Одијевање за младо грожђе

Када узгајају воћне културе, баштовани добијају укусне плодове. У првој фази биљног живота формира се имуни систем, који ће даље штитити од болести и реакција на климатске промјене. У прегледу ћемо детаљно описати када и какво облачење младог грожђа треба.

Младему винограду је потребно гнојење од друге године након садње

Основне информације

Човјек већ дуго узгаја воћну винову лозу за властите потребе, па зна све потешкоће и захтјеве осјетљиве биљке. Поред наводњавања и контроле болести, култури је потребна редовна оплодња. У природи, све што грожђе узима из земље враћа се у јесен у облику остатака лишћа, стабљика и плодова. За узгој винове лозе у пољопривреди је потребно додатно храњење.

Неискусни виноградари често заборављају да постављају комплексни “јастук” у јаму, из које ће винова лоза извлачити хранљиве материје.

Чак и на најплоднијим земљиштима, за пет или шест година сви елементи у траговима се извлаче. Без додатног уношења биљке неће живјети до плодоносног.

Пред засадаване на јамата мора да бъдат добро наполнен

.

Препоручује се да се грмље грожђа засади на хранљивим тлима уз додатак концентрираногђубриво. Што је више елемената у траговима, то се биљка боље развија. Корен воћне лозе је веома јак и дуг, продире дубоко у земљу у потрази за влагом и ђубрењем.

Супстанце у садној јами хране културу три године, а затим је потребно редовно правити минералне и органске препарате.

Активан раст грма могућ је само уз довољну исхрану

Шта прети ако не оплоди грожђе? Принос биљке се погоршава. Чак и ако винова лоза активно цвета, винова лоза нема снаге да ствара воће. Ту је грашак, а онда зауставља зрење бобица. Култура нема имунитет, дакле, чим прије се појаве болести и штеточине инсеката.

Недостатак минерала има негативан утицај на отпорност на временске прилике: воћна лоза не може преживјети сушу или мраз.

Који су врхунски облози важни за грожђе?

У другој фази развоја, биљка треба различите елементе у траговима. Због тога је немогуће користити само сложена ђубрива, јер ће резултат бити жалосан.

 • Азот. Потреба за формирањем и развојем зелене масе у биљкама. Недостатак се манифестује у облику бледог лишћа, опуштених витица и јајника. Додаци се изводе у пролеће, када култура активно расте избоји, лишће. У љето, супстанца ће успорити зрење плода, а почетком јесени неће дозволити припрему за зимовање.

Недостатак исхране - азот и фосфор

 • Фосфор. Корисни елемент у траговима који ће омогућити биљци да цветаи формира јајник.Уз недостатак спорог раста зелене масе и воћа, а лишће је обојено у тамно зелену или љубичасто-црвену боју.
 • Калиј.Захваљујући минералима, плодови брзо сазревају, а воћна лоза активно гради дрво за зимовање.Карактеристичан знак недостатка супстанце је смеђи траг око руба листа, а када је пун воћа, зелена маса постаје потпуно смеђа.
 • Магнезиј.Жељени елемент у траговима на којем је здравље биљке и принос.Уз недостатак супстанце на лишћу појављују се жуто-смеђе мрље.Ослабљени изданци се полако развијају, а плод се суши када плод сазрије.
 • Бор.Побољшава укус и квалитет бобица, убрзава сазревање гроздова.Недостатак елемената у траговима има негативан утицај на квалитет полена, растућа тачка изданака умире.Лишће постаје конвексно и добија мозаичне нијансе.
 • Бакар.Без супстанце, грожђе не подноси мраз и суше.Увођење минерала побољшава раст изданака.

Грожђе је умрло због мраза

 • Цинк.Потребно за побољшање приноса.Са недостатком избојака деформише се.Лишће је прекривено прљавим зеленим тачкама.
 • Молибден.Супстанца је потребна за бољу апсорпцију азота у пролеће и лето.Недостатак доводи до нарушавања ћелијског метаболизма, смањује стварање хлорофила.

Вишак супстанци је једнако опасан као и недостатак.

Неискусни вртлари често прелазе грожђе азотним ђубривима.Култура даје сву своју моћ стварању трепавица инев леавес.Увођење минерала у јесен је опасно, јер грмови снажно расту зелену масу на штету дрва.Као резултат, неприпремљена воћна винова лоза улази у зиму и умире.

Врсте ђубрива

Узгајивачи новака често не знају који су лијекови бољи за храњење младог воћа.Стога се средства бирају универзално или насумце.Постоје две врсте ђубрива, које ћемо укратко описати.

Потребно је дозирати минерална ђубрива

 • Минерал.За удобност вртлара, савремена хемијска индустрија нуди комплексне исхране (Флоровит, Мастер-Агро, Кемира), једнокомпонентне (амонијум-нитрат, суперфосфат, калијум-хлорид) и садржи 2-3 елемента (аммофос, нитрофосфат).
 • Органиц.Хумус и компост садрже све корисне елементе у траговима који су потребни за развој грожђа.Без природних облога омета се микрофлора и аерација тла.Хранљиве материје су у лако пробављивом облику, тако да вишак неће отровати тло.Пепео је одличан извор калијума и фосфора, који не садржи штетне нечистоће.

“За припрему компоста користите све доступне органске остатке (храну и биљне остатке).Ова врста органског ђубрива побољшава структуру тла и даје винограду све неопходне минералне и органске супстанце.За најбоље резултате компост се мијеша у различитим омјерима (овисно о структури тла) с тресетом, сламом,стајњак. "

Компост за гроздје је уведен в јесени

Неискусни виноградари увијек иду у крајност - прелазе грмље кемикалијама или их напуњују органском твари.

За сваку врсту ђубрива постоји вријеме у којем се биљке боље апсорбирају. У пролеће и пре зимовања препоручује се уносити природне супстанце, а током лета и ране јесени - минералне препарате.

Још једна грешка је употреба свежег стајњака или пилећег стајњака. Ако правите не-ферментисани лек, онда када труљење почиње да генерише топлоту, и то је опасно за корење грожђа.

Свежи стајњак се не може користити, само трули

Запамтите: животињски отпад се скупља у бачви и пуни водом. Након 10 дана храњења ће наћи корисна својства.

Услови примене

Да би се грожђе правилно узгојило и дало одличну жетву, препоручују се услови за додавање хране. Обавезни поступци ђубрива се изводе неколико пута током вегетације.

 • У пролеће. Пре отварања биљака након зимовања, култура се залива раствором суперфосфата, амонијум нитрата и калијум гнојива или хумуса. Током овог периода потребна нам је снага за формирање изданака и лишћа, као и отпорност на болести и штеточине.
 • Пре цветања. Две недеље пре појаве цветова, они праве комплексно храњење са свим потребним микроелементима. Недостатак супстанци ће негативно утицати на квалитет полена, а постоји и могућностиспуштање воћа или грашка.Пре зрења.Када воће постане прозирно, грожђе се мора хранити калијем и фосфатним ђубривима.За сазревање бобица, воћна воћка треба хранљиве материје.Недостатак негативног утицаја на укус и време жетве.
 • После уклањања плода.У јесен, биљке би требало да имају времена да се припреме за зимовање.Током овог периода, дрво се формира на стаблу, што ће помоћи да се успешно преживи хладноћа.Храњење азотом је забрањено, јер избојци и лишће почињу да расту.Препоручује се коришћење калијум гнојива.

  Немогуће је хранити грмље током цватње

Запамтите: грожђе не можете оплодити и залијевати када биљка цвјета.Ово је веома пресудан период, и ако је култура поремећена, онда ће почети пролијевање цвијећа, а затим грашак плодова.

Храњење на листу се врши:

 • 5 дана пре почетка цветања;
 • после формирања плода;
 • пре сазревања.

Ако је виноград подијељен на пјесковито или иловасто тло, младе биљке немају довољно гнојива из јаме за садњу.Тада искусни вртлари препоручују увођење.

 1. Прва година.У прољеће након првог зимовања и јесени, залијевају се текућим раствором сложених препарата.Производи у праху слабо се апсорбују слабим коренима.
 2. Друга година.Током овог периода у пролеће допуштено је оплодити течним хумусом уз додатак суперфосфата.У јесен направите неконцентрисано органско раствор сакалијум и фосфор.

Како оплодити

Да би грожђе у потпуности апсорбовало хранљиву смешу, неопходно је да се добро оплоди. Ово се посебно односи на младе биљке које се у пролеће отварају након зимовања. Хемијски елементи могу да сагоревају корење, што ће довести до инхибиције развоја или смрти засада.

Възможността на другите години на минерални дървени гној

Минерална или органска ђубрива се увек примењују у зони у којој се налазе корени биљке.

Препоручује се ископавање рова око лозе, чија дубина не прелази 50 цм, у ову јаму се додаје хранљива смјеса, а затим се сви прекривају земљом. Ако ову процедуру изводите за зиму, онда се култура довољно храни за прољеће.

Хранљиви елементи у јами ће бити довољно за младо грожђе три године. Затим се примењују минерална ђубрива према сезонском распореду. Искусни вртлари се саветују да уклоне земљу на две бајонете у подножју грмља и сипају течни хумус или компост. Горњи поклопац изнад земље. Ово ђубриво ће бити довољно за младе биљке још две године.

Течно хранение може да се користи под корен и на листове

.

"Стопе потрошње ђубрива за завоје зависе од плодности земљишта, временских услова и снаге раста грмља."

Никада немојте хранити на сувом земљишту. Прије почетка рада, корови се уклањају из подножја грмља, пажљиво се отпуштају. Грожђе се мора залијевати топлом водом прије захвата, а затим оплодити отопиномдроге.

Упамтите: производи се разрјеђују према упутама, тако да кемикалије не изгарају коријење.

Лечје опекотине због заливања у сунчаном времену

Искусни виноградари користе воћно ђубриво на лист. Зелена маса се добро апсорбује у фолијарној преливу и лакше се пробавља. Младе биљке сазревају плодове брже, количина шећера у плодовима се повећава. Концентрација лека је слабија него код конвенционалних процедура. Увод се врши прскањем кроз вртни спреј.

\ т

Обавезно извршите наводњавање пре храњења

Облагање лима врши се увече или у облачно време. Запамтите: капљице хемикалија на сунцу ће се претворити у сочиво и спалити лишће. Припреме се након кише испиру, стога се препоруча да се радови у врту ускладе са прогнозом унапријед.

Ако у прољеће и љето направите површинску дресуру, онда већина елемената у траговима испарава. Недостатак ђубрива ће брзо имати негативан утицај на развој младог грожђа. Ако се препарати не концентрирају и ако нема довољно залијевања, коријени се неће развити према доље. Израсли на површини ће се брзо замрзнути на првом мразу.

Искусни виноградари препоручују да се плантажа опреми рупама за заливање.

Цеви за заливање са завојима - веома згодне

У пролеће, када сади воћну винову лозу, танки пластични цев копа у рупу,кроз које се касније лако сипа у ђубрива.Једноставан дизајн ће брзо доставити хранљиве материје директно до корена.Овим начином израде облога, мање елемената у траговима се губе и испаравају.

Гнојива за младо грожђе су хранљиви медијум који ће омогућити формирање схтамбова и бича, као и јачање имунитета грма.Наше препоруке ће вам помоћи да одаберете праве производе за све фазе развоја воћне лозе и спречите недостатак супстанци.