Обрезивање грожђа у јесен

Обрезивање грожђа у јесен и пролеће је неопходна интервенција у развоју биљке која прати повећање приноса.Ако не прорежете винову лозу у пролеће, можете добити широк грм без знакова жетве.

Обликовање жбуња грожђа резидбом је најкреативнији и најодговорнији посао у винограду

Обрезивање грожђа без стабљике

Јесенско обрезивање грожђа омогућава:

  • да се формира прелепи грм;
  • олакшава чишћење постројења;
  • повећава принос грожђа;
  • чине га отпорнијим на болести и штеточине.

Сечењем једногодишњих грожђа у пролеће, може се контролисати раст једногодишње још неотворене биљке, усмјерити га и утицати на принос.Помоћу поступног сезонског резидбе могуће је и неопходно регулисати број потребних изданака, чворова и формирање винове лозе.

Како би се сав расадни материјал осигурао светлошћу и ваздухом, скелет се може формирати грожђем око четврте године плодног узгоја.Спровођење овог догађаја вам омогућава да додатно олакшате негу грмља.Када се процес заврши, потребно је само да контролишете раст лозе и држите га у свом првобитном стању уз помоћ четкања грмља и везивања.

У јесен или прољеће обрезивање има за циљ припремити грм за предстојеће хладно вријеме за наредну годину. Ако покријете сорту грожђа, онда је ова мјера неопходна. За сорте које нису кровне, боље је сачувати винову лозу, јер ће у том облику боље подносити мраз.

Један од најважнијих фактора је правилно формирање грожђа

Јесење орезивање или љуштење винове лозе је уобичајено у прољеће у сјеверним дијеловима земље. Чишћење постројења се врши редом. Прво, постројење се испитује на присуство неискрених усева иу потрази за местима која треба уклонити. Оптимално време за обрезивање винове лозе је средином јесени, након пада листова и пре почетка мраза.

Ако су услови садње задовољени и грожђе правилно посађено, у првој години живота може произвести око четири јака изданка . Понекад се деси супротно. Ако се биљка развија полако, оставите грмље за рибање и прилагодите раст за напреднија времена. Формирање винове лозе у дисфункционалном грму састоји се од резидбе на четири главна изданка, која се врши у тренутку преношења саднице на отворено тло.

Слабо растућа винова лоза добија још једну годину времена тако да може расти нормалан број изданака. У зависности од јачине грмља, настаће раст и развој лозе, а интензитет овог процеса ће се променити.

Сорте грожђа су различите, а орезивање зависи од врсте одабране сорте. Када орезивање треба да буде свесно да је винова лозаналази се у близини рукава, а замена расте из корена. Такав аранжман је непромијењен и главна је потпора ваше опреме. Број излаза, воћних парцела и гроздова зависи од очекиваног приноса, као и од тога на којем грожђу рачунате: мало или велико.

У првој години живота винограда, остаје му пар грана, које се режу на нивоу четири изданка. Исте гране воћа се режу испод трећег пуцња, затим уклањају све гране и секције које су служиле своје време. Причвршћивањем винове лозе и њених четири гране на ослонац, почињу постепено формирање винове лозе, усмјеравајући је према пару грана у различитим смјеровима.

Ако је само једна грана израсла у вашој биљци, оставите јој четири пуца, који ће бити извор четири младе гране. Скрати врх. Формације изданака се изводе на сваком рукаву, а вино се реже до вањског дијела пет пупољака изнад растућих. Тада се формирана винова лоза везује за потпорањ.

Обрезивање грожђа без стабљике

Свако постројење има своју функцију, тако да резидба није тако једноставна као што се чини. Једна секција формира круну и даје нове гране, друга је одговорна за будућу жетву, итд.

Главна сврха обрезивања без стабљике је стварање четири рукава. У почетку, брига о винограду је усмерена ка обликовању раста вентилатора рукава, тако да је погодно да се покрије.

Чишћење грожђа за повећање приноса

Брига о винограду је тешка у свим фазама.почевши од орезивања и жетве. Ако обрезујете грожђе тако да је жетва била једноставна, овај мукотрпан рад може бити олакшан.

Да би се узгојио грм како би се добило воће, потребно га је очистити у доби од четири године, када се формирају четири гране и одатле расту гране . Ако на једном месту расту пар младих грана, онда старе треба уклонити. Грану која расте у близини рукава реже се на нивоу другог изданка. Спољашње особине добијеног грма ће бити сличне трогодишњем погону. Када је број огранака велик, треба оставити оне који су јачи и расти у правом смјеру. Чврсто сечите лозу, како бисте повећали принос садног материјала.

Резидба има за циљ да остави чворове на лози. Правилно орезивање осигурава сталну доступност. До јесенског периода, у циљу постизања циља добијања воћа, замјенски чворови би требали бити кратко исечени, а гране које дају жетву треба оставити, а то би требало учинити и на прољеће.

Јесенско обрезивање грожђа се ради како би се повећала продуктивна старост грма

.

Регуларност је кључна реч у збрињавању грожђа . Лоза се мора стално чистити тако да не постане насумично густа. Хаотична зарасла винова лоза је извор болести и мамац за штеточине, и то је само џунгла, али не и биљка воћа. Да бисте то избегли, пажљиво подесите винову лозу и очистите је сваке јесени и пролећа,уклањање мртвих грана и сувих подручја.

Током процеса орезивања, може се уочити да пуна снага винове лозе расте из слабе области. У том случају, уклоните све изнад њега да бисте јој дали снагу да расте и донесе плодове. Боље је оставити једну јаку површину, уклонити све слабе и осушити, него трошити снагу биљке да се хране непотребне зоне.

Материјал који се узгаја изнад нивоа јаке гране воћа се уклања заједно са извором. Остала подручја се чисте на сличан начин. Главно је да не грешимо, претпостављајући да све што не даје јаку лозу нема смисла и треба је уклонити.

Стварање облика грма стандардном методом

Ова метода је неопходна за формирање крунских биљака оних сорти које не требају заклон. Формирање грма зависи од услова гајења. Уопштено, метода је прихватљива за узгој биљака у добрим условима. Уз правилну негу, подрезивање пањева неотворених сорти грожђа ће бити корисно. У зависности од услова климе и приноса земљишта, могуће је да грм буде висок и дебео или мали.

Стандардни облик грмова је све популарнији

У првој јесенској сезони након садње или пролећа, грм је подрезан на три пупа. Други процеси на грму треба уклонити. Овај период је усмерен на развој кореновог система и формирање изданака. Формирање дебла се изводи у левом пару изданака. За сваки случај потребан је слободан бијег.

Обрезивање се врши на такав начин да се налази поред грмаподрску којој ће се извршити подвезица.Да би се формирале површине које производе воће, потребно је да стегнете грожђе поред трећег чвора.Чишћењем биљке, потребно је оставити очи како би се повећала могућност очувања неких подручја након мраза.

Нега за садни материјал мора бити укључена под одређеним условима.Најбоље вријеме за узгој за било коју годину након садње је јесен или прољеће.Период када треба да сече грожђе у јесен, почиње сваке године након завршетка пада листа.Када ово радите раније, четкање може довести до негативног ефекта.