Обрезивање копита козе: узроци и карактеристике Гоатс

Не сваки почетник и искусни узгајивач коза зна како правилно подрезати папке животиња и када.Неки фармери тврде да коза не треба такву једноставну процедуру.Стручњаци и ветеринари тврде да ће правовремена обрада копита помоћи елиминирати опасну болест.Козама се препоручује редовно резање папака, али морате знати које су карактеристике ове процедуре.

Козји копити су обрезани како би се спријечиле болести

Методе за обављање обрезивања копита код коза

Када је потребно скратити папке коза како би се уклонила болест опасна по здравље идругих проблема?Потребно је користити само индивидуални приступ.Све треба урадити коректно и брзо, како се коза не би додатно озлиједила и стрес.

Различите пасмине чешће захтијевају скраћивање копита, а друге рјеђе. Препоручује се да се директно сечење врши најмање неколико пута годишње. Онда коза неће развити нежељену болест и нећете морати да лечите опасну болест.

Прво обрезивање се врши прије хладне зиме, а друго - прије почетка прољећа, када ће животиња посјетити зелене ливаде и пашњаке.Зашто?Први пут процедура помаже при припреми кућног љубимца за зимовање на топлој и мекој постељини.

Деформација у копиту ће постати неподношљива за козу када је секс апсолутноглаткаТакав тренутак изазива болест коју је тешко лечити у будућности.Да би се избегле негативне последице, врши се правовремено подрезивање копита.

Током зиме, све козе брзо расту копита, јер их животиња једноставно не може самљети на природан начин.Да би животиња била удобна, а ви нисте забринути за своје здравље, морате подрезати копита пре него што пустите козе на пашу.

Јарац са правилно обрезаним копитима је одличан

Неки представници пасмине имају такву особину: чак и незнатно и незнатно повећање њихових копита изазива огромну нелагоду и болест.Стално пратите козе, обрезујући са фреквенцијом којом сматрате да је потребно.

Ако анализирамо број техника за обрезивање копита коза, онда је све врло јасно и једноставно.Све то не зависи од самог процеса обрезивања, већ само од начина на који поправљате козу током процеса.

Не можете уплашити животињу, јер ћете изазвати психолошку трауму која вам неће дозволити да одете до козе.

У овом случају, агресија ће бити оправдана и природна, јер је кућни љубимац веома уплашен и више не може адекватно, нормално да одговори фармеру, водећи рачуна о томе.Да би се извршило добро и коректно обрезивање копита, а да се не изазове болест, потребно је изабрати квалитетан и погодан алат за ту сврху.

Алати

Да бисте то урадили како треба, морате направити добар избор у корист квалитетатоолкит. Кожа за копање може се обавити различитим алатима.

Всакиот взглад кози треба да има копите;

Приступ директном избору је увек лукав.Може се чинити да чак и наоштрени нож може да се носи са задатком, али то није случај.Обрезивање копита козе како не би изазвало болест може се обавити различитим алатима:

  • маказе за копитаре. Идеална опција за квалитетно сечење копита код деце и одраслих коза. Препоручује се да одаберете ручку средње дужине тако да у том процесу не осећате нелагоду и да све можете брзо да урадите.
  • Нож је копитара. Ако животиња има закривљена копита, онда треба дати предност овом инструменту. Али остаје ризик од оштећења руке када животиња трза ногом. Препоручује се употреба искусног узгајивача.
  • Нож обичан. Овај алат треба добро заоштрити за почетак. Оштрица треба да буде мале дебљине и удобног хватања. Када се коза трза, постоји опасност да нож клизи и даље сече.
  • Вртни прунер. Спољни процеси копита изазивају болест код козе, па је ова опција погодна за брзо уклањање дефекта.
  • Вртне маказе. Идеално за обрезивање копита. Али с њима не можете обликовати копито. У овом случају, изабрани су додатни алати.

Слободно дајте предност металним маказама. Погодни суподрезивање, али само у случају када је добро наоштрен.Једна неугодност у току рада је повећано оптерећење руке.

Избор правог алата је одличан, тако да проналажење савршене опције није тешко.Листа није ограничена на одређене алате, тако да коначни избор зависи само од вас и ваше индивидуалне удобности.

Након што одаберете одговарајућу опцију, можете прећи на постепено изрезивање копита, које се, уз правилан приступ, изводи врло брзо и ефикасно.

Козје папке треба обрезати удобним алатом

Корак-по-корак обрезивање

  1. Прво, пажљиво уклонити сву прљавштину која се накупља подхорн хооф.
  2. Затим пажљиво и пажљиво одсеците копито.
  3. Одсеците пете под истим нивоом са оба прста.
  4. На самом крају поступка, копито је спљоштено.У ове сврхе, меко ткиво се одсеца у подручју прстију и пете деце.Изводи се све док површина сваког копита не постане равна и довољно равна.Оба прста су поравната у истој равни, тако да не изазивају нелагоду.

Сама процедура неће дуго трајати за искусног узгајивача.Ако тек почињете узгајати козе, боље је потражити помоћ стручњака који може држати козу или препоручити прикладну методу.

Није увек могуће самостално се носити са козом, јер многи појединци имају тврдоглав темперамент.

Незаборавите на крају поступка подрезивања да потопите свако копито животиње у раствор цреолин 2% или обичан бакар сулфат.Тако ћете избећи развој инфекција или других непријатних здравствених компликација.