Обрезивање грожђа у пролеће

14) Свака особа која узгаја грожђе код куће зна да грмови захтијевају орезивање.На крају крајева, резидба доприноси нормалном формирању грмља.Ако сте правилно одрезали грожђе, онда у јесен ћете добити пуну жетву и велике плодове.Вртлари примећују да је након орезивања постало лакше бринути се за биљку и жетву.Ако се грм не реже редовно, лоза ће расти и растапати гране у свим правцима.Грожђе може нарасти до величине која ће затегнути кућу и сусједне биљке.

Процес обрезивања пролећа треба извршити пре почетка протока сока

Важно је напоменути да орезивање винове лозе доприноси убрзању сазревања воћа.

Ако желите да биљка буде отпорна на мраз, онда је обрезивање грожђа на пролеће само пут.

Виноград после орезивања и подвезица

Правилно обрезивање грожђа у пролеће

Пре него што почнете орезивање, морате запамтити да је неприхватљиво радитиу периоду када је грожђе у процесу протока сока.Обрезивање грожђа у пролеће је дозвољено само током буђења културе.Ако не обратите пажњу на то, можете заборавити на велику жетву.Али у најгорем случајугрм је нестао. У време када се температура напољу стабилизује и држи у кругу од 5 степени, неопходно је пажљиво испитати биљку.

Неки од избојака су разбили мраз, и они су нестали, прво их треба уклонити из грма.

Вино, претучено мразом. прва је обрисана

Затим можете безбедно наставити са процедуром резања винове лозе. Главно је знати како се то ради. На младом изданку (годишња лоза) подрежите стабљику, затим рукав и на самом крају рамена. Неопходно је да грмље буде боље формирано. Али ако сечете грожђе које је већ производило воће, онда оставите само гране, спремне да донесу плодове. Ако одлучите да уклоните дугорочни бијег, онда морате оставити пањ величине 10 милиметара. Ако је пањ велики, онда ће пре или касније почети пуцати и повредити остатак грма.

Која средства су потребна за обрезивање грожђа у пролеће?

Пре него што почнете да сечете винову лозу (прекорачење), потребно је покупити алат и подесити тачно време. Најосновнији алати су: резач, пила и нож који обрезује резнице. Боље је оштрити оштрице за резидбу, оне морају бити довољно оштре да не би сломиле резнице приликом резидбе. То ће омогућити квалитетно сечење лозе у једном покрету. Ако нисте сигурни о оштрини сечива, онда морате да извршите такве радње као: узмите парче папира, држите га дуж сечива. Пратите лакоћу резања влакана. Ако за то није било потребно много труда, онда је оштрица оштра. СаКористећи вртни нож, очистите ране које су велике.

Посебна оштрица за грожђе са дугачким ручкама

Пила за грожђе има танку оштрицу и мале зубе.Тако да се грм не попусти и процес резања ће бити много лакши.Помоћу ње можете лако уклонити дебеле гране и припремити резнице за садњу.

Вишегодишње гране треба резати шкарама за резидбу, тако да рез пролази под правим углом.Ако исправно орезујете, онда ће грожђе имати ране које се брзо зацељују.Пре него што почнете да обрезујете младе грмове, морате да видите стање раста.У почетку треба уклонити суве и оштећене гране.Ако постоје велики изданци, они се такође уклањају.

Осек на изданку треба да буде окомит

Обрезивање пролећног грожђа одвија се у априлу.Овај период је прикладнији за такве акције, јер у мају почиње проток протока кроз постројење.

Обрезивање се врши одмах након отварања грма

У које доба пролећног периода треба да се сече грожђе?

​​

Пролећно обрезивање грожђа врши се само на оним сортама које се не скривају зими.Због тога што заштићене биљке боље подносе мраз у обрезаној форми.Ако је зима почела рано, боље је да се биљка пошаље у зиму у необрезаној.Прољетно обрезивање грожђа се врши, ако су резнице засађене не тако давно, младог грмља.

Схема за обрезивање младених грмова

Датуми за обрезивање грожђапролеће зависи од времена и температуре ваздуха.Много зависи од региона, јер у сваком подручју пролеће долази на различите начине.

Често резидба у априлу.Конкретни датум за ове радње не може се поставити.Главна ствар коју треба запамтити је да треба да обрезате биљку пре него што почне кретање сока.У супротном, грм ће ослабити и можда потпуно нестати.

Метода обрезивања на 1 чвор

Лечимо ране након оплодне оплодње грожђа

Након резидбе грожђа на њему, формирају се ране.Сваки од њих штети грму.Опасне ране, велике величине.Они лече дуго и штете грму.Стога, ране морају бити излијечене.Након резидбе грожђе почиње плакати.Овај проблем је пожељно елиминисати, јер вино губи све хранљиве материје.Тако ће грм донети мало жетве и неукусне бобице.

Плакање грожђа је испуштање сока кроз свјежи рез

Ако примијетите да грм плаче, онда морате дјеловати врло брзо.

Да бисте то урадили, можете да извршите следеће радње када се обрезивање уради:

 • сечење може да се обоји;
 • покрити дебелим слојем воска;
 • спреј гране са 1,5% раствором из 60% праха магнезијум хлората;
 • можете користити алате који опонашају кортекс;
 • пренапети алуминијумском жицом.

Задња опција се користи врло ријетко, јер се гране могу једноставно осушити.Прије него што обавите такве радње, боље је да се консултујете са специјалистом.Жица треба да буде довољно мека.Неопходно је поправити га мало више од тачке сечења.Након што грожђе престане да плаче, можете мало отпустити жицу.

Овај метод се може користити како у пролеће тако иу јесен.Запамтите да што је старије грожђе, дуже ране зацељују, поготово овде је неопходно да се правилно брине о лози.

Чвор третиран магнезијевим хлоратом престаје плакати

Превенција је неопходна да би се спречило плодове грожђа.Стручњаци саветују да се изврше следеће акције:

 • да се уклоне непотребне гране у времену;
 • након резидбе третирамо ране;
 • уклањање сувих грана;
 • уреди лозу хоризонтално или вертикално;
 • обратите пажњу на временске услове;
 • редовно обрезивање танких грана.

Ако грожђе не престане плакати након загријавања, морате слиједити наводњавање.Уосталом, он може плакати због чињенице да има много влаге.Професионалци и даље истичу да постоје сорте које плачу много чешће од других када су подрезане.Због тога је боље садити резнице ове врсте, које су отпорне на такве стресове.

Обрезивање винове лозе у два чвора

Шта новопридошлице треба да знају о оплањању пролећа

треба да знате када да је скратите и како да се правилно бринете о томе.Грожђе се размножава резницама.Овај метод се назива ефективним и уобичајеним.Резнице у првој години су неплодне.Резнице су по први пут дозволиле неколико нових гранчица.Сакористећи трим можете створити пун грм.После неколико година са малим сечењем моћи ћете да добијете пун грм.

Потребно је уклонити 90% прошлогодишњег добитка

Запамтите да током резидбе уклањају 90% пораста.Стога, када се врши процес обрезивања, биће исправно уклонити врх и оштећене гране.

Рез је означен црвеном линијом

Важна тачка је дужина реза.Зависи од дебљине винове лозе.Што је грана шира, већи дио задржава.Нови вртлари треба да знају како да идентификују винову лозу која је сазрела.Зрела грана има смеђу боју.Морате знати да велика лоза не доноси плодове.Она доноси само корисне елементе цијелој биљци.

Ако ћете извршити оплану оплодњу према овим препорукама, то јест, строго се придржавајте услова када можете зауставити раст грмља, грожђе ће попустити.

Запамтите да свака биљка треба да се брине.И ако, тачно, да бринемо за винову лозу, жетва је загарантована.