потребно је да семе стави на хладно место, али само на пет дана, након чега их треба потопити у топлу воду за исти период. Након што су орашасти плодови нарасли, засађују се у довољно топлом времену у земљи.

Засадивање матице код куће је лако. Прво морате изабрати одговарајуће јесење кестене од јесени и похранити док се температура не дигне изнад 0 ° Ц изван прозора.

У посуду треба посадити само проклијане кестене

Када се на улици температура спусти испод нуле, сјеме треба ставити у кутију и посути влажним песком. Када су орахе натечене, можете их посадити на отвореном тлу. Али вреди запамтити да на плодовима већ треба формирати неколико листова.

Многи вртлари на овај начин узгајају не само кестене, већ и љешњаке. Најчешће се ове орашасте плодове саде у сеоској кући или врту. Али они који су узгајали таква стабла прве године препоручују да се младе младице држе у кући неколико година и да се брину о њима као собне биљке.

Садња проклијалог семена кестена

Кестен не треба излагати директној сунчевој свјетлости, али дрво треба бити смјештено на свијетлом мјесту. Остале биљке морају бити удаљене најмање три метра. Кестен воли глинасто тло, што укључује и вапно. Ако немате ову врсту земље, то можете урадити мешањемна располагању глинена земља, песак и креч.

Припремљена је рупа за садњу, чија је дубина одређена величином корена саднице: требало би да буде мало више.Проклијала мачка се креће у рупу заједно са земљом. Одозго је биљка прекривена земљом, тресетом и хумусом. У таквим условима, кестен расте веома добро.

Кестен младица преферира светле пеге

Брига за младо стабло

Скоро сви сада знају како да узгајају кестен из ораха. После садње неопходна је нега за биљку. Прво морате заштитити културу посебном траком или шкриљцем. Са јаким ветром, биљка је везана за неку врсту подршке, то ће одржати дрво целим.

Кестен ораха расте спорије од саднице кестена. У другој години након садње, биљка достигне висину од 25 цм, а уз правилну негу до пете године живота, дрво расте на 1,5 метара.

Најважнија ствар у првој години је залијевање. Млади кестен јако воли воду, дрвећу за одрасле је потребно мање заливања. После сваког заливања, земља око културе треба да се олабави, тако да се кисеоник доводи до кореновог система. Биљка за добар раст и квалитетно воће захтева исхрану.

У пролеће, ђубрење се врши уз помоћ урее. Али у јесен користите нитроаммофоски. Обавезно нанесите органско ђубриво. Доласком јесени кестен припрема се за зимовање, прекривање хумусом и сувим лишћем.

Када је потребно три године да се посади кестен, они почињу да формирају круну. Фирст прунингодржан у пролеће.Током овог периода, дрво мора бити одрезано на. Висину.Скратиле су се само оне гране које расту у центру, док су остале мало одсечене.У наредним годинама, такво обрезивање треба обављати редовно док се не формира одрасло дрво.

Орех кестена расте прилично споро

Болести од штеточина и кестена

Млада стабла су у опасности од заразних болести или нападају штеточине.Чак и уз правилну негу, могу се појавити штеточине.

Најчешће, кестен утиче:

  • ;
  • мол;
  • пепелница.

Потребно је да се спроведу превенција болести и контрола штеточина.Извршити профилаксу два пута месечно.Препоручљиво је имати специјалне лекове стално на дохват руке како би се помогло оболелом стаблу одмах утврђивањем узрока болести.

Постоје специјални алати за контролу штеточина.У продавници можете пронаћи токсичне и нетоксичне лекове.Искусни вртлари препоручују коришћење нетоксичних.Они су сигурнији за биљке и неће штетити пчелама.Све штеточине треба одмах уклонити како би се дрво сачувало.