Обрезивање стабла лимуна код куће Лемон

Недавно се често може видети дрво лимуна као затворена украсна биљка. Да биљка не изгуби свој изглед временом, морате знати како се реже лимун. Формирање круне има важну улогу у збрињавању ове биљке.

Резидба је важан део неге лимуна

Када се врши резидба

Правовремено резање лимуна омогућава да се формира круна и регулише њен раст. У природи стабло лимуна достиже висину од 2–2,5 метара. У условима унутрашњег узгоја стабло се не уклапа, тако да у старости од годину дана одсецају апикалну тачку раста. Тако је могуће активирати бочне пупољке и стимулисати раст круне на страну, а не на горе.

Резидба се врши крајем фебруара или почетком марта, када се унутрашњи лимун још није одмакао од зиме и може лако прећи поступак. Иако је стабло лимуна зимзелено, животни процеси су значајно успорени у зимском периоду . Због тога се у зимском периоду биљка рјеђе залива, а ђубрење се своди на једном мјесечно или потпуно уклања.

Први пут да се згњечите врховима препоручује се не раније од годину дана након садње резница.Ако је дрво узгајано из семена, онда само две године касније. Боље је одржавати интервал од неколикомесецима после трансплантације лимуна у новом лонцу. Ово се ради за то, тако да има времена да изгради оштећене корене током трансплантације и да се чврсто укоријени у супстрат.

Немогуће је орезати лимун током цветања или плодоносења. У овом тренутку, биљка је веома рањива и одмах реагује на спољне подражаје, падајући цветове и плодове. Није потребно да се зими обрађује домаћи лимун. Током овог периода, услед успоравања виталних процеса, не активирају се само бочни избојци, већ и сама исечена грана.

Кућни лимун треба да буде ограничен по висини

Како орезати

Да бисте створили дивно дрво, морате знати како правилно формирати круну биљке. Да бисте то урадили, требаће вам оштро оштре шкаре или вртне маказе. Прије резања, морају се дезинфицирати тако да се не унесе гљива или било који патогени организам у дио. Након завршетка радова, потребно је обрадити резове са вртним тереном - локалним антисептиком. Занемаривање овог правила може довести до смрти биљке.

Како формирати круну лимуна зависи од преференција узгајивача.Најчешће коришћена равна круна. Такви лимуни производе велике плодове и брже повећавају лисну масу.Да би се то постигло, дебло биљке може се скратити у првој резидби, ау наредним годинама - гранама првог, другог и трећег реда.

Настанение на цитрусна круна: а - гребање гране 0 реда; б - штипање грана првог реда; у -штипање грана 2-4. реда

Ефикасна метода резидбе је формирање грмља. Много је лакше бринути се о таквом лимуну, а цјелокупна количина земљишта ће се користити рационалније. Да би се то урадило, потребно је скратити дебло током прве орезивања на 20 центиметара. Код накнадног орезивања, бочни избојци су делимично уклоњени.

Када се формира круна, гране треба периодично заустављање да би се одржао овај облик. Крајеви грана су одрезани за 3-5 центиметара. Пожељно је извршити ову процедуру у љето или касно прољеће.

Нега после обрезивања

Обрезивање лимунске траве подразумева посебну бригу за биљку после ње. Поред дезинфекције орезаних грана, узгајивачима цвећа се саветује да изврше непланирано храњење дрвета. Фосфорна ђубрива која се примењују на земљишту подстичу брзо зарастање оштећених површина дрвета и интензивно повећање зелене масе.

Након 2-3 мјесеца након резидбе, можете размислити о пресађивању лимуна у већи спремник, ако је потребно. Коријени у лонцу не би требали гледати ван и потпуно покривати лонац. Такав лимун треба пресадити након озљеда након орезивања.

Пресађивање лимуна у већи лонац одвија се 2-3 месеца након резидбе

Резање усјева након резидбе

Након резидбе, увијек постоје прилично велике гранчице, које се не шаљу нужно у смеће. Најефикаснија метода узгоја.лимун је калемљење.У подножју резања направите рез косо и ставите на клијање у посуду са водом.

Вишак листова може се уклонити ако је потребно, али их не треба потпуно одрезати.Требаће им млада биљка за фотосинтезу.Главна ствар је изабрати здраве гране.Знаци којима је потребна пажња:

  • дужина грана није мања од 10-12 центиметара;
  • чиста, неоштећена кора;
  • без сухих области;
  • ​​
  • присуство неколико листова;
  • Нема доказа о паразитској лезији.

За брзо укорењивање, младице се умочавају у специјалне препарате који убрзавају развој кореновог система.Могу се купити за продају у цвећарама.

Коришћење резница од резидбе лимуна је једноставан и скуп начин за добијање неколико биљака из једног.Нега код куће за њих се не разликује од бриге о лимуну узгојеном из семена.

Обрезивање лимунске собе није само хир вртлара, већ потреба за биљком.Правилно формирање круне може значајно повећати принос лимуновог дрвета и његове декоративне квалитете.

За узгој у амбијенталним условима, пањеви са ниским растом су одлични, од којих је лакше формирати грм или равну круну.Не заборавите да раскош круне не зависи од подрезивања, већ од квалитета подлоге и степена њене влаге.