Очекивано трајање живота код патуљастих зечева Раббитс

Почевши од патуљастог зеца за себе или за дете, људи су заинтересовани за колико година ће љубимац живети.Животни век зечева одређен је генетским факторима и кућним условима декоративних животиња.Неки узгајивачи га повезују са кућним љубимцем.

Очекивано трајање живота зависи од услова одржавања

Критеријуми

У просеку, домаће патуљасте сорте живе 7-8 година.Дешава се и до 10 и више.Колико живи зечеви зависи од више услова:

 • пасмина;
 • кастрација;
 • здравље родитељског пара;
 • недостатак генетских поремећаја и подложност болестима;
 • недостатак порођаја и постпарталне штете;
 • услови одржавања (без стреса, скица) и исхране;
 • редовне шетње, кретање;
 • периодични ветеринарски прегледи, вакцинације.

Очекивано трајање живота потомака зависи од здравља родитељског пара

Знаци старења

Приступ старости животиња праћен је појавом следећих знакова:

 • смањује разиграност и покретљивост;
 • очи постају тупи, стањивање косе;
 • Појављује се виси стомак.

Бреед

Према узгајивачима, ушути патуљаксорте очекивано трајање живота у просјеку дуже од осталих пасмина. Такве животиње ће живети 7-8 година, а уз одговарајућу негу - 10-12. Они нису толико подложни стресу, као и сорте са усправним ушима и мање уплашени.

Други узгајивачи су приметили да што је мања инстанца, то ће дуже живети. Живот представника великих пасмина траје 4-5 година.

Од дивљих животиња, само 1% становништва живи до треће године. Стока се смањује због болести (кокцидиоза), предатора, неповољних климатских услова (кише поплаве). Ако је мали зец рођен у дивљини и онда се нашао код куће, онда му живот обично траје 2-3 године. Међутим, са тачним садржајем животиња живи до 5-10 година.

Лоп-уши зечеви - признати дуговјечници

Садржај

За дуго срећан живот, мали зец ће требати простор. Немојте га држати у чврстом кавезу. Да бисте избегли непотребан стрес, не стављајте кућу у којој живи љубимац, поред извора буке или јаког светла. Избегавајте пропух и повишене температуре. Пажљиво рукујте животињама, не дозволите им да падну са висине и не изненада их узмите на руке.

Животиње, чак и храбра, уши, плаше се буке, неовлашћених људи и животиња (мачака, паса). Дешава се да зечеви умиру од страха.Да не би доживели нежни нервни систем патуљастих сорти, не дозволите да их други становници куће плаше или узнемиравају. Објасните дјеци да им се зечеви не свиђајустисак или аларм.

Очекивано трајање живота је повезано са моторичком активношћу. Ослободите животињу најмање пар пута дневно из кавеза сат или два. У супротном, ваш љубимац ће имати проблема са:

 • дигестивни систем;
 • прекомерна тежина;
 • срце, јетра.

Ако дозволите да животиња хода по просторији, пазите да нема жица од електричних уређаја на поду. Кунићи гризу и друге предмете које сусрећу: ноге столица и столова, што доводи до тровања или зачепљења желуца. Изолирајте шупљине и рупе у поду тако да се кућни љубимац не попне тамо и угуши.

Схлеика је обавезни атрибут ходања до улице

Ако га одведете ван, не заборавите на упртач и узицу. Залутале мачке и пси су опасни, зато се побрините да нису у близини. Не шетајте животиње на загађеним местима или у лошем времену.

Улоге и комуникација са рођацима. Кунићи су друштвене животиње. Ако се налазе у пару, шансе за продужење њиховог постојања се повећавају.

Свакодневно очистите кавез који живе. Промените легло, сипајте свјежу воду (кувано, јер сировина садржи штетне елементе за зубе и желудац).

Дијета

Храните животиње 6-7 пута дневно, дијелећи дневну количину хране на мале порције (не заборавите да животиње брзо добијају прекомјерну тежину). Направи дијету:

 • сено (луцерка, мишји грашак, боквица). Скупите биље поподне, на местимадалеко од аутопута;
 • комади поврћа (репа, купус, мрква);
 • житарице (хељда, зоб, јечам);
 • специјалне мешавине које се продају у продавницама за кућне љубимце (2 кашике увече).

Избегавајте храњење кућних љубимаца са свежом, влажном травом. Пре додавања у храну, благо подвилте. Не мешајте храну и не заборавите на минерално дораду (дробљена креда). Да би становници ћелија мљели зубе, купују минерални камен у продавници кућних љубимаца.

Сено је пожељније од свеже траве

Цастратион

И женке и мужјаци су кастрирани. Оперисани примерци живе дуже. Код нетретираних мушкараца рак и тумори гениталних органа су чешћи, а очекивано трајање живота је смањено.

Кунићи, стерилизирани након рођења потомства, заштићени су од нове трудноће и порођаја, који истроше тијело и поткопавају здравље хормонских трешења. Ако не упарите зеца, онда без стерилизације такви узорци ће развити рак. И након операције, животиње ће живјети до 8-12 година.

Случајеви дуговечности

Узорак који је живео до 8-10 година већ је препознат као дугачка јетра. Патуљасти ангора зец по имену До окренуо је 17 година и две недеље када је умро од старости. Ово је изузетак, а Тилл је уврштен у Гуиннессову књигу рекорда.

Тхиницред раббитс ливели лесс тхан халф-бреединг

Други рекордер је Флоппи из Енглеске, рођен 1964. године и који је живио 18 година и 10 мјесеци. Сада на интернетуПостоје референце на представника патуљасте расе из Нове Шкотске, који је живио до 24 године.

 • не купују зечеве од странаца, контактирају расаднике или професионалне одгајиваче;
 • не купују копије млађе од месец дана - такве младе животиње ослабљују имунитет, и чешће обољевају;
 • Ако се љубимац понаша пасивно, не једе, очи се замагљују - одмах идите ветеринару;
 • Приликом покретања патуљастих врста, запамтите да местизо живи дуже од чистокрвних узорака.

У складу са правилима за држање и храњење патуљастих кунића код куће, биће могуће продужити њихове животе до 8 или више година.

Што више пажње посветите свом љубимцу, дуже ће остати активан, у добром расположењу, апетиту и сјајном капуту.Уз неправилну његу, животиње не живе дуго.