Одбићу феррета

Прошла су времена када су се феррети узгајали само ради крзна.Све више људи је вољно држати ове животиње као кућне љубимце.Од раних 1970-их, феррети су држани као кућни љубимци у Америци и Јапану.Али чак иу древном Египту, домаћи ферети су држани у борби против мишева и пацова.

Неки ферети могу угристи свог домаћина

Жутокљунац не изазива много проблема у садржају.Он не гристи намештај, не квари жице.Али неки власници животиња се жале на уједа током игара.Понекад се животиње понашају прилично агресивно.Због тога се често поставља питање - како одвојити ласицу од уједа?

Потребно је утврдити разлог због којег се то дешава.

Посебности понашања ласице

Током игара, природна манифестација природе животиње је гризла.Штенци тако "покушавају зубати" објекте, проучавају свет око нас.Током игара, животиње уче да лове, бране се, брину о супротном полу.Како она одраста, слатки сукоб почиње да постаје све окрутнији.Женке користе угризе горњег дијела врата како би држале женку за вријеме парења, као технике лова, за вријеме флертовања.Дебела кожа на гребену животиње спречава озбиљне повреде.

Штенци не схватају колико су јаке њихове чељусти, зато их научите да мере снагуУгриз би их требао научити узгајивача или власника.На око четири недеље старости, штенци почињу да гризу.Ако се у овом узрасту ласица не подигне, онда ће бити много теже поново учити.Најбоље је да почнете да одучавате, поготово гризући штенце од лоше навике из прве недеље рођења.Али прво је потребно открити узрок агресивног понашања звери.

Сви мали угризи, тако да их је потребно одвојити од тога

Узроци агресивног понашања

Поред природног понашања и непосредности штенетаугризи могу изазвати:

  • стрес;
  • страх;
  • узбуђење;
  • одобрење хијерархије;
  • манипулација;
  • болест.

Стрес код животиње може изазвати ново непознато мјесто.У новој средини и непознатом окружењу, морате дати животињи време да се навикнете на то, извиђати ситуацију, упознати се са становницима, истражити територију.Одбијени од мајке и рођака, од познатих мириса и руку одгајивача, животиња је под великим стресом.Чак и добре руке власника или повећана пажња нових људи може изазвати агресију.Стрес је изазван гласним, оштрим звуцима, јаким мирисима, присуством других животиња, због тога угризе ласице.

Претходно негативно искуство комуникације са људима, окрутно поступање може изазвати страх ако одрасли кокош стигне до новог власника.Уједа, у овом случају, одбрамбена реакција.Животиња показује застрашујуће позе, поплави свој реп, скочи, објављује гласно илисиссинг соундс.

Током игре, ласица доживљава узбуђење.Јаке емоције чине животињу "заборављеном" и уједају више него обично.

Жеља да се покаже "ко је господар куће", тврдња о хијерархији је својствена многим животињама.Феррет покушава да заузме водећу позицију агресивним понашањем, да дефинише границе онога што је дозвољено.

Током игре, ласица може играти и гристи

Животиње могу користити угризе да привуку пажњу, присиљавајући власника да учини нешто како жели.Поготово ако се ради избјегавања угриза уз помоћ деликатеса.Онда ће животиња угристи да добије посластице.Творови су интелигентне животиње и брзо уче да манипулишу понашањем домаћина.

Ако је животиња болесна, покушаји да се она подигне може изазвати бол или нелагодност.Угризи затим сигнализирају да животиња избјегава контакт.

Када се разјасни узрок угриза, може се повећати ласица.

Методе и технике образовања

Главна ствар у подучавању животиња правилима понашања је стрпљење.Свака животиња има свој карактер, темперамент и тренутни резултати не морају чекати.Ако једна од техника не ради, морате пробати другу.

Пре него што одлучите како да одвојите звер да угризе, ставите звер на себе, освојите њено поверење.Онда неће имати жељу да се брани.

Ако је ласица избила и угризла у узбуђеном стању, требало би да покушате смирити младог.Пребаци му пажњукористећи играчке. Ако не успе, можете игнорисати његово флертовање. Померите се на други крај собе, претварајте се да сте увређени, јасно ставите до знања да се неће играти са овим понашањем.Тврдоглави човек може да се подигне "уз шип" и нежно се потресе. Тако њихове мајке играју своје штенце, или их, напротив, лагано притискају на под. Морамо да схватимо да је власник незадовољан својим понашањем и тражи да се смири. Буиан можете привремено ставити у ћелију.

Узбуђени убод ласице, морате га смирити

Ако ласица покуша да се ослободи и настави да гристи, не можете јој дозволити да то уради, јер ће у супротном разумети шта може да уради како жели. Али не можеш повриједити младу. Физичка бол може уплашити или повредити. Неки саветују да кликнете ласицу на нос. Помаже у неким случајевима, али не можете израчунати напор и повредити, уплашити ласицу. Ако је снага клика недовољна, онда он може одлучити да се игра настави. Зато још не вреди. Најбоље је прскати воду водом са спреј боце - мртва рука ће се одмах ослободити. Ово су једине прихватљиве мере физичког утицаја. Не можеш побиједити ласицу. Једини одговор на агресију ће бити одмазда.

Можете користити забрањујуће ријечи. Ако животиња угризе, требате му рећи: "Не!", "Не!", "Хеј!" И повуците руку.Објасните у мирном, али одлучујућем тону, зашто то није могуће. Животиња треба да схвати да је власник болестан, не одобрава такво понашање.

Важно је користити методе награђивања и кажњавања у образовању. Методе охрабрења треба примијенити за добро понашање и морају се казнити за лоше. Након сваког уједа треба слиједити казну. Животиња мора разумети узрок и последицу. Не можеш се сломити на звери, ако се не покорава. Морате се смирити и за овај период ставити кавез у кавез.

На питање: “Како зауставити гутљај?” - искусни власници предлажу - подмазати кожу руку и ногу специјалном текућином неугодног окуса. Продаје се у продавници кућних љубимаца (“Биттер Аппле”, “Биттер Лемон”, итд.) Животиња брзо учи да није укусно гристи руке. Затим морате темељито опрати руке и подмазати их текућом делицијом. Нека ласица лиже мајсторску руку. Развијен је условни рефлекс - неукусно гризење, лизање је супротно.

Као и већина грабежљивих животиња, твор је паметан и брзоплет, тако да може брзо научити исправно понашање.