Обрезивање грожђа: како и када је боље орезати

Обрезивање винограда постало је давно, пре неколико векова. Легенда каже да је у далекој Италији, када је један магарац угризао грожђе грожђа, власник примијетио: управо су те биљке доносиле више гроздова од осталих. Од тада су почели да га сече. Од тада је прошло много година, а сада је знање о томе како се орезати грожђе савршеније. У овом чланку ћемо вас упознати са начином на који ћете га правилно изрезати, у које доба године и како проширити своје знање о практичној нези винове лозе.

Обрезано грожђе за повећање приноса

Грожђе се састоји од два дела: изнад земље и под земљом. Под земљом се развија систем корена, а изнад земље - труп, који је главни део грма. Она одлази до првог гранања, а затим одлази по гранама винове лозе и већ даље пуца и изданци.

У коју сврху се грожђе обрезује

Да би се повећао принос усјева, биљке обрезују разне воћне културе. Није изузетак и грожђе. Морам рећи да је резање грожђа обавезан корак у активностима било ког вртлара.Ако редовно уклањате и одсецате старе гране винове лозе, стимулисаће се раст нових плодних изданака.Може се примијетити да су грмови грожђа не само ажурирани, већ и да дају одличне резултатехарвест

Из горе наведеног може се закључити да је задатак обрезивања грожђа да формира пропорционалну везу између горњег дијела и коријена биљке. Ако редовно и правилно сечете грожђе, онда се главно стабло винове лозе боље развија.

Сезона сечења грожђа

Биљку треба орезати након првих јесењих мразева, након што је већина лишћа летела око биљке. Након што сте руком окусили врх винове лозе, осетићете његову хладну влажност, а онда морате да додирнете руку до базе. На месту где ће лоза бити топла и сува, жива, треба је сећи. Уосталом, замрзнути и пуни влаге део винове лозе, који је одсечен, већ је мртав и постаће плесни до пролећа. А то је опасност за продуктивност. Неопходно је резати лозу све док језгро уместо замрзнуте постаје живо, зелено.

Јесенско обрезивање грожђа од стране радника на плантажи

Јесење орезивање је потребно из неколико разлога:

  • квалитетно склониште винограда за зиму;
  • заштитити биљку од мраза;
  • Мјеста за одсецање боље се лијече и лакше носе сок у вину у прољеће.

Већину вртлара није добродошла оплата пролећа.Тврди се да на овај начин текући сок не дозвољава постројењу да затегне секције, и постоји стварна опасност да се очи очисте.Грожђе се осјећа потиштено и пристојна жетва ће само сањати.

Летње орезивање се врши избијањем нежељених изданака, штипањем игрмље за испашу.Летња резидба обухвата превенцију разних болести, побољшан приступ ваздуха и светлости грму.Као и формирање погодних услова за даље сазревање усева.

Из наведеног можемо закључити да је резање винове лозе у јесен најпотребније, исправније и ефикасније.

Како технички исправити сечење грожђа

За сечење лозе користећи идеално наоштрену опрему - шкаре.Одсецање грана је неопходно косо, па се онда боље залече.Треба га одрезати из главе, одсећи све крхке и годишње изданке.Стари резови су такође уклоњени.Поступак сечења грожђа треба спровести у фазама.Прва фаза је чишћење винове лозе од веза из којих је убрана жетва, као и уклањање неживих избојака.Друга фаза се одвија након изостављања лишћа од грожђа.У зависности од врсте и старости грожђа, постоји неколико начина за резање.Предлажемо да их испунимо:

  • Кратка резидба.Са таквом резидбом, избојци винове лозе су стварно исечени веома кратко, испод резања.Оставио сам само два до четири ока.Сврха тако кратког обрезивања је формирање жбуња биљке, њено помлађивање.
  • Средна резидба.На грму остави око четрдесет очију.То вам омогућава да сачувате све гране винове лозе, које су имуне на зимску хладноћу, без угрожавања грожђа.
  • Дуга резидба.Није погодан за све сорте грожђа.Користе гавиноградара који узгајају јужне сорте грожђа. Његов циљ је само да повећа количину усева.
  • Мешано обрезивање. Највише је популаран међу многим узгајивачима. Неки од избојака су благо скраћени ради бољег плодног грмља, а неки од трсова су накратко орезани за континуирано освежавање изданака. Као што је пракса показала, са мешовитом резидбом грожђа, многе сорте грожђа почињу да дају боље плодове, а то је главни задатак наших вртлара.

Прунер - уређај за резање винове лозе

Сви знају за термофилност винове лозе, због тога она може умријети за вријеме тешког хладног времена.Дакле, уз помијешану резидбу можете уклонити све смрзнуте избојке, а затим ће клице дати добру жетву.

Да ли морам да обрежем бркове грожђа? Знамо да су грожђе пузавице, које се држе својим брковима до других биљака да би порасле до светлости. Стога, подрезивање бркова није пожељно. Да би нас грожђе грожђа задовољило не само жетвом, већ и сјеном у врућим данима, можете окретати гране око фронта.

Практични савети за почетнике

Сваки почетник који узгаја грожђе треба да зна нека једноставна правила за обрезивање грожђа. Одмах након жетве, жбуње се чисти од плодних веза, одсецањем крхких и ненормално дебелих изданака. Главно орезивање винове лозе врши се у јесен, након првог мраза са добро хонованим инструментом.

Начин резања грожђа у облику срца

Ако је грм грожђаприлично млада (1 година), онда ће ваш циљ бити формирање снажног бекства током летњег периода.Чим израсте до 6 цм, оставите једну најјачу, а остатак избије.Ако је грм дао неколико цвасти, онда је у првој години пожељно оставити малу количину бобичастог воћа, уклонити додатне цватове.Нека винова лоза ојача и наредне сезоне ће вам дати добру жетву!

Добре јаке саднице за сезону могу прерасти у трослојно вино, тако да искусни вртлари чине такве биљке ковањем.Тисак је скраћивање грма за десет посто његове укупне дужине.Ако ваша садница није добила на снази, биће сасвим довољно разбити врх са два или три лишћа.

Старо грожђе почиње да се сече крајем септембра.На вишегодишњим рукавима винове лозе уклањају се млади изданци.Од најдужих рукава, чекићи десет процената дужине и подрезати бочне пасторке са шкарама за орезивање.Касније, када лишће падне на грожђе, они формирају сам грм.На најразвијенијем доњем изданку оставите 3-4 ока - ово је замена чвора.Затим направите рез од снимања на удаљености од пола метра, остављајући 5-6 очију - ово је воћна стрелица.

Искусни домаћини остављају више бубрега да се заштите од зимских мраза.Дакле, на курви замена оставља 4-5 пупова, а на пролеће вам омогућава да изаберете најлепше цветове од свих.

За резање грожђа, потребно је да се резови налазе на унутрашњој страни грма, односно на страни окренутој према средини. Да би се добро зарастао, површина кришкене би требало да буде испуцан, већ што глатко.

Знајући како обрезати одређену биљку, посматрајући све нијансе, сигурно ћете постићи максималан принос из вашег винограда.