Одликује се шипком од нара

Цветни и плодни нара је украс сваком дому. Егзотична биљка се брзо прихвата и активно расте.

Нар је размножава семеном или резницама у топлој сезони. Ако се резнице правилно пресађују, из њих ће израсти здраве грмље.

Хоме Гранате

Домаћи нар нараде једном годишње, брзо расте и доноси плодове. Пречник једног плода је 3-4 цм, а љуска нара је танка, често пукотина.

Кора и цвасти се користе за лечење разних болести. Ако се плодови не могу јести, могу се излијечити од прехлада и кожних болести. Шипак код куће се лако пресађује и калеми ако стабло почне да боли или блиједи.

Патуљасто стабло нара је погодно за дневну собу са добрим осветљењем и без пропуха, најбоља опција је јапански нар. Незахтјеван је у одласку, одржава ниске температуре до - 5 ° Ц, без губитка лишћа и воћа.

Методе оплемењивања

Стабла стабла се може купити или добити ако се пресади здрави грм. За садњу код куће, користе се купљена семена илисаднице припремљене од цветних и плодоносних стабала.

Шипак се шири наношењем слојева и пресађивања. Начин садње се бира у зависности од жеље: стабло дуго одраста из зеленог семена и дуго се прихвата, а ако се биљка размножава резницама, брзо почиње активан раст.

Могуће је размножавати и пресађивањем. Пажња је важна за укопавање нара. Што је боље наводњавање и ђубрење тла, то брже сорта раног зрења почиње расти: у првој години стабло цвјета и доноси плодове.

Пропагација резањем

Најбољи и најјефтинији начин је резање садница нара. Улога садног материјала су дрвенасте резнице или зелени изданци. Зашто је пресађивање боље од садње семена:

 • да су очуване материнске квалитете биљке;
 • резнице се бирају из раста током протекле године, мање су подложне болестима и пропадању (проверити квалитет семена неће успети);
 • почињу да расту брже.

Биљке укоријењене у шипку, добијене садњом сечења, одликују се добром отпорношћу на температурне промене.

Материјал је одабран по изгледу: садница мора имати добро дрво и најмање 6 пупова.

За већу стабилност, саднице се претходно третирају. Ако правилно намочите и исечете изворни материјал, начин резања граната ће дати добре резултате.

Искрцавање

Процес садње новог грма укључује:

 • обука младихсхоотс;
 • припрема земљишта (ђубрење и наводњавање);
 • распоред просторије у којој ће расти саднице;
 • Избор доба године за садњу резница.

Правила за трансплантацију и пресађивање су једноставна: обрезивање се врши пажљиво без оштећења базе кошнице.

Припрема изданака

Да би се добила добра стабљика, користе се изданци високоприносних грмова отпорних на мраз. Боље је припремити препарат у рану јесен, чим се жетва. Као расад користи годишњи изданак.

Пуцњеви који пажљиво обрезују: бочне гране и осиромашени горњи шиљци и врхови морају бити уклоњени. Након орезивања сви избојци леже у хоризонталном положају у ископаном рову.

Након што су резнице истегнуте (до прољећа), изрежите их у процесе исте величине. Просечна дужина је 20-25 цм.

Ландинг сите

Користите ровове за клијање избојака. Прелијте слој влажног тла преко избојака и поставите сламу, која треба да штити изданке од ниских температура зими.

Ако се посуда користи за клијање, неопходна је дренажа. Да би резање почело брзо, земља у лонцу мора бити влажна. Поред тога, земљиште се оплођује минералним адитивима.

Време одласка

Резнице су најбоље засађене у мају: до овог времена земља ће бити топла, а бичеви ће прерасти у ров до потребне величине.

Ако се резнице засију у мају, до наредног прољећа ће почети активно цвјетати. Први плодови ће се појавити након шест месеци, ипун нар на годину.

Погодни услови

На јужној страни просторије ће се радити: лонац се поставља на прозорску даску, а љети је потребно направити склониште за њега.

 • како би младица почела да расте брзо, требало би да буде натопљена пре садње;
 • тло се оплођује и затим добро навлажи;
 • потребна дренажа;
 • Посљедње залијевање резања се врши почетком октобра.

Слетање у земљу

После потапања саднице се саде у припремљену земљу на удаљености од 10 цм једна од друге. Садња саднице се одвија у нагнутом положају, бубрег треба гледати на јужну страну. Стабљика је посађена у лонац тако да је горњи пупољак изнад тла. Његов врх се лагано котрља оплођеним земљиштем које се не забија. Садница се обилно сипа водом, следећа залијевање се дешава за недељу дана.

Чим стабљика има 3-4 избојака, она се може пресадити: пресадак се спроводи пажљиво без оштећивања кома корена.

Слетање у воду

Могуће је узгој нара без садње резница у земљу. У те сврхе се користи мала посуда са водом. Користи се обичан суд: стакло или од издржљиве пластике. Одсечена стабљика не захтева дуготрајну прераду, очишћена је од вишка коре, исечена и постављена у воду.

Неколико дана касније, доњи крај резања се згусне, а недељу дана касније појављују се први корени. Након формирања кореновог системасадница се пресађује у припремљену земљу.

Намакање у води значајно штеди вријеме: садница не мора бити остављена у рову за цијелу зиму.

Овај метод је погодан за узгој стабала нара у стану где нема приступа отвореном тлу.

Закључак

Стабло патуљака нара је украс за кућу. За његову садњу користе се семена или резнице. За саднице треба смањити зелене трепавице и правилно их обрадити.

Резнице су посађене у земљу након зимског ницања трепавица у рову. Други начин је да се реже вода. Без обзира на припрему, садни материјал треба садити у оплођеном земљишту које се наводњава.