Обрезивање старог грожђа у јесенском периоду

Јесенско обрезивање грожђа је кључ за будућу жетву. Обрезани пад треба да буде млад. Као и грмови одраслих. Ако се ова акција не спроведе, грм расте и расипа своју снагу и хранљиве састојке у расту, а не у кластерима биљке. Посебна пажња се посвећује обрезивању старих грожђа, које још увијек могу донијети плодове.

У јесен, грожђе се орезује без обзира на старост винове лозе

Обрезивање грожђа у јесен

Високи грм треба да буде правилно обрезан у јесен, јер је краћи грм бољи од необично високог и зараслог. Старост грма одређује се по годинама. Ако сте знали старост младице коју сте посадили, онда неће бити проблема. Десетогодишња винова лоза је још увијек млада биљка, према мишљењу искусних љетних становника.Окус будуће жетве добија пун спектар гама, само достижући ову старосну линију. Грожђе је биљка дуги низ година, која се из године у годину поправља. Што је вино старије, то је занимљивији укус финалног производа.

На многим местима можете пронаћи винову лозу која је достигла шездесет година. Такви старци нису срушени, јер је њихов корен тако формиран да самостално може преживјети мразове и различите специфичне болести. Искусна опажања укорелих винара створила су јасно мишљење да старе лозе дају гроздовима више засићењаукус шећера, у којем практично нема киселине.Такав усјев ће имати светлу арому и трајни шарени укус.

Немогуће је започети биљни грм, препоручује се да га се правовремено исече у јесен, што олакшава даљу негу, чува усјеве и помаже у одређивању сорте. Стари грмови, који касно производе или их уопште не производе, постали су чест проблем винограда.Главни разлог за овакву ситуацију је недостатак подрезивања грма.Дивљи виногради, за које нема кога да се брине, дају превише кластера малим бобицама.Такве биљке не сазревају, расту са лошим приносима и могу да умру.

Шема обрезивања трогодишње винове лозе: главни воћни виноград и заменски чвор

Резидба је константан процес у нези биљке, не може се избећи, и спроводи се насве фазе развоја садног материјала.Никада није касно да обликују грм, који ће му дати леп изглед и повећати приносе.

Спровођење обрезивања грма врши се годишње, без обзира на старост.Када први пут обрезујете, уклоните скоро цео грм, а већину старог винове лозе, тако да може дати нове младе младице.

Регулација раста лозе омогућава вам да створите равнотежу између кореновог система и самог грма, без стварања прекомерног оптерећења првог.Шта даје исправну резидбу:

  • Изглед дивне биљке.
  • Његов пун развој и исхрана.
  • Способност да се лако достигне грожђе за негу или жетву.
  • Даје сунчевим зрацима да у потпуности осветле цео грм.

Давање облика грму винове лозе: на левој страни - винова лоза пре резидбе, десно - после

Техника за обрезивање грожђа

Резидба се обавља посебнималати, не желимо да ољуштимо винову лозу, већ само пажљиво га сечемо на јесен.За овај прунер.

Технике обрезивања су различите, како за почетнике тако и за напредне вртларе:

  1. Обрезивање винове лозе у интернодијама ради очувања екстремног бубрега.
  2. Насади које су већ старе две године су изрезане на земљу.
  3. Набавка резница се врши уз очување антена постројења.
  4. Користи лозу на врху која не пада под тежину.
  5. Доњи делови се прекидају.
  6. Обнова или подмлађивање грмља.

Обрезивање је обавезно, али има своје суптилности и особине.Они се не могу игнорисати и избјегавати.Пре него што очистите грм, морате га прегледати. Важно је одредити локацију нових изданака, који ће након чишћења садног материјала узети минерале и витамине. Одрасли изданци одузимају горњи део биљке адекватном исхраном, тако да се процеси са стране не могу уклонити.Горњи део изданка се уклања да би биљка обезбедила хранљиве витамине и минерале.

По изгледу ваше биљке, можете проценити квалитет пружене неге.Ако је грм обрастао и његова висинапретјеран, онда без даљњих тешкоћа можете закључити да грожђе ради.

Цртање резидбе грожђа: лозу треба оставити за плодоносне, треба изрезати воћне везе, листове замене оставити са 3 пупка

Понекад је штета што јесени обрезати грм, а неискусни вртлари могу помислити да ће такво обрезивање смањити принос биљке. Искусни узгајивачи знају да сваке године више од половине свих изданака треба да сазри. Уместо обрезаних процеса, сигурно ће се појавити нови. Овај процес није реверзибилан, а да би се они појавили, потребан им је слободан простор за раст. Ако грм расте веома густо, не може потпуно расти и почеће да боли. Ово изазива смрт очекиване жетве.

Прво, прегледајте грм како бисте пронашли слабе области у њему. Ако рукав у процесу раста није дао пунокрвну винову лозу, мора се уклонити. Ова стабљика је густа, дуга и јака. Ако стабљика производи мање од седам пуних пупољака, треба је одмах уклонити.

Рукав и обрастао ситницама, које су давале јаку лозу, подложне су чишћењу, али се не разликују по својој посебној снази. Основни принцип чишћења је уклањање свега слабог на том грму. То није дало јаку лозу. Ако снажна култура није порасла на лицу места, онда нема смисла очекивати даље високе приносе.

Можете оставити само један извор из којег се винова лоза може узгајати, а такође се уклањају и друге површине које дају слабе избојке или немају времена за сазревање. У доњем дијелу лозе дијелина два дела. Шта је у непосредној близини корена. Изнад нивоа оставите једну или две лозе, зависно од почетне количине.

Тридесет пупољака треба да остане на сваком грму, више не може бити остављено. Све треба очистити пре него што се достигне овај ниво.

Жлезови у доњем делу, који могу бити замена, указују на потпуно развијени коренски систем. Снажан грм - доказ здравља грмља и залог будуће жетве. Све гране се морају одрезати и оставити само замјенски рез. Број левих процеса зависи од броја јаких супститута.

За исхрану биљке треба да буде органско ђубриво како би се у потпуности снабдео коренски систем и спољашњи слој грожђа. У летњем периоду треба оставити само једну групу грожђа да би се храњиве материје могле изгубити. У овој фази је важно осигурати раст биљке.